UPDATE Instanta suprema respinge cererea DNA de arestare preventiva a lui Sebastian Ghita si mentine interdictia de a parasi tara

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 27 decembrie 2016, 13:43 Dosare Anticoruptie


Sebastian Ghita
Foto: Stirile ProTV
Instanta suprema a respins, marti, cererea DNA Ploiesti de emitere a unui mandat de arestare preventiva in lipsa a fostului deputat Sebastian Ghita si a mentinut masura controlului judiciar pe cautiune, cu interdictia de a parasi tara, anunta news.ro. Sebastian Ghita este cautat de politisti si dat in consemn la frontiera din 21 decembrie, pentru ca nu a respectat obligatiile controlului judiciar pe cautiune, in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de fosti sefi de Parchet si Politie din Prahova.

Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a admis in parte contestatia formulata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Ploiesti, a mentinut controlul judiciar pe cautiune si a dispus ca Sebastian Ghita sa ramana si cu interdictia de a parasi tara din cadrul masurii preventive.

Un complet de trei judecatori de la instanta suprema decisese, in 16 decembrie, ca lui Sebastian Ghita sa ii fie ridicata interdictia de parasire a tarii, una dintre obligatiile din cadrul controlului judiciar pe cautiune, in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de fosti sefi de Parchet si Politie din Prahova.

Procurorul DNA Ploiesti prezent la sedinta de judecata de marti a cerut inlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv pentru Sebastian Ghita, intrucat "a dat dovada de rea-credinta si a sfidat organele judiciare", existand suspiciunea ca a parasit tara. Magistratul a mai solicitat instantei ca, daca va considera neintemeiata cererea de arestare preventiva, sa admita contestatia si sa mentina interdictia de a parasi tara din cadrul controlului judiciar.

Sebastian Ghita a fost reprezentat de trei avocati, care au spus ca au incercat sa ia legatura cu el, dar nu au reusit si au imputernicire avocatiala semnata de fratele acestuia. Avocatii lui Sebastian Ghita au cerut respingerea contestatiei DNA si mentinerea deciziei de ridicare a interdictiei de a parasi tara.

Fostul deputat este cautat din 21 decembrie, dupa ce a fost chemat la DNA Ploiesti, in dosarul de coruptie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair in Romania,
si nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere.

Sebastian Ghita nu avea dreptul sa plece din tara fara acceptul procurorilor pentru ca decizia din 16 decembrie, pana la judecarea contestatiei, nu era definitiva. Politistii l-au cautat pe Sebastian Ghita la locuinta sa din Ploiesti, dar si in alte locuri pe care acesta le frecventa, insa nu l-au gasit, iar in 22 decembrie au anuntat Inalta Curte de Casatie si Justitie ca fostul deputat a incalcat termenii controlului judiciar pe cautiune.

De asemenea, politistii au informat DNA Ploiesti ca Sebastian Ghita nu a fost gasit dupa ce pe numele lui a fost emis mandatul de aducere.

Potrivit unor surse din Politia Prahova, Sebastian Ghita s-a prezentat ultima data pe 19 decembrie la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, in cadrul controlului judiciar.

Sebastian Ghita a fost trimis in judecata in doua dosare penale. Unul dintre acestea in care, alaturi de Ghita, sunt acuzati si fostii sefi ai Parchetului Curtii de Apel Ploiesti Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova Viorel Dosaru si fostul sef al Directiei Generale Anticoruptie Prahova Constantin Ispas se afla pe rolul instantei supreme.

In acest dosar, Sebastian Ghita este acuzat de dare de mita, cumparare de influenta, santaj, spalare de bani, folosirea de informatii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, precum si pentru conducerea unui vehicul fara permis de conducere.

In aprilie 2016, procurorii DNA Ploiesti au admis cererea lui Sebastian Ghita de constituire a cautiunii in limita sumei de 59.417.133 lei, dupa ce acesta a depus garantii reale imobiliare si mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentand echipamente ce apartin unei societati comerciale si opere de arta, toate in valoare de 86.652.513,50 lei.

In cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sebastian Ghita este judecat alaturi de fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu. Ghita este acuzat ca i-a dat lui Badescu o casa pentru a primi finantare de la bugetul local pentru asociatia Basket Club Asesoft.

De asemenea, Sebastian Ghita este urmarit penal in alte doua dosare de coruptie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania in 2012 si cel in care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Hertanu este acuzat de fraude cu fonduri europene si alte infractiuni, in acesta din urma fiind cercetati si fostul sef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum si fiul acestuia Vlad Cosma.

Sebastian Ghita a mai fost cercetat in dosarul Tracia - Asesoft. La inceputul lunii martie, judecarea dosarului Tracia - Asesoft in care Sebastian Ghita si alte opt persoane au fost acuzati de inselaciune in legatura cu tranzactii petroliere prin care au produs un prejudiciu de 200.000 de lei a incetat ca urmare a prescriptiei.

Sebastian Ghita a ramas fara imunitate dupa ce mandatul sau de deputat a incetat in decembrie, dupa alegerile parlamentare.

Ghita a fost deputat intre 2012 si 2016. In acest an, el a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, insa acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel ca nu a intrat in Parlament.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























6225 vizualizari

  • +33 (33 voturi)    
    Autism (Marţi, 27 decembrie 2016, 13:48)

    Wasile [utilizator]

    Nu ai voie să-l cauți să-l arestezi, dar nu poți să dai de el decât căutându-l.
    A încălcat deja termenii controlului judiciar, dar îl menținem pe ăla.
    Nu are voie să plece din țară - dar este posibil deja să fi plecat.

