Dosarul finantarii ilegale a PDL: Gheorghe Stefan, condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu executare

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 20 aprilie 2017, 11:12 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Stefan 'Pinalti'
Foto: AGERPRES
Fostul vicepresedinte al PDL Gheorghe Stefan a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucuresti, la trei ani de inchisoare cu executare, dupa ce a recunoscut ca a facut trafic de influenta si si-a folosit functia pentru a obtine ilegal bani pentru partid, in aceeasi cauza fiind judecat si fostul secretar general al PDL Vasile Blaga, potrivit news.ro. Instanta a dispus confiscarea de la Gheorghe Stefan a sumei de peste 1,6 milioane de euro. Gheorghe Stefan executa din octombrie 2016 pedeapsa de sase ani de inchisoare primita in dosarul "Microsoft".

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au respins ca nefondat apelul lui Gheorghe Stefan, astfel ca acesta ramane cu pedeapsa primita in ianuarie 2017 la Tribunalul Bucuresti, de trei ani de inchisoare.

Gheorghe Stefan a fost judecat in baza acordului de recunoastere a faptelor incheiat cu procurorii in dosarul finantarii ilegale a PSD.

In 13 ianuarie, Tribunalul Bucuresti a admis acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de procurorii DNA Ploiesti cu Gheorghe Stefan, dispunand ca acesta sa execute trei ani de inchisoare pentru faptele pe care le-a comis in perioada in care era vicepresedinte al PDL si primar al municipiului Piatra Neamt, respectiv trafic de influenta si folosirea influentei functiei de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii de bani sau alte foloase necuvenite.

Instanta a mai dispus ca de la Gheorghe Stefan sa fie confiscata suma de 1.650.000 de euro si a mentinut sechestrul pus de anchetatori pe imobile ale lui Stefan, pana la concurenta sumei de 2.350.000 de euro.

Potrivit deciziei instantei, pe perioada executarii pedepsei cat si trei ani dupa, Gheorghe Stefan nu va putea fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si va avea interdictie de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunilor.

Decizia Tribunalului Bucuresti a fost contestata de Gheorghe Stefan la Curtea de Apel, care a dat in 19 aprilie decizia definitiva in acest dosar.

In acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut ca, in perioada 2009 - 2012, Gheorghe Stefan, in calitate de vicepresedinte al PDL, in scopul obtinerii de sume de bani atat pentru sine, cat si pentru partid, ¬si-a folosit in mod direct influenta detinuta in mediul politic si a determinat persoanele cu putere de decizie din ministerele de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana¬.

In aceeasi perioada, Gheorghe Stefan ¬i-a conditionat persoanei numite prin influenta sa ca va fi mentinuta in functia de conducere la compania nationala din energie daca vor fi atribuite societatii reprezentate de un om de afaceri din anturajul sau o serie de contracte de achizitii servicii si produse IT¬, potrivit DNA.

¬Concret, prin incheierea de contracte de catre respectiva companie nationala ¬ prin licitatii trucate ¬ cu firma omului de afaceri, acesta din urma a transferat din contractele respective o anumita suma de bani la partid, reprezentand un procentaj prestabilit din valoarea contractelor¬, potrivit DNA.

In paralel, Gheorghe Stefan i-a promis omului de afaceri ca va interveni la directorul companiei, astfel incat firma sa sa castige licitatiile publice organizate, iar in schimb a pretins si a primit intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract astfel incheiat, primind pentru sine si pentru partidul din care facea parte suma totala de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Vasile Blaga, care cunostea dinainte mecanismul descris anterior si cu care a fost de acord.

La inceputul lunii octombrie 2016, fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan a fost condamnat definitiv la sase ani de inchisoare cu executare in dosarul ¬Microsoft¬.

In dosarul finantarii ilegale a PDL, pe 28 noiembrie 2016, procurorii DNA Ploiesti l-au trimis in judecata pe fostul copresedinte al PNL Vasile Blaga, pe care il acuza de trafic de influenta, pentru ca, in perioada 2011-2012, cand era secretar general al PDL si senator, ar fi primit in patru randuri, printr-un interpus, 200.000 de euro si 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan. Dosarul a fost trimis atunci la instanta suprema, care ulterior a decis ca Vasile Blaga sa fie judecat la Tribunalul Bucuresti, intrucat acesta nu mai este parlamentar.

Blaga a demisionat din functia de copresedinte al PNL imediat ce procurorii DNA Ploiesti au inceput urmarirea penala in cazul sau.

