Dosarul finantarii campaniei electorale din 2009, in care sunt judecati Elena Udrea, Ioana Basescu si Dan Andronic, mutat de la instanta suprema la Curtea de Apel Bucuresti

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 6 iulie 2017, 14:48 Dosare Anticoruptie


Elena Udrea
Foto: Agerpres
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis joi ca nu are competenta sa judece dosarul privind finantarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2009, in care sunt inculpati Elena Udrea, Ioana Basescu si jurnalistul Dan Andronic, cauza fiind trimisa la Curtea de Apel Bucuresti, anunta Agerpres.

Magistratii instantei supreme s-au sesizat din oficiu si au decis ca nu au competenta sa judece acest dosar dupa calitatea persoanei. Avand in vedere ca Ioana Basescu este notar, iar Elena Udrea nu mai este parlamentar, Instanta suprema a decis trimiterea dosarului la Curtea de Apel Bucuresti. Decizia este definitiva.

Prezenta joi la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Elena Udrea a anuntat ca va depune o plangere la CSM impotriva procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, pentru instigarea la represiune nedreapta. Elena Udrea a mai spus ca "ar fi obligatoriu" ca Laura Codruta Kovesi sa fie demisa, sustinand ca sefa DNA "a distrus increderea" in justitia din Romania.

Pe 24 mai, DNA i-a trimis in judecata pe Elena Udrea, Ioana Basescu si jurnalistul Dan Andronic, in dosarul privind finantarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2009.

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, implicata direct in campania lui Traian Basescu, candidat la alegerile prezidentiale din 2009, a fost trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunilor de instigare la luare de mita (2 fapte) si spalare a banilor (5 fapte), potrivit DNA.

Ioana Basescu, notar public, fiica fostului presedinte Traian Basescu, va fi judecata pentru instigare la delapidare si instigare la spalarea banilor (2 fapte), iar jurnalistul Dan Andronic este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

In dosar au mai fost deferiti justitiei Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltarii, acuzat de luare de mita; Victor Tarhon, fost presedinte al Consiliului Judetean Tulcea, acuzat de luare de mita; Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societati comerciale cu capital majoritar de stat, acuzat de delapidare.

Procurorii sustin ca, in cursul anului 2009, in contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, au fost colectate sume de bani provenite din infractiuni de coruptie, delapidare si evaziune fiscala care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate in campania electorala.

"Legatura dintre persoanele care obtineau banii pe cale nelegala si prestatorii de servicii legate de campanie era realizata de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidati si, din aceasta pozitie, coordona atat achizitiile de servicii de campanie, cat si persoanele care au actionat ca intermediari pentru platile realizate, astfel incat sumele de bani sa ajunga la societatile prestatoare. Remiterea foloaselor infractionale s-a disimulat prin contracte fictive incheiate cu firme care prestau in realitate servicii in cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradala, tiparire de afise, reclame publicate in mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole si prestarea de servicii de consultanta", au aratat procurorii  DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1518 vizualizari

  • +9 (11 voturi)    
    Udrea a devenit... (Joi, 6 iulie 2017, 15:16)

    Cataleya [utilizator]

    ...de-a dreptul nesimtita si infantila cu amenintarile ei. Frica de puscarie i-a tulburat serios comportamentul.
  • +4 (6 voturi)    
    In text: "...al unuia dintre candidati.." (Joi, 6 iulie 2017, 15:37)

    jackalphonse [utilizator]

    Pai de ce nu nominalizati acel "candidat"?
    Eu nu inteleg cum de sunt chemati coruptii care au furat bani intr o perioada electorala, dar candidatul, sau beneficiarii directi ai acestor bani sunt lasati sa dea declaratii in presa si nu sunt chemati la vorbitor.
    Si cand te gandesti ca inca mai sunt basisti care chiar mai cred ca base este nedreptatit...
    • +2 (8 voturi)    
      @jackalphonse (Joi, 6 iulie 2017, 16:16)

      sile1 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      Prietene,basescu a fost smecher si nu s-a bagat in afacerile cu bani,el era cu lupta electorala,cu promisiunile de "sa traiti bine" etc, asa ca daca procurorii nu au probe nu au cum sa-l agate.

      Problema e mai complicate insa pentru ca toate partidele au facut la fel.Sa ne amintim ce dezmat de panouri ,bannere,afise si alte material de propaganda te izbeau in ochi pe toate drumurile.
      Crezi ca ceilalti au venit cumva cu bani de acasa ?

      Asa ca eu propun,ca sa te completez,sa-i ia pe toti la intrebari de unde au avut banii !
      • +1 (1 vot)    
        Ba sa bagat, dar a furat cu mana Udrei (Vineri, 7 iulie 2017, 9:35)

        jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui sile1

        Din cauza asta sare ca ars cand este anchetata.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by