Cum si-a motivat decizia judecatoarea care l-a eliberat pe Dan Voiculescu: Legea nu prevede obligatia recuperarii prejudiciului in cazul eliberarii

de Red. Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 26 iulie 2017, 12:23 Dosare Anticoruptie


Dan Voiculescu
Foto: danvoiculescu.net
Legea penală nu prevede obligaţia recuperării prejudiciului în cazul eliberării condiţionate a omului de afaceri Dan Voiculescu, identificarea şi recuperarea creanţelor din dosarul 'ICA' fiind în competenţa instituţiilor statului, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti, citata de Agerpres.

Fiscul a recuperat 14,7% din prejudiciul de 60 de milioane stabilit de instanta in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), soldat cu condamnarea la zece ani de inchisoare a lui Dan Voiculescu, potrivit unui raspuns al ANAF-ului la o solicitare HotNews.ro. Mai precis, pana la data de 21 iulie 2017, ANAF a recuperat suma de 39.130.106 lei din prejudiciul total stabilit la 266.171.892 de lei.

Tribunalul Bucureşti a facut publica astazi  motivarea deciziei din 18 iulie prin care judecătoarea Iosefina Pârvu a dispus eliberarea condiţionată din închisoare a omului de afaceri Dan Voiculescu, după ce acesta a executat aproape 3 ani din cei 10 ani închisoare primiţi în dosarul 'ICA'.

"Dispoziţiile cuprinse în art.59 din Codul de procedură penală vechi din 1969 - lege penală mai favorabilă - nu cuprind menţiuni privitor la o astfel de obligaţie, analiza lor însemnând o combinare a dispoziţiilor de drept substanţial succedate în timp şi, deci, încălcarea principiului aplicării legii penale mai favorabile. Critica cuprinsă în contestaţia procurorului va fi analizată de judecător şi prin dispoziţiile cuprinse în hotărârea de condamnare prin care s-a dispus luarea măsurii de indisponibilizare a sechestrului asigurător în vederea confiscării speciale a echivalentului în lei a bunurilor mobile şi imobile aparţinând intimatului condamnat, inclusiv asupra conturilor societăţilor comerciale la care acesta figurează ca împuternicit, beneficiar real, asociat sau administrator ce vor fi identificate în cursul punerii în executare a hotărârii de condamnare. Recuperarea acestor creanţe şi identificarea lor prealabilă este dată în competenţa unor instituţii ale statului sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie", se arată în motivarea citata de Agerpres.

Iniţial, o comisie de la Penitenciarul Rahova nu a fost de acord cu eliberarea lui Voiculescu, pe motiv că acesta nu a dat dovezi temeinice de îndreptare.

Reamintim ca la 8 august 2014, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu în dosarul 'ICA', iar Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, a primit 8 ani de închisoare. De asemenea, Sorin Pantiş, fost director general executiv Grivco SA, a primit 7 ani de închisoare, iar Corneliu Popa, fost director general al ADS, a fost condamnat la 8 ani de închisoare






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























7097 vizualizari

  • +29 (33 voturi)    
    poate ar trebui sa va dam afara pe toti. (Miercuri, 26 iulie 2017, 12:30)

    ouyang [utilizator]

    va platim fundurile grase degeaba. cat vei avea pensie? cine ti-o plateste? tot dobitocii furati zeci de ani de lipitori ca varanul asta? de ce mmatii nu-ti faci treaba vreau sa stiu! ai fost unsa? sau chiar e nevoie de o revolutie din temelii?
    • +12 (16 voturi)    
      Legea nu poate sa prevada chiar totul (Miercuri, 26 iulie 2017, 13:12)

      valll [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

      . De aceea exista si judecatori, care sa contribuie cu mintile si cu constiintele lor - daca le au, daca, daca sunt curate si dornice de dreptate..
      Din pacate, in Romania sunt putini judecatori adevarati.- mai mult "funduri grase" - cum bine spui.
      Ar fi de preferat sa se judece procesele automatizat, pe baza unor grile, sau a unor programe alcatuite pt calculator. Riscul de a le afecta hacherii este mai mic decat cel al judecatorilor necinstiti.
    • +3 (7 voturi)    
      De aia le dau dreptate polonezilor! (Miercuri, 26 iulie 2017, 13:55)

