DNA a pus sechestrul pe trei fabrici de producere a bauturilor alcoolice si pe mai multe terenuri, in dosarul "Murfatlar"

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 3 februarie 2017, 16:32 Dosare Anticoruptie


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au pus sechestru asigurator, pana la concurenta sumei de aproximativ 500 de milioane de lei, pe mai multor bunuri si terenuri, precum si pe trei fabrici de producere a bauturilor alcoolice care apartin mai multor firme puse sub acuzare in dosarul "Murfatlar", in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala, scrie News.ro.

Sechestrul asigurator a fost pus pe bunuri, terenuri si pe trei fabrici care apartin firmelor inculpate in cauza, respectiv Murfatlar Romania SA, Euroavipo SA, Bartenders Distilleries SRL, Compania de Supraveghere IG SRL, Hecta Viticol SRL si General Gas Management SRL, potrivit DNA.

Directia Nationala Anticoruptie anunta, in 11 noiembrie 2016, ca a pus sub acuzare Murfatlar SA si alte opt firme pentru infractiuni de evaziune fiscala si conexe evaziunii fiscale in dosarul in care a fost descoperit un prejudiciu de aproximativ 600 de milioane de lei produs de societatile comerciale coordonate de oamenii de afaceri George Ivanescu, Constantin Circiumaru, Catalin Bucura, Gheorghe Zlotea, Catalin Vasilescu, Cosmin Popescu si Sorin Savoiu, cu sprijinul a opt sefi din Ministerul Finantelor Publice si ANAF.

Procurorii au inceput atunci urmarirea penala si fata de firmele Murfatlar Romania SA, Bartenders Distilleries SRL, Visteria Industries SRL, Oana Management, Compania De Supraveghere IG SRL, General Gas Management, Dante￯s Management SRL, Hecta Viticol SRL, pentru evaziune fiscala in forma continuata, tentativa la infractiunea conexa infractiunii de evaziune fiscala, in forma continuata si in forma tentativei.

Potrivit procurorilor, din probele existente la dosar rezulta ca, in perioada 2010-2014, societatile Murfatlar Romania, Euroavipo si Bartenders Distilleries, cu activitate de producere si comercializare a bauturilor alcoolice, societati detinute, administrate sau controlate, in fapt, de George Ivanescu, Catalin Bucura, Gheorghe Zlotea, Constantin Circiumaru, Gheorghe Cosmin Popescu, Catalin Florian Vasilescu si Sorin Vasile Savoiu, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale.

Anchetatorii spun ca activitatea infractionala s-a desfasurat cu sprijinul unor functionari publici din cadrul autoritatilor fiscale si vamale. Acestia fie nu au indeplinit actele la care erau obligati prin atributiile de serviciu, fie le-au indeplinit in mod defectuos.

Ca mod de operare, firmele inregistrau operatiuni fictive, majorau astfel cuantumul TVA deductibil, pentru ca firmele sa nu plateasca obligatiile fiscale, apoi se foloseau de aceste deconturi de TVA cu optiune de rambursare ca de o creanta pentru ca impotriva lor sa nu fie luate masuri pentru plata obligatiilor fiscale restante, sustin procurorii DNA.

In doi ani din perioada vizata de anchetatori, societatea Euroavipo ar fi facut tranzactii fictive cu patru furnizori, de la care au inregistrat facturi de avans in valoare de aproximativ 400 de milioane de euro, o suma uriasa, comparabila, potrivit anchetatorilor, cu ratele de capital pe care Romania le-a platit FMI in 2012-2015 si cu imprumutul contractat de Romania de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare in 2011.

Murfatlar Romania a intrat in insolventa in martie 2012, iar Euroavipo in aprilie 2012, la acele momente figurand, aparent, fara obligatii restante la bugetul general consolidate, desi in evidentele Administratiilor Finantelor Publice erau inregistrate obligatii de plata la buget de sute de milioane de lei.

Opt sefi de la Ministerul Finantelor Publice si ANAF i-ar fi ajutat pe patronii firmelor, cinci dintre ei fiind membri ai Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor. Trei antrepozite fiscal de productie de alcool si bauturi alcoolice detinute de societati au fost autorizate ilegal, iar functionarii publici vizati in ancheta au permis ca activitatea antrepozitelor sa continue, desi societatile aveau luna de luna obligatii fiscale restante.

In 17 octombrie 2016, procurorii DNA au retinut trei dintre cei opt sefi de la ANAF si Ministerul Finantelor, respective pe Cristian George Lascu, Irina Tanase si Ioana Toma, iar o zi mai tarziu acestia au fost plasati in arest la domiciliu.

In 20 octombrie, procurorii DNA au pus sub control judiciar alti cinci sefi din ANAF si Ministerul Finantelor: Mariana Vizoli, secretar de stat la MFP, la data faptelor director al Directiei legislatie in domeniul TVA, Daniel Diaconescu, vicepresedinte al ANAF, la data faptelor directorul al Directiei generale de informatii fiscale, Ana Jarda, director al Directiei generale management al domeniilor reglementate specific din MFP, Ciprian Badea, director al Directiei generale juridice din MFP, si Monica Negrutiu, director al Directiei generale de reglementare a colectarii creantelor bugetare din ANAF. Cei cinci au fost membri in Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor din Ministerul Finantelor Publice.

Mariana Vizoli si Daniel Diaconescu au demisionat in 21 octombrie, dupa ce au fost pusi sub acuzare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1838 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Am invins (Vineri, 3 februarie 2017, 16:55)

    Ursuletul de Plus [utilizator]

    OUG 13 va fi retrasa si modificata. In loc de 200.000 o sa apara 500.000.000
  • 0 (0 voturi)    
    atributiile de serviciu (Vineri, 3 februarie 2017, 17:59)

    nedumeritul [utilizator]

    Cei care-si indeplinesc defectuos atributiile de serviciu vor fi aparati in viitor foarte bine:
    1.OUG nu va permite sa fie cercetati.
    2. daca totusi se afla,suma furata trebuie sa fie mai mare de 45 000 euro.
    3 atributiile fiind secrete si confidentiale nu avem cum sa aflam ca au indeplinit defectuos
    4 vor fura milioane in transe de 30 000 euro si astfel nu vor fi cercetati.
    Ura !!! am invins !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by