    Okay, nu-s jurist, da' îmi explică și mie cineva ce este autismul ăsta?
    • +20 (20 voturi)    
      asta-i sistemul de justitie din RO (Marţi, 27 decembrie 2016, 14:22)

      linarel [utilizator] i-a raspuns lui Wasile

      daca un amarasteab facea infractiunile lui ghita era saltat din pat la ora 2 noaptea , si bagat la racoare ....

      concl: daca nu vrei sa-l gasesti normal ca nu-l gasesti
    • +10 (12 voturi)    
      O decizia ilogica, absurda si hilara! (Marţi, 27 decembrie 2016, 15:18)

      Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui Wasile

      In ambele cazuri prezentate de avocati, ordinul de arestare nu l-ar fi afectat pe Ghita sub nicio forma. Daca e decedat, nu mai merita discutat, iar daca e intr-un spital, nu poate fi decat in coma , fara posibilitatea de a comunica in vreun fel cu medicii pt a transmite autoritatilor romane situatia in care se afla.
      In afara de asta, punerea sub urmarire internationala ar pune in miscare un intreg aparat politienesc transfrontalier care ar avea mult mai multe sanse sa-l gaseasca pe Ghita, fie ca decedat, fie ca pacient aflat in coma intr-un spital oarecare. Dar, pe de alta parte, lipsa unui mandat international de arestare il lasa pe Ghita sa se plimbe nestingherit prin intreaga lume pt ca simpla interdictie de a parasi tara ii priveste doar pe vamesii romani, nicidecum pe politistii altor state.
      Judecatorii care au dat aceasta sentinta sunt de-a dreptul dubiosi (ca sa nu spun imbecili si/sau corupti) iar DNA ar trebui sa sesizeze direct CSM pt aceasta decizie cat se poate de absurda.
      Dar sa nu uitam ca este vb de Ploiesti, fieful lui Ghita.
  • +17 (17 voturi)    
    Le-a intrat miroasna de trandafiri in nasuce d-lor (Marţi, 27 decembrie 2016, 13:56)

    UnOarecare [utilizator]

    ...juzi? Pacat.
  • +14 (14 voturi)    
    judecatorii erau pe ulei sau trageau pe nas (Marţi, 27 decembrie 2016, 14:51)

    tropotaru [utilizator]

    din moment ce au stabilit control judiciar in lipsa controlatului
  • +13 (15 voturi)    
    coruptia pana in maduva oaselor (Marţi, 27 decembrie 2016, 14:51)

    Joiner [utilizator]

    S-au facut judecatori sa faca bani, nu sa caute adevarul si corectitudinea, ce nu intelegeti?
  • +7 (9 voturi)    
    sa inteleg... (Marţi, 27 decembrie 2016, 15:39)

    liviu_ [utilizator]

    ca daca ghita vine maine la politie... el e doar sub control judiciar...
    adica nu a contat deloc ca a fugit...

    misto tara...
    niste "Judfecatori" vor sa se puna bine cu noile partide!
    • +1 (1 vot)    
      si CCR a amanat sa dea niste verdicte (Marţi, 27 decembrie 2016, 18:15)

      kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

      pana au vazut rezultatul alegerilor, asa ca le-au dat in consecinta.
  • +6 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 27 decembrie 2016, 15:51)

    [anonim]

    • +7 (7 voturi)    
      Oricum, nu mai prea conteaza (Marţi, 27 decembrie 2016, 16:19)

      Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui

      Daca Ghita a fugit deja din 21, a avut vreme o saptamana sa ajunga nestingherit in absolut orice loc de pe Planeta, nefiind urmarit decat pe teritoriul Romaniei. Ar fi interesant de aflat daca - si in ce conditii - aceasta decizie mai poate fi schimbata. Ca daca nu, inseamna ca daca Ghita se va ascunde atat de bine incat 20 de ani nu i se va da de urma, avocatii sai vor putea invoca mereu aceleasi motive, ca poate e mort sau poate e prin vreun spital. Bietul de el.
      Deh, Romania si legiuitorii ei.
  • +3 (3 voturi)    
    Numele si gradul (Marţi, 27 decembrie 2016, 16:32)

    KostasP [utilizator]

    Celui (celor) care l-au invitat pe urmaritul penal ghita la petrecerea sri. Este foarte probabil ca aceleasi personaje au orchestrat si "evadarea" lui.
  • +4 (4 voturi)    
    Pana la urma... (Marţi, 27 decembrie 2016, 17:17)

    Cataleya [utilizator]

    ...o sa pateasca si asta ca baronul Constantinescu.
    Seara el prezenta poze cu el in spital, cu un furtunas lipit de osanza de pe burta, facand pe muribundul, iar a 2-a zi un roman oarecare a facut publica o poza cu baronul consumand alcool, mancand mititei si fumand trabuc la o terasa din New York.
  • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 27 decembrie 2016, 18:02)

    [anonim]

  • -3 (3 voturi)    
    O lala,ce lovitura pentru DNA,adica nu stiu (Marţi, 27 decembrie 2016, 21:04)

    xrogo [utilizator]

    unde este dar vor sa-l aresreze,pai cum sa le aprobe judecatorii?
    • +1 (1 vot)    
      Dupa mintea ta aia creata (Miercuri, 28 decembrie 2016, 18:44)

      Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      ar insemna ca nimeni nu poate fi pus sub urmarire/arestare decat atunci cand se stie exact unde se afla?
      Ai clocit-o mult? :) :)


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by