      asavreau [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

      Pentru-că sunt judecători atât de puși pe căpătuială,încât,oricât de bine i-ai plăti,ei tot iau bani de la un borfaș și-l pun în libertate.Unde sunt milioane de euro în joc,este de unde.În România se pare că am pierdut lupta din justiție pentru dreptate.Borfașii au năvălit în toate planurile și indiferența unora dintre noi le-a creat condiții borfașilor să acapareze pârghiile puterii.Sub lozinci și promisiuni care nu se vor materializa au demobilizat orice rezistență.Iar partide de opoziție nu mai avem.
    • +3 (3 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 iulie 2017, 17:19)

      [anonim] i-a raspuns lui ouyang

    • 0 (0 voturi)    
      „Revoluție (Joi, 27 iulie 2017, 8:50)

      naftuli [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

      din temelii”? Chiar crezi că in „democrație” mai poate fi așa ceva? Ar fi un non sens.
  • +27 (31 voturi)    
    aaaaaahhhhh (Miercuri, 26 iulie 2017, 12:30)

    goguleana lugojana [utilizator]

    si noi actionam in spiritul si litera legii sau interpretam legea in favoarea infractorului?
    in final banii raman furati/pierduti, deci individul nu s-a indreptat!!!
    • +21 (25 voturi)    
      S-a reeducat prin frauda intelectuala (Miercuri, 26 iulie 2017, 12:45)

      man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui goguleana lugojana

      Si mai grav e ca Voiculescu inca nu indeplinea cerintele eliberarii conditionate, mai avand aproape un an pana la efectuarea unei treimi din periaoda la care a fost condamnat.

      I-au luat in considerare cartile alea pe care s-a demonstrat ca nici macar nu avea timp, efectiv Sandra Stoicescu, sa le scrie. Halal motivare judecatoreasca. Nu stiu cum se face ca doar interlopii si mogulii sunt cei care castiga increderea judecatorilor.
      • +4 (4 voturi)    
        Bingo ! (Miercuri, 26 iulie 2017, 16:30)

        Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui man_and_twin

        Practic, la o cercetare judecatoreasca serioasa, la asta ar fi trebuit sa se ajunga: la constatarea neindeplinirii singurului si indispensabilului criteriu obiectiv prevazut de textul de lege - durata de pedeapsa efectuata (sau considerata a fi fost efectuata).
  • +17 (25 voturi)    
    Minunat (Miercuri, 26 iulie 2017, 12:30)

    transpenibilus [utilizator]

    Asa e, doamna judecator, aveti dreptate. Dumnezeu sa ne dea la toti dupa suflet.

    Abia astept sa vad ce opinii are gasca de troli rusnaci: nyk1, press to reset, om simplu din multime, mazeta, alex, HaralambieHarpalete (asta e in concediu in Crimeea), zizin, xanti, xorgo, dumitrica, dema gocu, etc. Uuuuhhh, Hotnews, i-ati strans aici si ii publicati neincetat ca sa ne lumineze! Abia astept sa sorb din intelepciunea lor!!!
    • +1 (3 voturi)    
      Disqus (Miercuri, 26 iulie 2017, 13:37)

      if0014 [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

      Ma intreb de ce Hotnews nu implementeaza o solutie de tip Disqus pentru comentarii. Asa ar bate respectivii mentionati de tine degeaba in tastatura.

