Sebastian Ghita, dat in consemn la frontiera, cautat in continuare de autoritati. Daca nu va fi gasit, procurorii pot cere mandat de arestare in lipsa
Sebastian Ghita este in continuare cautat de catre autoritati, la peste cinci ore de la emiterea de catre DNA a mandatului de aducere in fata procurorilor. In conditiile in care mandatul emis miercuri de DNA Ploiesti a fost adus la cunostinta IPJ Prahova miercuri dupa-amiaza, la ora 15.00, politistii l-au cautat pe Ghita la locuinta sa din Ploiesti, dar si in alte locuri pe care acesta le frecventa, insa nu l-au gasit.
"Conform procedurii, l-au cautat la domiciliu si in alte locuri cunoscute ca fiind frecventate de catre acesta. Il cautam in judetul Prahova, iar IPJ Prahova colaboreaza cu toate celelalte unitati din cadrul IGPR, carora le-a fost comunicat acest act procedural. Cautarile continua si, in momentul in care se considera ca nu a fost gasit la locurile de interes, se intocmeste un proces-verbal care este adus la cunostinta emitentului de indata", a declarat, miercuri seara, purtatorul de cuvant al IPJ Prahova, Marian Popescu.
Conform procedurilor, dupa primirea unui astfel de proces-verbal, procurorii DNA pot cere instantei emiterea unui mandat de arestare in lipsa pe numele celui cautat.
Potrivit unor surse din Politia Prahova, Sebastian Ghita, aflat sub control judiciar in unul dintre cele patru dosare instrumentate de DNA in care numele sau apare ca suspect, s-a prezentat ultima data luni la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, in cadrul controlului judiciar. Masura controlului judiciar, dispusa de DNA in dosarul in care Ghita este cercetat alaturi de mai multi politisti si procurori din Prahova, fiind suspectat de dare de mita, santaj si cumparare de influenta, ii interzice fostului parlamentar sa paraseasca teritoriul Romaniei fara incuviintarea organelor de urmarire penala. Astfel, Ghita este dat in consemn la frontiere.
DNA Ploiesti a emis, miercuri, mandat de aducere pe lui Sebastian Ghita in dosarul de coruptie privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania, in care are calitatea de suspect alaturi de Victor Ponta, dupa ce fostul premier a refuzat sa se prezinte in fata procurorilor.
Ghita a fost citat sa vina la DNA Ploiesti la ora 12.00, insa fostul parlamentar si-a trimis avocatii.
Doi aparatori ai acestuia au ajuns in jurul orei 11.45 la DNA Ploiesti, iar dupa mai bine de o ora au parasit sediul institutiei fara sa faca vreo declaratie.
Sebastian Ghita este urmarit penal de catre DNA Ploiesti, alaturi de Victor Ponta, in dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania, in anul 2012.
Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghita pentru a organiza vizita lui Tony Blair, iar in schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.
In 6 septembrie, Ponta a fost pus sub control judiciar de DNA Ploiesti in acest dosar, dar masura preventiva a incetat la inceputul lunii noiembrie. Totodata, in 12 octombrie, procurorii DNA Ploiesti au pus sechestru asigurator pe un imobil al lui Victor Ponta.
Si Sebastian Ghita a fost pus sub control judiciar in acelasi dosar, dar instanta suprema a anulat masura preventiva in 13 septembrie. Ulterior, procurorii DNA Ploiesti au pus sechestru pana la concurenta sumei de 220.000 de euro pe averea lui Ghita.
Sebastian Ghita a fost trimis in judecata in doua dosare penale. Unul dintre acestea in care, alaturi de Ghita, sunt acuzati si fostii sefi ai Parchetului Curtii de Apel Ploiesti Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova Viorel Dosaru si fostul sef al Directiei Generale Anticoruptie Prahova Constantin Ispas se afla pe rolul instantei supreme. In acest dosar, Sebastian Ghita este acuzat de dare de mita, cumparare de influenta, santaj, spalare de bani, folosirea de informatii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, precum si pentru conducerea unui vehicul fara permis de conducere. In 22 noiembrie, instanta a decis ca Sebastian Ghita sa ramana sub control judiciar pe cautiune si cu interdictia de a parasi tara.
Procurorii DNA Ploiesti au aratat, in rechizitoriu, ca, din iunie 2013 si pana in primavara anului 2014, in timp ce pe rolul Parchetului Curtii de Apel Ploiesti se afla, in curs de urmarire penala, o cauza in care se faceau cercetari pentru evaziune fiscala si spalare de bani, mai multe persoane vizate au obtinut informatii confidentiale pe mai multe cai, printre beneficiarii acestor informatii nedestinate publicitatii fiind si deputatul Sebastian Ghita. In schimbul informatiilor pe care le-ar fi obtinut, Sebastian Ghita ar fi promis, pe de o parte, sefului Politiei Prahova de atunci, Viorel Dosaru, ca il va sprijini sa isi mentina functia, dar si sa obtina alte functii de conducere.
In cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sebastian Ghita este judecat alaturi de fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu. Ghita este acuzat ca i-a dat lui Badescu o casa pentru a primi finantare de la bugetul local pentru asociatia Basket Club Asesoft.
