Arhiepiscopul Tomisului ramane sub control judiciar. Decizia poate fi atacata la Inalta Curte

de Corina Ionel     HotNews.ro
Miercuri, 8 februarie 2017, 12:32 Dosare Anticoruptie


IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului
Foto: Agerpres
Curtea de Apel Constanta a decis, miercuri, sa mentina controlul judiciar in cazul Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, trimis in judecata pentru ca ar fi obtinut pe nedrept fonduri europene, dar decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, informeaza News.ro.

Curtea de Apel Constanta a discutat, marti, masura preventiva a controlului judiciar in cazul Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. Sedinta a avut loc in cadrul Camerei de Consiliu si nu a fost publica, instanta ramanand in pronuntarea pentru miercuri, cand a hotarat mentinerea controlului judiciar. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Arhiepiscopul Tomisului declarase jurnalistilor, la finalul sedintei de marti, ca sunt suficiente argumente pentru revocarea controlului judiciar.

￯Cred ca sunt destule argumente sa se revoce controlul judiciar pentru ca nu sunt elemente si toate documentele se afla in dosare insa inca nu au fost cerecetate. I-am invitat sa cerceteze acele probe care arata ca toate fondurile s-au cheltuit legal si s-a adaugat la ceea ce am primit inca doua parti din partea Arhiepiscopiei￯, a spus IPS Teodosie

Saptamana trecuta, procurorii DNA Constanta au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a lui Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului, cu privire la savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

De asemenea, au mai fost trimisi in judecata, in stare de libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrisor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu si Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, dar si Aurelian Stefan, la data faptei tot mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la savarsirea infractiunii de tentativa la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2010 - 2016, Teodosie Petrescu, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) in scopul de a primi fonduri europene.

￯In documentele prezentate la APIA, inculpatii au declarat, in mod nereal, ca folosesc anumite suprafete agricole (peste 300 hectare), situate in zona denumita ￯Ferma 3￯ - Nazarcea (localitatea Lumina, judetul Constanta), avand categoriile de folosinta ￯vii pe rod cu struguri pentru vin￯/ ￯vii pe rod cu struguri nobili pentru vin￯, in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi￯, se arata in comunicat.

De asemenea, procurorii anticoruptie au stabilit ca un alt aspect fals prezentat in declaratiile depuse a fost acela ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), printre care si evitarea instalarii vegetatiei nedorite, in conditiile in care respectivele parcele erau abandonate si invadate cu astfel de vegetatie pe toata durata formularii cererii si obtinerii fondurilor.

￯Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.392.964 lei, dupa cum urmeaza: in anul 2010 ￯ 142.988,37 lei, in 2011 ￯ 184.610,27 lei, in 2012 ￯ 239.732,26 lei, in 2013 ￯ 262.267,07 lei, in 2014 ￯ 281.733,52 lei, in 2015 ￯ 281.633,28 lei. In anul 2016 platile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a ramas in faza tentativei￯, mai precizeaza sursa citata.

Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

In cauza a fost dispusa instituirea unor masuri asiguratorii constand in poprirea conturilor detinute de inculpatul Petrescu Teodosie si de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului si Asezamantul Monahal ￯Sf. Apostol Andrei￯.

Totodata, fapta de luare de mita pentru care a fost cercetat initial Arhiepiscopul Tomisului a fost clasata.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Constanta, cu propunerea de a se mentine masura preventiva si masurile asiguratorii dispuse in cauza.￯


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

939 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    In elementul sau (Miercuri, 8 februarie 2017, 12:48)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Inalt Prea Securimea Sa nu are a se teme. E printre ai sai, vegheat de o institutie faimoasă in alte vremi pentru vrednicia turnătoriilor pe care le făptuia. Norodul de pacatosi il asteapta sa ii dea binecuvintarea la locul unde trudesc - in inchisori


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by