      Oare nu se doreste?
      • +2 (2 voturi)    
        Lasa, ca e bine si asa (Miercuri, 26 iulie 2017, 14:32)

        tarantella [utilizator] i-a raspuns lui if0014

        Macar trebuie sa-si faca un cont ca sa voteze. Pe site-urile unde poti vota fara logare, trolii zburda in voie. Voturi negative in cascada (daca nu cumva fusherite chiar de admin) in decurs de 1 minut, la orice comentariu nefavorabil Rusiei, PSD, Voiculescu etc etc.(de ex. EVZ).
  • +3 (13 voturi)    
    Legea-i lege, nu-i tocmeala! (Miercuri, 26 iulie 2017, 12:32)

    Martinezu [utilizator]

    Unde nu-i lege vai de popor!
    Da' daca poporu' vrea, nu te poti pune contra vointei poporului.
    Iar judecatorii aplica legea, dupa cum stim, in litera si spiritul ei.
    Si inca mai exista persoane care spera in insanatosirea tarii.
  • +20 (24 voturi)    
    Tocmai aici e problema! (Miercuri, 26 iulie 2017, 12:35)

    andrejk [utilizator]

    In cazul acesta, schimbati urgent legea penala!!!

    Recuperarea integrala a prejuduciului material trebuie sa fie o conditie OBLIGATORIE pentru analizarea reducerii perioadei de detentie!

    Numai dupa recuperarea prejudiciului, ar trebui sa vorbim despre comportament in penitenciar, carti scrise, varsta, culoarea ochilor etc.
    • +10 (10 voturi)    
      Stai linistit (Miercuri, 26 iulie 2017, 13:07)

      rcb [utilizator] i-a raspuns lui andrejk

      ... pentru 90% dintre protestari si indignati, a schimba o lege e o procedura asa de complicata incat nici macar nu pot intelege ca se poate si acest lucru.

      Sigur, asta e solutia. La fel de sigur, n-o sa se intample.
  • +20 (24 voturi)    
    mda (Miercuri, 26 iulie 2017, 12:35)

    Take-Red-Pill [utilizator]

    pe scurt la condamnare s-a aplicat codul penal nou care presupune sentinte mai blande

    dar la eliberare s-a aplicat codul vechi, care presupune ca nu e musai sa se recupereze ce a furat hotul, e optional si numai conteaza ce a furat, ca a fost mai de mult....

    tara de cacao... pana si in somalia isi fac aia dreptate cu maini taiate daca te prinde ca furi

    somalia >>>> romania

    nuff` said
  • +19 (23 voturi)    
    sa tot (Miercuri, 26 iulie 2017, 12:37)

    nahir [utilizator]

    furi in Romania.
    in afara de asta, nici considerentele legate de reabilitarea morala sau macar existenta dovezilor ca a luat-o pe un drum etic de indreptare, nu exista in cazul varanului, ca doar a facut declaratii publice.
    si atunci, de ce sa-l elibereze conditionat? ca are 70 ani?
  • +14 (18 voturi)    
    Mi-e sila (Miercuri, 26 iulie 2017, 12:51)

    lasa [utilizator]

    si sa comentez aberatii juridice si lipsa de etica a unor judecatori, care stiu exact ce fac.
    Chiar ma tot miram cum nu s-a aflat nimic despre detentia lui Voiculescu, o banuiam fictiva, ca de la Nutzi aflaram ca n-vea apa calda, coafor, wc privat, croaziere pe Mediterana in scopul.........
    Si l-am aflat bolnav la Spitalul Universitar, de unde s-a recuperat miraculos intr-o zi!
    Tot nu cred ca a stat la Rahova mai mult de 10 zile, oamenii au fiecare pretul lui, din pacate, multi au un pret foarte mic pentru mogulul DV.
    Aviz pentru SOV!!!!!
  • +7 (11 voturi)    
    vezi de aceea are ursul coada - pentru Tudorel (Miercuri, 26 iulie 2017, 12:59)

    ..13 [utilizator]

    Carevasazica conditii nu tocmai propice locuirii sunt in penitenciare - la bulau, cum zice romanul verde - dar prejudiciile monstrilor care inchid ochii si scriu pe nerasuflate carti intregi NU TREBE SA FIE RECUPERATE - scrie dansa judecatoarea...

