Termen final in dosarul lui Neculai Ontanu. Avocatii fostului primar sustin ca faptele de coruptie s-au prescris. Sentinta, asteptata vineri

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 10 iulie 2017, 16:17 Dosare Anticoruptie


Neculai Ontanu (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Avocatii fostului primar al Sectorului 2, Neculai Ontanu, acuzat ca a luat mita un teren de 1.500 de metri patrati, in valoare de 4,2 milioane de euro, pentru a facilita retrocedarea mai multor terenuri, au sustinut, luni, la Curtea de Apel Bucuresti ca fapta de luare de mita s-a prescris. Judecatorul ar urma sa pronunte vineri o decizie in acest caz, scrie News.ro.

Procurorul DNA a sustinut in fata instantei ca in cazul lui Neculai Ontanu trebuie sa i se aplice legea penala mai favorabila, care este noul Cod penal, in timp ce aparatorii acestuia au cerut schimbarea incadrarii juridice, in sensul de a se elimina forma agravanta din acuzatia de luare de mita. "Chiar si daca nu se schimba incadrarea juridica, prescriptia a intervenit cu privire la faptele de coruptie", a sustinut aparatorul lui Ontanu.

Avocatul lui Toma Sutru, fost secretar general al Primariei Sector 2, a aratat acelasi lucru si a completat ca singura infractiune care se mai poate retine in cazul clientului sau este spalarea de bani. "In denuntul sau din 16 februarie 2016, Cristian Borcea arata ca Sutru i-ar fi pretins dou[ milioane de euro mita. In denunt, Borcea nu a spus exact cand i s-a cerut mita. Ultimul virament bancar pe numele tatalui domnului Sutru de la Borcea a fost in decembrie 2007", a aratat avocatul.

Instanta urmeaza sa se pronunte in acest caz in 14 iulie, decizia nefiind definitiva.

Dupa proces, Neculai Ontanu a spus ca se considera nevinovat, sustuinand ca nu a luat mita.

Pe 14 iunie, judecatorul Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucuresti a ramas in pronuntare in acest dosar, dupa ce procurorul DNA a cerut pedepse maxime pentru inculpati, in timp ce avocatii acestora au solicitat instantei achitarea tuturor celor judecati. Pronuntarea a fost stabilita pentru data de 29 iunie cand, in loc sa fie decisa o solutie pe fondul dosarului, judecatorul a repus dosarul pe rol "in vederea punerii in discutie a incadrarii juridice referitoare la infractiunea de luare de mita", potrivit minutei de pe portalul Curtii de Apel Bucuresti. La urmatorul termen, din 30 iunie, avocatii inculpatilor au cerut amanarea procesului pentru a-si pregati apararea cu privirea la schimbarea de incadrare juridica dispusa de magistrat, procesul urmand sa se judece la termenul de luni.

In acest dosar, in 16 iunie 2016, procurorii DNA i-au trimis in judecata pe fostul primar al Sectorului 2 Neculai Ontanu, pentru luare de mita, pe fostul secretar al Consiliului Local al Sectorului 2, Toma Sutru, pentru luare de mita si spalare de bani, pe avocata Loredana Radu si pe Aurel Radu, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 2006 - 2007, Neculai Ontanu, in calitate de primar al Sectorului 2 Bucuresti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoana, beneficiar al unor drepturi litigioase (denuntator in cauza), pentru ca in schimb sa faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, in conformitate cu prevederile Legii 18/1991, asupra mai multor terenuri din Sectorul 2, in suprafata totala de 83.500 de metri patrati.

In aceeasi perioada, Ontanu a pretins, iar dupa emiterea titlului de proprietate a primit, indirect, un teren de 1.500 de metri patrati, intr-o zona rezidentiala de pe strada Barbu Vacarescu din Sectorul 2, cu o valoare de piata estimata la 1.441.495 de euro. Terenul a fost transferat de denuntator, gratuit, prin intermediul unor contracte de vanzare-cumparare fictive, catre avocata Loredana Radu si Aurel Radu, la cererea lui Ontanu, sustin anchetatorii.

"In baza solicitarii formulate de inculpatul Ontanu Neculai, la data de 13 noiembrie 2007, s-au incheiat, la acelasi notariat public, doua contracte de vanzare-cumparare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 500 de metri patrati cu o valoare de piata de 650.995 de euro din terenul situat pe str. Barbu Vacarescu catre Radu Aurel si asupra unei suprafete de 1.000 de metri patrati din acelasi lot, cu o valoare de piata de 790.500 euro catre Radu Loredana Claudia", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Pretul prevazut in contractul incheiat cu Aurel Radu a fost de 500 de euro pe metru patrat, respectiv valoarea minima conform Ghidului cu preturi orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, in total fiind trecut pretul de 250.000 de euro. In contractul incheiat cu Loredana Radu a fost prevazut un pret de zece ori mai mic, respectiv 50 de euro pe metru patrat, totalul pentru terenul de 1.000 de metri patrati fiind de 50.000 de euro.

Dupa trei luni de la incheirea contractului de vanzare-cumparare, in 6 februarie 2008 Aurel Radu a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 500 de metri patrati catre un cumparator de buna-credinta, de la care a primit 1,4 milioane de euro, suma retrasa in numerar si apoi transferata in patrimoniul unei persoane a carei identitate nu a putut fi stabilita pana la momentul trimiterii dosarului in judecata.

Ulterior, in 17 decembrie 2008, Loredana Radu, pentru a ascunde originea terenului si identitatea beneficiarului final, a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 de metri patrati catre o ruda, care era si apropiat al primarului Neculai Ontanu, in baza unei tranzactii in care a fost mentionat un pret de aproximativ cinci ori mai mic decat valoarea de piata a imobilului, mai sustin anchetatorii.

Toma Sutru este acuzat de procurorii DNA ca, in perioada 2007 - 2008, in calitate de secretar al Primariei Sectorului 2 Bucuresti, a pretins si a primit de la denuntator doua milioane de euro, pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului revendicat. Ulterior, suma de doua milioane de euro a fost transferata intr-un cont bancar controlat de Toma Sutru, care a realizat mai multe investitii in Romania si Spania pe numele altor persoane, pentru a ascunde originea banilor si identitatea beneficiarului real.

Neculai Ontanu a avut patru mandate de primar al Sectorului 2. De-a lungul timpului, numele lui a fost invocat in mai multe scandaluri. Cel mai recent a fost la inceputul anului, cand s-a descoperit ca Ontanu ar fi semnat doua autorizatii diferite, insa cu aceeasi data si acelasi numar de inregistrare, pentru construirea Arenei Nationale.

In aprilie 2016, Ontanu a renuntat atat la candidatura, cat si la toate functiile politice din UNPR.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1169 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    Mda (Luni, 10 iulie 2017, 16:58)

    Tze [utilizator]

    Hai sa platim taxe in continuare, in timp ce faptele de coruptie "se prescriu".


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by