Fost director in Ministerul Justitiei, trimis in judecata de DNA in dosarul in care Relu Fenechiu si-a recunoscut faptele

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 23 decembrie 2016, 11:35 Dosare Anticoruptie


Ion Krech, fost director delegat al Directiei Tehnologia Informatiei din cadrul Ministerului Justitiei, a fost trimis in judecata, vineri, de Directia Nationala Anticoruptie pentru luare de mita si folosire de declaratii false, in dosarul in care fostul ministru Relu Fenechiu si-a recunoscut faptele, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a lui Ion Krech, la data faptelor director delegat al Directiei Tehnologia Informatiei din cadrul Ministerului Justitiei, fiind acuzat de luare de mita si folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata. 

Conform rechizitoriului intocmit de anchetatori, in perioada 2012 - 2015, Ion Krech, in calitate de director delegat al Directiei Tehnologia Informatiei din cadrul Ministerului de Justitie, manager a doua proiecte de informatizare finantate din fonduri nerambursabile derulate de minister si presedinte al comisiilor de evaluare si licitatie, ar fi pretins si ar fi primit, prin intermediul a doua persoane, de la reprezentantii unor firme de software, in transe, suma totala de 274.000 euro. 

In acelasi context, spun procurorii, Krech ar fi acceptat si promisiunea facuta de trei persoane privind sprijinul in obtinerea unei functii de conducere in cadrul unei institutii publice, respectiv titular al postului de director Directie IT, in Ministerul de Justitie. 

"Aceste foloase au fost pretinse si primite pentru ca Ion Krech, in exercitarea atributiilor de serviciu, sa sprijine firmele respective in castigarea licitatiilor pentru atribuirea si realizarea proiectelor de informatizare derulate de Ministerul Justitiei, in valoare totala de 29.606.559 lei fara TVA", se arata in comunicat. 

Spre exemplu, mai arata DNA, cu cateva luni inainte de publicarea oficiala, Ion Krech ar fi remis reprezentantilor uneia dintre firmele de software caietul de sarcini ce urma sa fie publicat de Ministerul Justitiei. In acelasi sens, inculpatul a mai conceput si redactat impreuna cu reprezentantii firmei respective documentele aferente licitatiei, inserand in cuprinsul lor cerinte menite a-i favoriza pe acestia din urma. 

De asemenea, noteaza anchetatorii, pe parcursul derularii procedurilor, Krech ar fi intocmit mai multe documente false, respectiv rapoartele procedurilor pentru ambele proiecte, declaratiile de impartialitate si confidentialitate pe propria raspundere (in care a declarat in mod nereal ca nu are legatura cu niciunul dintre participantii la procedura de licitatie, desi pretinsese si primise de la acestia sume de bani cu titlu de mita), un proces verbal de receptie cantitativa si calitativa intocmit formal pentru crearea aparentei efectuarii platii in conditii de legalitate, deoarece echipamentele hardware nu au fost livrate. 

In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin lui Ion Krech. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza. 

DNA mai arata ca, in acelasi dosar, procurorii anticoruptie au dispus sesizarea instantei de judecata cu acordul de recunoastere a vinovatiei avand ca obiect recunoasterea comiterii faptelor de catre Relu Fenechiu, la data faptelor deputat in Parlamentul Romaniei, cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, in forma continuata, si spalare a banilor, iar procesul penal a fost finalizat prin decizie definitiva de condamnare la o pedeapsa privativa de libertate. 






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1215 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by