    Mai mult. din toate declaratiile oficiale ale varanului nu pare vreun regret, vreo remuscare - oare de ce??

    De aceeea cu mare repsect ma adresez dlui Ministru al Justitiei TUDOREL faceti ca justitia sa functioneze pentru toate spetele/neamurile si recuperati prejudiciile astfel incat orice specie de tipul Felix sa se caiasca vesnic pentru cele pe care le-a facut pe toata durata prevazuta in pedeapsa.

    Imi pare ca acum numai fraierii se caiesc vesnic pentru ca traiesc in RO.

    Mare rusinica!

    P.s. - vreo sesizare din oficiu, ceva sau altceva, dl. Ministru al Justitiei se intrevede???
  • +8 (12 voturi)    
    Comment sters de user (Miercuri, 26 iulie 2017, 13:01)

    polonyca [anonim]

  • +6 (12 voturi)    
    O motivare in care judecatoarea (Miercuri, 26 iulie 2017, 13:12)

    Susufler0 [utilizator]

    pare sa fi fi fost interesata ca mai curand ea sa iasa bine, sa se puna la adapost de orice ar urma !

    Nu stiu daca ma intelegeti ! Aceasta decizie este definitiva. Cu alte cuvinte, numai in mod cu totul si cu totul exceptional ea mai poate fi rasturnata, pe calea contestatiei in anulare sau a revizuirii. Doar ca conditiile pt ca astfel de cai de atac sa aiba sanse de succes sunt extrem de restrictive.

    Prin aceasta prisma privind lucrurile judecatoarea nu a fost interesata sa priveasca in profunzime motivele contestatiei procurorilor, pt ca daca ar fi facut asa ceva, ar fi trebuit sa admita contestatia DNA iar la aceasta ora dom profesor, ar da cu matura prin curtea inchisorii.

    Altfel nu poate fi explicata superficialitatea motivarii unui motiv strong din contestatia DNA, acela al neindeplinirii conditiei ce priveste treimea din durata pedepsei pe care Voiculescu trebuia sa o satisfaca spre a putea fi eligibil pt liberarea conditionata. Concret, Voiculescu a castigat ca urmare a scrierii a 11 carti stiintifice un an din pedeapsa, desi procurorii explicasera ca Varanului ii fusesera stabilite orare stricte pe zi dedicate conceperii lucrarilor , orare care faceau imposibila scrierea unui atat de mare numar de pagini in inchisoare.

    Judecatoarea a "rezolvat"rapid aceasta problema : a existat cam un an de zile in perioada in care Voiculescu era incarcerat la Rahova si-si scria cartile, in care munca intelectuala in penitenciar nu a fost normata. Prin urmare, lasa sa se inteleaga, judecatoarea, din aceasta motivare, Voiculescu avea posibilitatea si timpul necesar sa scrie cartile sale, fara a fi acuzat ca a scris o pagina in doua minute, astfel cum au sustinut acuzatorii sai din DNA. Atat si s-a rezolvat !

    Restul, cum ar fi neplata prejudiciului si nici macar a cheltuielilor judiciare, nereprezentand o conditie legala a fost data la o parte.

    PS. Dosarul Varanului, repartizat aleatoriu, a nimerit la cel mai emotiv jude din TMB !

    PPS. A fost bafta Varanului !
  • +7 (7 voturi)    
    ... (Miercuri, 26 iulie 2017, 13:21)

    a.nonim [utilizator]

    Nu cere recuperarea prejudiciului, dar cere ca cel in cauza sa constientizeze faptele savarsite. Ori prima declaratie a lui Voiculescu a fost sa conteste sentinta, deci nu numai ca nu s-a indreptat, dar nu recunoaste nici faptele. Daca el e convins ca n-a comis nicio infractiune, ce garantie exista ca nu va savarsi aceleasi fapte din nou? Despre ce indreptare este vorba?
  • -2 (12 voturi)    
    Cainii de mai sus latra, caravana trece (Miercuri, 26 iulie 2017, 13:50)

    xrogo [utilizator]

