Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a fost trimis in judecata in dosarul privind fraudarea de fonduri europene

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 3 februarie 2017, 12:10 Dosare Anticoruptie


IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului
Foto: Agerpres
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a fost trimis in judecata de procurorii DNA intr-un dosar in care este acuzat de obtinere incorecta de fonduri europene in valoare de aproape 1,4 milioane de lei.

Teodosie Petrescu este acuzat de savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata. Acesta  se afla sub control judiciar.

Tot in acest dosar au mai fost trimisi in judecata, in stare de libertate,
 • COJOCARU CIPRIAN-IOAN, MALAXA BOGDAN-PETRISOR, NADOLEANU GHEORGHE si BECA STERE, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, acuzati de savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, si
 • STEFAN AURELIAN, la data faptei mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la savarsirea infractiunii de tentativa la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
Care sunt acuzatiile procurorilor:

In perioada 2010 - 2016, Arhiepiscolul Teodosie, impreuna cu ceilalti inculpati, ar fi folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (A.P.I.A.) in scopul de a primi fonduri europene.

In documentele prezentate la A.P.I.A., inculpatii au declarat, in mod nereal, ca folosesc anumite suprafete agricole (peste 300 ha), situate in zona denumita "Ferma 3" - Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanta), avand categoriile de folosinta "vii pe rod cu struguri pentru vin"/"vii pe rod cu struguri nobili pentru vin", in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezentat in declaratiile depuse a fost acela ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), printre care si evitarea instalarii vegetatiei nedorite, in conditiile in care respectivele parcele erau abandonate si invadate cu astfel de vegetatie pe toata durata formularii cererii si obtinerii fondurilor.

Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.392.964 lei, dupa cum urmeaza: in anul 2010 - 142.988,37 lei, in 2011 - 184.610,27 lei, in 2012 - 239.732,26 lei, in 2013 - 262.267,07 lei, in 2014 - 281.733,52 lei, in 2015 - 281.633,28 lei. In anul 2016 platile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a ramas in faza tentativei.

Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

In cauza s-a dispus instituirea unor masuri asiguratorii constand in poprirea conturilor detinute de inculpatul Petrescu Teodosie si de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului si Asezamantul Monahal Sf. Apostol "Andrei".

Fata de fapta de luare de mita retinuta anterior in sarcina inculpatului Petrescu Teodosie s-a dispus clasarea cauzei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Constanta, cu propunerea de a se mentine masura preventiva si masurile asiguratorii dispuse in cauza.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2426 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Arhihiepiscop de Parta Alba? (Vineri, 3 februarie 2017, 12:31)

  nick11 [utilizator]

  E elementar sa se respecte cele 10 porunci chiar si de catre cei alesi (unsi). Altfel se poate pangari " sfantul locas" (nu despre cel care af fi vrut sa-l defineasca dansul si anume :Sfantul lacas). La Poarta Alba ar putea sa i se ridice rochia aia faina si...Doamne fereste!
 • +7 (7 voturi)    
  sa vedem BOR ce zici (Vineri, 3 februarie 2017, 12:32)

  dava10 [utilizator]

  Asteptam cu mare interes declaratia oficiala BOR in legatura cu pacea si rugaciunea pe care a cerut-o acestui individ din CT.
 • +8 (8 voturi)    
  E omul Domnului (Vineri, 3 februarie 2017, 12:33)

  Frank777 [utilizator]

  dar a declarat ca si-a bagat Dracul coada si prin urmare nu este el vinovat.Dracul este vinovat.De ce si-a bagat coada in fondurile europene? E lucru stiut ca banul este ochiul dragului.
 • +2 (2 voturi)    
  numai intamplarea a facut (Vineri, 3 februarie 2017, 12:38)

  mmmircea [utilizator]

  ca Teoctist sa moara in 2007 cand nu era psd-ul instalat la pupitru, altfel Teodosie si nu Daniel ar fi fost patriarh.
 • +2 (2 voturi)    
  In sfârsit... (Vineri, 3 februarie 2017, 13:11)

  raducutu [utilizator]

  Inalt Prea Sfintia sa va juca hora calugarilor la Poarta Alba....
 • +2 (2 voturi)    
  Fiecare zi in care.... (Vineri, 3 februarie 2017, 13:33)

  gigiN [utilizator]

  ...acest escroc mai este liber,este o palma pe obrazul justitiei romane !! Si asta de 6-7 ani incoace !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by