Procurorii DNA Ploiesti au aratat, in rechizitoriu, ca banii ajunsi la PDL in urma intelegerilor intre Blaga, Gheorghe Stefan si omul de afaceri Horatiu Bruno Berdila erau scosi prin intermediul unor firme de tip ¬fantoma¬ ai caror administratori, martori in dosar, primeau comisioane cu valori cuprinse intre 200 si 1.500 de lei.

Anchetatorii DNA au identificat in acest dosar mai multe firme "fantoma¬ folosite pentru a scoate banii proveniti din contractul dintre o companie nationala din domeniul energiei si Romsys, astfel incat sumele, a caror valoare totala se ridica la 10 milioane de lei, sa ajunga la PDL.

Potrivit unor surse judiciare, una dintre companiile care au incheiat astfel de contracte a fost Transelectrica, al carui director a fost numit prin ordin al ministrului Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu. Fostul primar din Piatra Neamt este cel care a pus la punct intregul mecanism prin care peste doua milioane de euro au ajuns la partid, tot el fiind si cel care s-a ocupat de gasirea firmelor care sa subcontracteze pe hartie serviciile prevazute in acele contracte si care sa scoate din banci banii. 






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2403 vizualizari

  • +7 (7 voturi)    
    putzin, foarte putzin (Joi, 20 aprilie 2017, 11:15)

    un domn [utilizator]

    si nu e reclama la L.Merlin !
    • +2 (4 voturi)    
      probabil ca este p[utin si neinteresant (Joi, 20 aprilie 2017, 12:00)

      un curios [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      poate si tocmai de-asta articolul este in josul paginii in loc sa fie top, nu?
      sau nu, pentru ca pinalti nu este de la psd
    • +8 (8 voturi)    
      I-au dat cat sa poata sa fie absorbita in pedeapsa (Joi, 20 aprilie 2017, 12:11)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      de sase ani primita in dosarul Microsoft ! Si avem inca o data dovada ca in Romania, in ceea ce priveste regimul pedepselor este necesar sa trecem la cumulul aritmetic ca in SUA !
      • +2 (2 voturi)    
        O noua ramura a matematicii (Joi, 20 aprilie 2017, 13:53)

        Bazil [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

        Matematica Justitiei Romane: 6 + 3 + Xi = 6, unde X<6, i = 0, 1, 2, ...., n
  • +2 (2 voturi)    
    vedetzi... (Joi, 20 aprilie 2017, 12:34)

    ..13 [utilizator]

    Aici mi se pare ca este esenta coruptiei:

    "in scopul obtinerii de sume de bani ATAT PENTRU SINE, cat si pentru partid..."

    DECI SA NU UITAM DE SINELE care este atat de important si care justifica excesele unor politicieni!

    dintr-o suma mare SINELE POLITIC isi poate permite sa traga o suma relativ mare - de exemplu un procent relativ modest de cca. 10% practicat pe scara larga sau alte mici-avantaje avantaje care ar putea sa depaseasca procentul mentionat - iar PROSTUL care intra in circuitul de splare a banilor ceva de ordinul a 200 -1500 RON.

    Prostul ala care intra in acest circuit trebuie sa fie un mare prost, adicalea unul mai PUTIN EDUCAT si evident RUPT RAU DE TOT IN FUND - adicalea sarac lipit.

    Asa intelegem de ce politicienii iubesc plagiatele si nu vor sa le dea la gunoi, sa instituie un sistem real de valori,

    In acelasi timp nu se gandesc la o crestere sustenabila, pe termen lung, de care ar putea sa beneficieze multi, mult mai multi romani, si vor numai up-down economice de care sa profite numai alesii domniilor lor...

    Nu pot decat sa inchei cu in ton cu PANA MEA _ ce bine ar fi daca am scapa de politicieni pentru ca asa am putea reduce coruptia si prostia mult mai mult si mai repede.

    Odihna placuta la racoare urez din suflet tuturor participantilor la acest sistem creat si dezvoltat!

    P.S. poate mai invata ceva si aia rupti in fund precum art fi cand sa NU puna botul pe ceva si cand sa stea linistiti in zeama lor ca este mai bine asa...

    P.S.2
    Legea de finantare a partidelor este extrem de importanta asa cum este de importanta si finantarea alegerilor care are deja niste reglementari tari si sunt evaluate periodic. IMi aduc aminte ca un reprezentant de la PSD a spus in plina sedinta la AEP ca el nu poate sa stie cat cash are partidul sau - si era trezorier - mama lui de trezorier ca ar fi putut sa fie concediat pe loc de un manager corect, dar este vorba despre P$D asa ca....
  • +2 (2 voturi)    
    imi pare rau dar comentariul meu... (Joi, 20 aprilie 2017, 14:48)

    ..13 [utilizator]

    A disparut si mai grav a fost delogat calculatorul....


    Strange man, but not impossible...
    O sa reiau nici o grija!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by