Constantin Nicolescu, fost presedinte al Consiliului Judetean Arges, condamnat la 8 ani de inchisoare. Decizia nu e definitiva

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 5 mai 2017, 16:12 Dosare Anticoruptie


Constantin Nicolescu
Foto: Agerpres
Fostul presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Arges Constantin Nicolescu a fost condamnat vineri de magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) la 8 ani de inchisoare intr-un nou dosar de coruptie, anunta Agerpres.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in martie 2009, CJ Arges, in calitate de autoritate contractanta, a organizat o procedura de achizitie publica prin licitatie deschisa, ce avea ca obiect reabilitarea a doua poduri afectate de inundatii, amplasate pe drumuri judetene, in localitatile Cateasca, respectiv Ciomagesti.

Fondurile respective proveneau din accesarea unui proiect finantat din fonduri PHARE, destinat strict reabilitarii obiectivelor de infrastructura rutiera si de mediu afectate de inundatiile din perioada aprilie - mai si iulie - august 2005.

'Pentru a accesa banii europeni, functionari din cadrul CJ Arges au atestat in cererea de finantare, in mod nereal, ca respectivele poduri fusesera afectate de inundatii, desi unul dintre ele, cel din comuna Cateasca, fusese avariat anterior, asadar nu era eligibil pentru proiectul respectiv. Cererea de finantare a fost insotita de o declaratie de parteneriat semnata la data de 25 ianuarie 2007, de inculpatul Nicolescu, in calitate de presedinte al CJ Arges si reprezentant al acestei autoritati contractante, cunoscand faptul ca in continutul acestei cereri sunt atestate imprejurari necorespunzatoare adevarului. Caracterul fals al acestui inscris consta in aceea ca in continutul acestuia s-a mentionat in mod nereal ca podul din comuna Cateasca a suferit avarii importante in urma calamitatilor naturale din perioada aprilie - august 2005 si ca urmare a fost inchis circulatiei, desi infrastructura podului era avariata anterior anului 2004, iar la momentul producerii inundatiilor podul era inchis circulatiei', aratau anchetatorii.

DNA preciza ca inscrisul astfel falsificat a fost folosit si prezentat la Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor si la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud - Muntenia si, ca urmare, a fost incheiat contractul de finantare nerambursabila in baza caruia au fost efectuate plati din Programul PHARE in valoare de aproximativ 985.000 euro, echivalentul a peste 4,4 milioane lei, fonduri obtinute pe nedrept, ce reprezinta paguba creata Ministerului Dezvoltarii Regionale.

In cursul anului 2009, in urma licitatiei organizate de CJ Arges, contractul de reabilitare a podului Cateasca a fost atribuit, in mod nelegal, societatii Zeus SA, in conditiile in care, initial, castigatoare a licitatiei fusese declarata o alta societate, inlaturata ulterior, in mod arbitrar, de comisia de evaluare, dupa reluarea procedurii dispusa de Constantin Nicolescu.

Lucrarile de constructie au fost executate de SC Zeus si Dracones Construct Grup SRL Pitesti, cea din urma avandu-l ca asociat pe ginerele presedintelui CJ Arges.

'Mai mult, furnizor de bunuri pentru constructia lucrarii era SC Setro Metal Group SA Campulung, firma controlata de asemenea de o ruda apropiata a presedintelui CJ Arges. Pe baza unor inscrisuri falsificate, in cadrul unei proceduri de achizitie complet falsificate, in cursul lunii iunie 2010, CJ Arges a atribuit aceleiasi firme, SC Zeus, un contract in valoare de aproape 5 milioane lei, pentru presupuse lucrari suplimentare la acelasi pod care in realitate nu se mai justificau, fiind executate anterior, in luna martie 2010', aratau anchetatorii.

In cursul anului 2009, Constantin Nicolescu a primit cu titlu de mita de la Grigore Dobre, actionar majoritar si administrator al SC Zeus, un spatiu comercial situat in municipiul Pitesti, in suprafata de peste 300 mp, in valoare de 447.000 lei.

'Pentru a disimula infractiunea de coruptie, la data de 23 martie 2009, la Biroul Notarului Public Didea Ionel a fost incheiat un contract fictiv de vanzare-cumparare. Atat in cursul procedurii de licitatie publica, dar si in faza de derulare a contractului au fost falsificate mai multe inscrisuri (dispozitii de santier, referate de necesitate, procese verbale etc)', mai precizau anchetatorii.

Prin activitatile descrise, s-a stabilit ca a fost creat un prejudiciu in suma de aproape 985.000 euro in dauna Ministerului Dezvoltarii Regionale, reprezentand fonduri europene obtinute pe nedrept prin prezentare de documente false si un prejudiciu de aproape 9,5 milioane lei in dauna autoritatii contractante - CJ Arges, care se constituie in avantaj patrimonial necuvenit in favoarea SC Zeus SA Pitesti.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5831 vizualizari

 • +21 (21 voturi)    
  ce vis frumos ... (Vineri, 5 mai 2017, 16:19)

  si_mort_va_vad [utilizator]

  aceeasi stire, dar judetul sa fie Teleorman ,
  • +11 (11 voturi)    
   .... aaaah ... inca nu m-am trezit ... (Vineri, 5 mai 2017, 16:52)

   si_mort_va_vad [utilizator] i-a raspuns lui si_mort_va_vad

   dar ma voi trezi zambind fericit , pentru ca pe Teleorman , sentinta e DEFINITIVA SI IREVOCABILA !!!

   :) :) :) :) :) :) :) :)
 • +18 (18 voturi)    
  Alo,psd-ul,vreun nou..... (Vineri, 5 mai 2017, 16:32)

  gigiN [utilizator]

  ...miting de sustinere in frunte cu nastase,dragnea si alti fosti si viitori ...ocnasi ???!!!
 • +13 (13 voturi)    
  urmeaza (Vineri, 5 mai 2017, 16:37)

  om simplu din multime [utilizator]

  o internare de urgenta la cardiologie, la floreasca, la doctorul pesede. :-)
 • +6 (6 voturi)    
  Asta poate fi un semnal puternic (Vineri, 5 mai 2017, 16:44)

  Ion B [utilizator]

  pentru borfasii care se cred deasupra legii !!!
  Doamne ajuta!
  PS
  Daca face recurs, domnilor judecatori, va rog sa-i adaugati inca doi ani (ca sa nu mai cheltuiasca banii contribuabilior...) sa fie de invatatura si pentru altii.
 • +8 (8 voturi)    
  nu pot sa cred! (Vineri, 5 mai 2017, 16:54)

  ..13 [utilizator]

  Dupa atatia ani - si inca nu este definitiva!

  O sa mai dureze inca vreo doi ani pana cand devine definitiva.

  Spor la treaba!
 • +1 (1 vot)    
  succes judecatorilor ! (Sâmbătă, 6 mai 2017, 10:15)

  Lim Vasy [utilizator]

  Asteptam aceiasi condamnare sau una mai mare de la judecatori si in ultima instanta.
  • +1 (1 vot)    
   asteptari... (Sâmbătă, 6 mai 2017, 15:17)

   sareta [utilizator] i-a raspuns lui Lim Vasy

   ...asteapta ! Le-a trebuit 12 ani dela producerea golaniei si nici asa nu-i sentinta definitiva .Asta-i justitie la romarlani .Asteapta tata ,asteapta ,poate vin si gratierili...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by