Dosarul lui Oprea, amanat la primul termen. Judecatorii vor sa afle unde este autoturismul Audi

de Corina Ionel     HotNews.ro
Marţi, 14 martie 2017, 12:59 Dosare Anticoruptie


Gabriel Oprea
Foto: Guvern
Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au amanat, marti, pentru 25 aprilie, dosarul in care fostul vicepremier Gabriel Oprea este acuzat de abuz in serviciu in legatura cu cheltuirea unor sume din bugetul DIPI, respectiv achizitionarea unui autoturism Audi A8, informeaza Agerpres.

La primul termen al procesului, magistratii au dispus trimiterea unei adrese la DNA, pentru ca procurorii sa precizeze textele de lege avute in vedere pentru inculpatii trimisi in judecata sub acuzatia de abuz in serviciu.

De asemenea, instanta a decis trimiterea unei adrese la Ministerul Finantelor Publice, in vederea constituirii acestei institutii ca parte civila in dosar.

In plus, magistratii au dispus trimiterea unor adrese la MAI si DIPI, pentru a se preciza unde se afla autoturismul Audi, achizitionat de DIPI si folosit de Oprea, dar si daca a fost initiata o procedura interna de recuperare a sumelor de bani care apar in rechizitoriu.

Presedintele completului a mai spus ca ar aprecia daca un consilier de la DIPI ar participa la acest proces.

De cealalta parte, avocatul lui Gabriel Oprea, Dan Lupascu, fost judecator si membru CSM, le-a spus magistratilor ca in dosarul ajuns in instanta se afla un volum cu documente clasificate, la care el si clientul sau nu au acces, astfel incat se incalca in acest caz dreptul la aparare.

"In momentul de fata, Gabriel Oprea nu isi mai aminteste ce rezolutie a pus pe documentul pe care i l-a prezentat secretarul de stat. Vrem accesul la documentele clasificate", a declarat avocatul, insa judecatorii i-au raspuns ca a fost sesizata in acest sens Curtea Constitutionala.

Procesul a fost amanat pentru data de 25 aprilie, deoarece unii inculpati nu si-au angajat avocati.

In luna mai 2016, Gabriel Oprea a fost trimis in judecata de procurorii DNA in dosarul privind Directia de Informatii si Protectie Interna (DIPI).

Gabriel Oprea, care a indeplinit functiile de viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, este acuzat de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

In dosar au mai fost deferiti justitiei: Gheorghe Nicolae, chestor principal de politie, la data faptelor sef al DIPI, pentru complicitate la abuz in serviciu si pentru doua infractiuni de deturnare de fonduri, dintre care una in forma continuata; Gabriel-Nicolae Pavel, comisar sef de politie, la data faptei sef al Serviciului Juridic din DIPI, pentru complicitate la abuz in serviciu; Nelu Zarnica, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, si Marian-Danut Iacob, comisar sef de politie, seful unei structuri administrative la data faptei, ambii pentru deturnare de fonduri, in forma continuata.

Potrivit DNA, Oprea, cu ajutorul lui Nicolae si Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor.

"Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative", sustin procurorii.

DNA precizeaza ca, in perioada 21 august - octombrie 2015, Gheorghe Nicolae a schimbat destinatia resurselor materiale alocate institutiei publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului Audi A8 achizitionat din fonduri operative in mod conspirat, pentru folosinta personala si exclusiva a ministrului de Interne in functie Gabriel Oprea.

De asemenea, in perioada 2014 - 2015, acelasi inculpat, in mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia unei alte sume - de peste 238.000 lei, alocata pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2622 vizualizari

  • +8 (8 voturi)    
    S-audi sau nu s-audi ?!? (Marţi, 14 martie 2017, 13:10)

    si_mort_va_vad [utilizator]

    ... unde este autoturismul Audi ?!?

    Cu o privire de mistret violent , ridica din sprancene si din umeri :

    "- Nu stiu io d'asteeea , nuuu stiuuu , nuuuu stiuuuu ..."

    Hai sa-ti fie cu noroc,
    si sa nu mai iesi deloc,
    CAP DE PORC !!!


    ... te saturi tu la bulau de branza ... DIPI !
  • +1 (1 vot)    
    Dupa ce a disparut Mitsubishi a lu' Finu! (Marţi, 14 martie 2017, 13:58)

    pedepsitorul [utilizator]

    Dupa ce a disparut Mitsubishi a lu' Finu, acum a disparut si Audi-ul lui Nasu?

    Asta chiar e o coincidenta!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by