Suceava: Primarul din Salcea, trimis in judecata pentru ca a intervenit ca fiul lui sa obtina note mari la un examen

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 10 ianuarie 2017, 20:12 Dosare Anticoruptie


Ilie Lungu, primar al orasului Salcea, judetul Suceava, a fost trimis in judecata de DNA pentru constituirea unui grup infractional organizat, cumparare de influenta si dare de mita (2 infractiuni), informeaza Agerpres.

El este acuzat ca a dat bani unor profesori si le-a promis sprijin politic pentru ca fiul lui sa obtina note mari la examenul de evaluare nationala sustinut in iunie 2016. Cu toate ca, pe parcursul anilor de gimnaziu, fiul primarului nu a excelat la invatatura, la evaluarea nationala a obtinut la proba de limba si literatura romana nota 10, iar la matematica 8,25.

In acelasi dosar au fost deferiti justitiei Nicoleta Zettel - director al Scolii gimnaziale "Cristofor Simionescu' Plopeni, judetul Suceava, acuzata de mai multe infractiuni, printre care constituirea unui grup infractional organizat, luare de mita, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, fals material in inscrisuri oficiale, sustragerea sau distrugerea de inscrisuri, uz de fals, si Mihai Giza - consilier local al orasului Salcea si profesor de matematica la aceeasi scoala.

Potrivit DNA, la inceputul lunii iunie 2016, Ilie Lungu a initiat un grup infractional organizat, in vederea fraudarii examenului de evaluare nationala sustinut la datele de 27 si 29 iunie 2016, la care au aderat Mihai Giza, consilier local al orasului Salcea si profesor de matematica la Scoala gimnaziala "Cristofor Simionescu" Plopeni, si Nicoleta Zettel, director si presedinte al Comisiei de organizare a evaluarii nationale de la nivelul aceleiasi unitati scolare.

Ulterior, la acest grup au aderat Catalin Hutu, director al Scolii gimnaziale "Aurelian Stanciu" Salcea, si Mariana Rata, ingrijitoare in cadrul scolii din Plopeni si persoana apropiata de Nicoleta Zettel.

Concret, Ilie Lungu i-a promis profesorului Mihai Giza ca ii va da 200 de lei (parte dintr-o suma totala de 1.000 de lei) si sprijin politic pentru accederea sotiei lui Catalin Hutu in functia de director adjunct in cadrul Colegiului tehnic "Alexandru Ioan Cuza" Suceava, in schimbul promisiunii lui Giza ca ii va determina pe Hutu si Nicoleta Zettel sa il ajute pe fiul primarului sa obtina note mari la examenul de evaluare nationala.

Ilie Lungu si Mihai Giza au convenit ca suma de 1.000 de lei sa fie impartita in trei, respectiv cate 400 de lei pentru cei doi directori - Catalin Hutu si Nicoleta Zettel, iar suma de 200 de lei sa fie pastrata de Giza.

In urma acestei intelegeri, Nicoleta Zettel si Mihai Giza au inlocuit tezele reale la limba si literatura romana si matematica scrise de fiul primarului Ilie Lungu, cu alte teze intocmite de cei doi profesori.

Cei trei au fost ajutati de Catalin Hutu, Mariana Rata si Marius Grigoras. Astfel, fiul primarului a luat nota finala 9,12 la examenul de evaluare nationala (nota 10 la limba si literatura romana si nota 8,25 la matematica).

Procurorii mai sustin ca, in perioada 2013 - 2015, Nicoleta Zettel a inlocuit si falsificat teze ale altor cinci elevi care au sustinut examenul de evaluare nationala.

Avand in vedere ca Mariana Rata, Catalin Hutu si Marius Grigoras au recunoscut acuzatiile formulate impotriva lor, DNA a dispus disjungerea cauzei in vederea incheierii acordurilor ca urmare a recunoasterii vinovatiei.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Suceava.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























793 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    .... ucenicie .... (Marţi, 10 ianuarie 2017, 20:41)

    cbogdan [utilizator]

    Astfel tanarul Lungu invata de la "batranul" Lungu o lectie inportanta la "Scoala Vietii" - traficul de influenta, mita, invarteala, etc. Pacat sa se piarda o asa "speranta" - pe cand in Parlament ? (macar Primar in locul tatalui, doar stie cel mai bine ce trebuie sa faca ).


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by