Curtea de Apel spune ca nu are competenta sa judece dosarul Elenei Udrea si il retrimite la Instanta suprema

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 19 iulie 2017, 14:19 Dosare Anticoruptie


Elena Udrea (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Curtea de Apel Bucuresti a decis, miercuri, ca nu are competenta materiala de a judeca dosarul in care Elena Udrea si Ioana Basescu sunt acuzate in legatura cu finantarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2009, cauza fiind retrimisa la Inalta Curte de Casatie si Justitie, scrie Agerpres.

'Admite exceptia invocata din oficiu de judecatorul de camera preliminara. Constata necompetenta materiala a judecatorului de camera preliminara de la Curtea de Apel Bucuresti. Constata intrerupt cursul justitiei si in baza art. 40 alin. 4 Cod de procedura penala sesizeaza Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea solutionarii cazului intervenit'.

Initial, in mai, DNA a trimis acest dosar spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta care a decis insa pe 6 iulie ca nu are competenta sa judece cauza dupa calitatea persoanei. Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Bucuresti, care, la randul ei, a decis, miercuri, ca nu are competenta, iar Instanta suprema trebuie sa dea o solutie in acest caz.

Prezenta miercuri la Curtea de Apel Bucuresti, Udrea a declarat ca acest dosar ar trebui sa se reintoarca la DNA, pentru ca rechizitoriul a fost facut 'prost' de procurori, iar faptele s-ar incadra cel mult la o contraventie.

'Ma consider nedreptatita daca ma raportez la situatia generala. Adica, toata lumea a facut campanii. Eu nu am fost sef de campanie. Daca vrem sa cercetam cum se finanteaza o campanie, sa cercetam pe toata lumea, nu doar pe Elena Udrea. Dupa mine, spun si specialistii in Drept, este aplicabila legea 334 privind finantarea partidelor politice, care spune ca intr-o astfel de situatie suntem in fata unei contraventii si nu a unei infractiuni. Legea 344 prevedea o amenda pentru partidul politic sau pentru trezorier, nu o acuzatie penala la adresa mea. (...) Intr-o campanie se cer bani. Nu i-am cerut eu. O campanie asa se finanteaza. Politicienii se duc la oameni de afaceri si ii roaga sa le finanteze campania electorala sau partidul, de aia este contraventie pe legea 334. Nu este infractiune. (...) Procurorii au facut asa un rechizitoriu prost, incat au incurcat pe toata lumea. In dorinta lor de a ma acuza de fapte penale, au facut un rechizitoriu incat judecatorii nu stiu cine ar putea sa judece dosarul. Graba a fost mare. Sa fie si Ioana Basescu acuzata. Acum vedem, din ceea ce spun procurorii, cum s-au facut dosarele mele, cu presiuni, amenintari. Justitia este incurcata in acest moment', a mai spus Udrea.

Ea a fost completata de avocatul Alexandru Chiciu, care a sustinut ca faptele din rechizitoriu nu corespund cu incadrarea juridica si a solicitat restituirea dosarului la DNA, in vederea refacerii rechizitoriului.

Pe 24 mai, DNA i-a trimis in judecata pe Elena Udrea, Ioana Basescu si jurnalistul Dan Andronic, in dosarul privind finantarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2009.

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, implicata direct in campania lui Traian Basescu, candidat la alegerile prezidentiale din 2009, a fost trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunilor de instigare la luare de mita (2 fapte) si spalare a banilor (5 fapte).

Ioana Basescu, notar public, fiica fostului presedinte Traian Basescu, va fi judecata pentru instigare la delapidare si instigare la spalarea banilor (2 fapte), iar jurnalistul Dan Andronic este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

In dosar, au mai fost deferiti justitiei Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltarii, acuzat de luare de mita; Victor Tarhon, fost presedinte al Consiliului Judetean Tulcea, acuzat de luare de mita; Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societati comerciale cu capital majoritar de stat, acuzat de delapidare.

Procurorii sustin ca, in cursul anului 2009, in contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, au fost colectate sume de bani provenite din infractiuni de coruptie, delapidare si evaziune fiscala care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate in campania electorala.

