Dosarul Romgaz: Boc, Ciolos si Pogea au actionat fara vinovatie, fiind indusi in eroare de Videanu, care a incercat sa paseze raspunderea la Guvern (rechizitoriu)

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 9 iunie 2017, 21:03 Dosare Anticoruptie


Procurorii DIICOT au dispus, prin rechizitoriul intocmit in dosarul privind delapidarea Romgaz, clasarea cauzei pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la delapidare cu consecinte deosebit de grave in cazul fostului premier Emil Boc si a fostilor ministri Dacian Ciolos si Gheorghe Pogea, pe motiv ca acestia au actionat fara vinovatie, fiind indusi in eroare de ministrul Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu.

Procurorii au apreciat ca cei trei nu au savarsit faptele 'cu forma de vinovatie ceruta de lege', Boc si Pogea cand au aprobat trei memorandumuri intocmite si sustinute spre aprobare de ministrul Videanu, iar Ciolos cand a redactat si semnat o adresa in calitate de ministru al Agriculturii.

'Este de precizat ca (...) s-a retinut in sarcina inculpatului Videanu Adriean ca acesta ar fi determinat pe membrii Guvernului Boc Emil sa adopte cele trei memorandumuri. (...) Termenul a determina trebuie retinut si interpretat in sensul ca inculpatul Videanu Adriean a sugerat, a impulsionat, a folosit metode persuasive asupra membrii Guvernului (...). Aceasta determinare a prezentat un procedeu mai amplu, in sensul ca din partea initiatorului memorandumului, respectiv ministrul economiei, s-au realizat mai multe activitati in concret: a pregatit mapele ce contineau forma tehnoredactata a actului (memorandumului) respectiv pentru fiecare membru al Guvernului, ca acestia sa-si insuseasca continutul acestora, a sustinut verbal pentru aprobare, dand asigurari/solicitand sa adopte pe incredere prim-ministrului si ministrilor ca masurile sunt verificate si sunt necesare industriei chimice si agriculturii din Romania si sunt impartiale', se arata in rechizitoriu.

Ca proba in acest sens este invocata stenograma sedintei de Guvern din data de 18 martie 2009, cand Adriean Videanu i-a rugat pe participanti sa nu intre in detalii tehnice, asigurandu-i insa ca masurile propuse sunt 'masuri efective si reale pentru sprijinirea economiei' care vor fi nediscriminatorii, subliniind ca 'toata lumea are de castigat'.

Procurorii mai mentioneaza ca Adriean Videanu a incercat, initial, sa paseze in sarcina Guvernului responsabilitatea pentru adoptarea celor trei memorandumuri.

'Este de precizat ca, initial, inculpatul Videanu Adriean, fie in cuprinsul memoriilor depuse, fie direct in declaratia din luna martie 2016 cand a dobandit calitatea de inculpat, a subliniat faptul ca memorandumurile nu sunt acte ce apartin Ministerului Economiei, ci Guvernului Romaniei, incercand astfel sa 'paseze' raspunderea penala pe seama altor factori decizionali. Numai ca, din cuprinsul probatoriului administrat in cauza, nu rezulta implicarea infractionala a niciunui alt semnatar al acestor Memorandumuri, respectiv Emil Boc, prim ministrul Guvernului Romaniei sau Gheorghe Pogea, ministrul finantelor', se mai mentioneaza in rechizitoriu.

Omul de afaceri Ioan Niculae, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu si Viorel Palasca, fost secretar de stat in acelasi minister, au fost trimisi in judecata de DIICOT intr-un dosar privind delapidarea Romgaz.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Ioan Niculae, Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palasca, Adrian Videanu, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Adrian Stancu, Marius Leonte Veza, Lucia Ionascu si persoana juridica SC Interagro SA, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata si complicitate la delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata.

Conform DIICOT, membrii grupului infractional organizat ar fi pus in practica aplicarea unei strategii pe termen lung pentru a obtine o cantitate de gaze naturale (n.a. cele de valoarea discounturilor) de la partea civila SNGN Romgaz SA fara ca acestea in fapt sa fie platite, sub disimularea ca pentru gazele livrate au fost acordate discounturi. In concret, spun procurorii, mecanismul infractional presupunea ca gazele naturale sa fie insusite din patrimoniul partii civile de catre persoanele cu functii de conducere, ce au calitatea de subiecti activi respectiv de administratori, pentru altul: pentru societatea controlata de catre liderul grupului respectiv Interagro SA.

Anchetatorii subliniaza faptul ca in domeniul gazelor naturale in perioada in care Adrian Videanu a fost ministru al economiei (n. decembrie 2008-octombrie 2010) a fost initiata si aprobata in Guvern, Ordonanta de urgenta numarul 54/2009, aprobata ulterior prin Legea nr. 332/2009 prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale catre consumatorii intreruptibili sa se faca exclusiv din gazele naturale provenite din productie interna, al caror cost era cuprins intre 1/4 si 1/3 din pretul gazelor naturale din import.

'Prin actele emise (atat ordine, memorandumuri), sub aparenta legalitatii si opozabilitatii erga omnes, s-au creat modalitati de realizare a scopului infractional, acordandu-se reduceri comerciale, precum si posibilitatea/dreptul de achizitionare de gaze naturale doar din productia interna la care a avut acces SC Interagro SA, aproape in mod neconditionat, fara indeplinirea cumulativa si efectiva a conditiilor prevazute in acestea', se mai precizeaza in comunicat.

Potrivit DIICOT, in urma cercetarilor efectuate in cauza s-a stabilit ca prin actiunile concertate ale membrilor grupului infractional organizat, inculpata persoana juridica SC Interagro SA Bucuresti, neindeplinind in mod concret conditiile cumulative din ordinele si normativele emise la nivel ministerial sau incercand sa creeze o aparenta de legalitate privind indeplinirea conditiilor, a prejudiciat partea civila SC Romgaz SA cu suma totala de 282.630.330,49 lei reprezentata de gazele naturale de valoarea discounturilor', se mai precizeaza in comunicat. In cauza au fost instituite masuri asiguratorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1094 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Bine, bine... (Vineri, 9 iunie 2017, 22:04)

    Cataleya [utilizator]

    Dar cu vulpoiul miruit Vosganian cum ramane?

    Ca el a facut "la indigo" exact ce-a facut si Videanu.
    Pana si capetele de acuzare au fost identice, la pachet, pt amandoi. Doar ca pt Vosganian, parlamentarii au interzis de doua ori inceperea urmaririi penale si pt Videanu nu.
    Si daca Videanu si Nicolae vor fi condamnati, Vosganian scapa chiar fara nicio zgarietura?
    Sau poate ca, daca Nicolae sau Videanu vor incepe sa dea pe goarna in timpul procesului sau vor aparea noi probe impotriva lui Vosganian, n-ar avea procurorii dreptul sa ceara din nou urmarirea penala a lui Vosganian?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by