    !!!
    • +5 (7 voturi)    
      vine dosarul cu terenurile Academiei Romane (Miercuri, 26 iulie 2017, 14:36)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      mirchica, breh, stai chill !
  • +5 (7 voturi)    
    intre timp a dat "dovezi temeinice de îndreptare" (Miercuri, 26 iulie 2017, 14:04)

    Inapasevedeinvers [utilizator]

    La eliberarea conditionata nu se pune conditia acceptarii vinovatiei pentru care a primit pedeapsa? Pai, daca nu recunoaste vinovatia nu are cum (de la ce?) sa se indrepte!
    N-a iesit bine din puscarie si a inceput sa strige ca e o victima si ca i s-au furat trei ani din viata, nu ca el a furat si, de aceea i s-au rezervat acesti trei ani pentru indreptare...
    Acum, daca nu se recupereaza paguba ar trebui sa fie bagat din nou la puscaria datornicilor (cred ca ar prinde bine sa se reinfiinteze, daca nu exista un alt mijloc de recuperare)
  • +6 (6 voturi)    
    Am să deschid o scoală de hoți. (Miercuri, 26 iulie 2017, 14:05)

    asavreau [utilizator]

    Dacă voi reuși să conving judecătoarea să predea m-am aranjat.Toți pușcăriașii vor vrea să urmeze cursurile.Cer 10% din prejudiciu.Nu sunt lacom.Las și pentru procuror să nu facă contestație,pentru grefier să grăbească redactarea,pentru ziariști să aibă ciocu mic.În final toată lumea mulțumită,inclusiv cei care au votat PSD că tot nu pricep ce se întâmplă.Ei vor să primească ceva și promisiuni sunt.Zilnic.
    • +1 (1 vot)    
      Dar ce, esti de capul tau ? (Miercuri, 26 iulie 2017, 20:22)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      Si-a dat acceptul "factorul politic" ? :))

      N-oi fi tu lacom, dar el sigur e !

      Mi-e ca pana la urma, dupa ce primesti aprobare si de la ei, o sa faci munca voluntara in folosul lui Dragnea. ;)

      PS. Mai vorbim ! ;))
  • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 26 iulie 2017, 15:47)

    [anonim]

  • -5 (7 voturi)    
    Bravo ma ... (Miercuri, 26 iulie 2017, 16:56)

    Gigi Kent [utilizator]

    Asa importanti au ajuns o mana de netrebnici #rezist (mai ales din presa) incat judecatorii trebuie sa explice acum ce nu se gaseste in lege, in motivarile pe care le dau?

    I-au confiscat toata averea. Daca nu reusesc sa stranga decat 15-20% din prejudiciul aberant calculat de experta DNA asta e ... inca o dovada ca inventatul de cifre nu tine loc de expertize serioase, independente si obiective.

    Nu stiu unde citeam ca se vorbea despre averea de peste 1mld de dolari a lui Voiculescu iar cativa zapauci pe aici pe forum ii tot dau cu Crescent, Dunarea si alte aberatii securistice. Intrebarea ramane ... cat dracu a fost prejudiciul ala daca dupa ce a confiscat fosta judecatoare Camelia Bogdan totul nu se recupereaza nici pe sfert?
    • +1 (3 voturi)    
      Baiatu' ! (Miercuri, 26 iulie 2017, 20:28)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

      Lu' "netrebnicu' " # rezist de procuror a trebuit sa-i explice d-na jude, dar nu te incurci tu in amanunte d-astea ! :)
  • +2 (4 voturi)    
    eliberati atuci toti criminalii, (Miercuri, 26 iulie 2017, 17:31)

    yellowdog [utilizator]

    legea nu prevede invierea celor ucisi...
    eliberati vioalatorii: legea nu prevede recuperarea prejudiciului...

    eliberatii pe toti, nici nu mai trebuie judecati in fond. Astia nu sunt judecatori sunt mafioti platiti de noi sa isi bata joc de justitie.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by