Ghita este acuzat de dare de mita, instigare la abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit si spalare de bani.
De asemenea, Sebastian Ghita este urmarit penal in alte doua dosare de coruptie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania in 2012, in care este cercetat si Victor Ponta, si in cel in care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Hertanu este acuzat de fraude cu fonduri europene si alte infractiuni. In dosarul din urma sunt cercetati si fostul sef al CJ Prahova MIrcea Cosma, precum si fiul acestuia Vlad Cosma.
Sebastian Ghita a mai fost cercetat in dosarul "Tracia - Asesoft". La inceputul lunii martie, judecarea dosarului "Tracia - Asesoft" in care Sebastian Ghita si alte opt persoane au fost acuzati de inselaciune in legatura cu tranzactii petroliere prin care au produs un prejudiciu de 200.000 de lei a incetat urmare a prescriptiei.
Totodata, la sfarsitul lunii septembrie, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala in rem pentru instigare la fals intelectual, in cazul autodenuntului lui Sebastian Ghita privind teza de doctorat a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. In 20 decembrie, Parchetul instantei supreme a decis clasarea acestui dosar.
Sebastian Ghita a ramas fara imunitate dupa ce mandatul sau de deputat a incetat in luna decembrie, dupa alegerile parlamentare.
Ghita a fost deputat intre 2012 si 2016. In acest an, el a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, insa acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel ca nu a intrat in Parlament.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani
- 14 ani 8 luni
- 14 ani 3 luni
- 10 ani 7 luni
- 10 ani 5 luni
- 4057 zile
- 3860 zile
- 3526 zile
- 3440 zile
- 3440 zile
- 7378 zile
- 4051 zile
- 5617 zile
- 6192 zile
- 3604 zile
- 3456 zile
- 6043 zile
- 5396 zile
- 6001 zile
- 3498 zile
- 4063 zile
- 5736 zile
- 6570 zile
- 5140 zile
- 5067 zile
- 6122 zile
- 6095 zile
- 3152 zile
- 4303 zile
- 6096 zile
- 3555 zile
- 3371 zile
- 4365 zile
- 5169 zile
- 5183 zile
- 6003 zile
- 5164 zile
- 3448 zile
- 3415 zile
- 4288 zile
- 5806 zile
- 4328 zile
- 5589 zile
- 3881 zile
- 5935 zile
- 4442 zile
- 3378 zile
- 3601 zile
- 4713 zile
- 3391 zile
- 3637 zile
- 6453 zile
- 5361 zile
- 4650 zile
La nici o săptămână după ce s-au crezut invincibili, două tinere speranţe doborâte în zbor :))))))
gaunos era asa de adormit prostii si a mai lua niste voturi...
Cred ca se amuza copios pe seama noastra, a prostilor.
Ma mir cum de a nu a sarit Ponta sa ne spuna: "fratilor mie imi raspunde la sms-uri, deci nu se ascunde nicaieri"
Poate la iesirea din tara aveau un berbec in plus!
Tara asta e absolut plina de jigodii de la mic la mare.
Se pare ca romanii din 89 au plecat sclavi afara .. am ramas cu resturile carora nu le pasa .
De asta romanii permit batjocura ..pentru ca PSD-ul e imaginea lor.
RUSINE ROMANIA !
Plus ca, daca s-ar baga sa-l scape pe Gjta, ar iesi el si mai terfelit decat este.
Plus ca pana "repara" asta justitia ar trece ceva vreme si Ghita ar fi suferit deja ceva luni la parnaie.
Ii are la mana pentru o foarte bine meritata viata luxoasa, in cateva paradisuri fiscale si exotice.
Punem pariu ca nu va fi gasi, ca si aia de la ANAF, care au disparut in ceata?
Dragnea se plangea ca "o condamnare nedreapta" si o lege stramba nu l-a lasat sa fie premier. Daca e condamnare nedreapta sa mearga la o instanta superioara, adica la CEDO sa se planga, apoi sa arate cu degetul Justitia Romana.
Inseamna ca Justitia functioneaza.
cine a votat legea cu prescriptia? Parlamentul, nu? Astai legea de care ziceau unii parlamentari, ca sa nu ii intrebi cum au facut primul milion. Ce surpriza! Asteptam legea cu pedeapsa cea mai favorabila. Adica daca furi un ou si apoi in alta zi un bou, sa te condamne numai pt ou...
PS pentru cei cu IQ in centrul Pamantului, ce am scris mai sus e un pamflet, deci ii rog sa nu-mi dea like-uri.
-a-si lua tihnit partea leului
-a combina nehaituit contracte cu statul si influenta si de a disimula toate astea in decizie politica in bani pentru "finantarea"partidului (unde se duceau probabil maxim 10% din sumele... combinate) !
Traim, din pacate, IN TARA LOR, nu a noastra! Dupa legile, poftele, dorintele si vointa lor. Buni de plata si de munca si atat.
Dar poate afla cine l-a ajutat!
Ca daca ciripeste....ohohohoho!
NOTA:
Ce bine sa Justitia nu este aleasa de boborul roman cel destept si harnic!
Am avea Interlopii pe post judecatori si procurori!
El asigura vinul si muzica: "Ziua sfant-a libertatii"!!