'Legatura dintre persoanele care obtineau banii pe cale nelegala si prestatorii de servicii legate de campanie era realizata de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidati si, din aceasta pozitie, coordona atat achizitiile de servicii de campanie, cat si persoanele care au actionat ca intermediari pentru platile realizate, astfel incat sumele de bani sa ajunga la societatile prestatoare. Remiterea foloaselor infractionale s-a disimulat prin contracte fictive incheiate cu firme care prestau in realitate servicii in cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradala, tiparire de afise, reclame publicate in mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole si prestarea de servicii de consultanta', mai spune DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1997 vizualizari

  • -4 (10 voturi)    
    "Sa traiti bine", parca asa era... (Miercuri, 19 iulie 2017, 14:44)

    jackalphonse [utilizator]

    Basistii, va rugam sa l vopsiti pe base cu alb. El nu a stiut si nu are nicio contributie in tergiversarea de acum.
  • +6 (12 voturi)    
    Nutzi, ai avea dreptate daca in schimbul (Miercuri, 19 iulie 2017, 14:49)

    Susufler0 [utilizator]

    "ajutorului financiar" pt campania electorala, sau, cum vrei sa-i spui, al "sponsorizarii", "sponsorul", de obicei om de afaceri, nu ar cere ceva nelegal in schimb sau nu i s-ar propune de catre politician o contraprestatie. De exemplu, sa primeasca mai repede banii datorati de stat in contul unei lucrari, sau o atribuire de ceva fara licitatie, sau ajutorul pt a castiga o licitatie, etc.

    In cazul tau, parca asa s-a intamplat !

    PS. Repet : Viata tihnita din urmatorii 4-5 ani de la Targsor, cu trei mese pe zi, la aceleasi ore, fara activitati care consuma benefic energiile, te vor transforma intr-o tanti. Te vei linisti si tu si noi si in primul rand Base ! ;)

    PPS. Uite-asa rezolva Dumnezeu lucrurile !
    • -1 (7 voturi)    
      Sper ca Base sa o urmeze dupa zabrele (Miercuri, 19 iulie 2017, 15:14)

      jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

      Abia atunci ar avea o viata linistita alaturi de Udea.
      • -1 (3 voturi)    
        Acuma daca i-am urat lui Nutzi ceva nu inseamna (Miercuri, 19 iulie 2017, 17:03)

        Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

        ca se va repeta chestiunea si cu Marinarul !

        Tot incerc sa va explic un lucru : e pe probe, nu pe vorbe !

        Daca Base nu a cerut cu gurita lui, nu a dat de inteles, nu a primit personal (precum Prostanacul, un somoiog de dolari,euro, ce-or fi fost si s-a mai si lasat filmat !), mai in clar, daca de fiecare data cand s-a dat punga cu bani el a iesit cu o secunda mai inainte din incapere, asta e : avantaj el !

        Ma gandesc ca daca ar fi existat macar o chestie de genul asta Basescu avea dosar la DNA pana acum.

        Se vede ca la DNA nu au decat chestii de genul asta : " D-le procuror, mi-a spus unul, ca i-a spus altul ca cineva ar fi auzit ca Basescu..."

        PPPS. Multumiti-va cu Nutzi, ca doar e ca si din familie, cu Ioana, cu prostul de frate-sau, etc.
        • +1 (1 vot)    
          Voi sunteti necajiti pt ca s-ar putea (Joi, 20 iulie 2017, 13:46)

          Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

          sa am dreptate in ceea ce am spus despre Marinar ? Ca a fost prevazator ?

          Zau ca daca stiam ca puneti atata la suflet taceam din gura. ?

          Uite, de fapt imi dau seama ca m-am inselat si ca in realitate lacomul de Base nu a fost atat de prevazator pe cat credeam eu si, din aceasta cauza, cat de curand o sa apara un filmulet cu el in care se vede cum primeste doua geamantane pline cu bani si se aude cum multumeste pt milioanele de bani negri si promite ca in schimb o sa le dea Delta Dunarii si muntii Carpati !

          PS. E bine asa ?
  • +9 (9 voturi)    
    Hai ca se poate. (Miercuri, 19 iulie 2017, 14:56)

    Sati [utilizator]

    Sfanta Elena.
  • +7 (7 voturi)    
    o fi (Miercuri, 19 iulie 2017, 15:14)

    nahir [utilizator]

    chifteaua prea fierbinte de o plimba astia, sau urmeaza o intrare in derizoriu pana se hotaresc astia din justitie daca mai sunt independenti sau nu?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by