Curtea de Apel Constanta a revocat controlul judiciar in cazul Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 3 aprilie 2017, 10:57 Dosare Anticoruptie


IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului
Foto: Agerpres
Curtea de Apel Constanta a hotarat, luni, revocarea controlului judiciar dispus in cazul Arhiepiscopului Tomisului, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, judecat pentru ca ar fi obtinut pe nedrept fonduri europene. Decizia instantei nu este definitiva si poate fi contestata in termen de 48 de ore de la comunicare, potrivit agentiei news.ro.

Inalt Prea Sfintitul Teodosie s-a prezentat, luni dimineata, la Curtea de Apel Constanta, unde s-a judecat cererea sa privind revocarea controlului judiciar, sedinta de judecata nefiind publica.

La scurt timp dupa incheierea sedintei, judecatorul cauzei a decis sa admita solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului, revocand astfel masura controlului judiciar.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata in termen de 48 de ore de la comunicare.

Procurorii DNA Constanta au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a lui Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului, cu privire la savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

De asemenea, au mai fost trimisi in judecata, in stare de libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrisor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu si Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la savarsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, dar si Aurelian Stefan, la data faptei tot mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la savarsirea infractiunii de tentativa la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2010 - 2016, Teodosie Petrescu, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) in scopul de a primi fonduri europene.

"In documentele prezentate la APIA, inculpatii au declarat, in mod nereal, ca folosesc anumite suprafete agricole (peste 300 hectare), situate in zona denumita ᅡFerma 3ᅡ - Nazarcea (localitatea Lumina, judetul Constanta), avand categoriile de folosinta ᅡvii pe rod cu struguri pentru vinᅡ/ ᅡvii pe rod cu struguri nobili pentru vinᅡ, in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi", se arata in comunicat.

De asemenea, procurorii anticoruptie au stabilit ca un alt aspect fals prezentat in declaratiile depuse a fost acela ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), printre care si evitarea instalarii vegetatiei nedorite, in conditiile in care respectivele parcele erau abandonate si invadate cu astfel de vegetatie pe toata durata formularii cererii si obtinerii fondurilor.

"Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.392.964 lei, dupa cum urmeaza: in anul 2010 - 142.988,37 lei, in 2011 - 184.610,27 lei, in 2012 - 239.732,26 lei, in 2013 - 262.267,07 lei, in 2014 - 281.733,52 lei, in 2015 - 281.633,28 lei. In anul 2016 platile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a ramas in faza tentativei", mai precizeaza sursa citata.

Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

In cauza a fost dispusa instituirea unor masuri asiguratorii constand in poprirea conturilor detinute de inculpatul Petrescu Teodosie si de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului si Asezamantul Monahal "Sf. Apostol Andrei".

Totodata, fapta de luare de mita pentru care a fost cercetat initial Arhiepiscopul Tomisului a fost clasata.

Avocatul Arhiepiscopului Tomisului a contestat actele de urmarire penala, la termenul din 20 martie, de la Curtea de Apel Constanta, in dosarul in care Inalt Prea Sfintitul Teodosie este judecat pentru ca ar fi obtinut pe nedrept fonduri europene, precizand ca va dovedi ca acesta nu a savarsit aceasta fapta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.790 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  cum sa ne luam... (Luni, 3 aprilie 2017, 11:41)

  liviu_ [utilizator]

  de oamenii domnului...
  ei si cu cei alesi prin vot, pot fura in voie!
 • +2 (2 voturi)    
  minune in postul pastelui (Luni, 3 aprilie 2017, 13:45)

  mmmircea [utilizator]

  uite cum scapa oaia domnului, prea-neprihanitul, IPS sa teodosie din coltii dna.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by