DNA a extins urmarirea penala in dosarul in care Gabriel Oprea este acuzat de uciderea din culpa a lui Bogdan Gigina

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 7 decembrie 2016, 17:57 Dosare Anticoruptie


Groapa in care a murit politistul Bogdan Gigina, semnalizata defectuos
Foto: Mediafax
Procurorii DNA anunta ca au extins urmarirea penala in dosarul in care Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpa in cazul mortii lui Bogdan Gigina, scrie News.ro. Astfel, in cauza s-a dispus urmarirea penala, tot pentru ucidere din culpa, fata de Petre Mazilu, patronul firmei care a sapat groapa in care a cazut politistul, Adrian Corcodel, sef de echipa in cadrul firmei, precum si impotriva persoanei juridice General MPM Impex.

"Ca urmare a indeplinirii cerintelor legale si constitutionale referitoare la efectuarea urmaririi penale fata de persoane care au detinut o functie ministeriala la data faptelor, respectiv obtinerea avizului favorabil din partea Presedintelui Romaniei, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectul Oprea Gabriel, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa", arata procurorii.

Anchetatorii precizeaza ca, in aceeasi cauza, fata de Gabriel Oprea s-a dispus anterior (in 5 februarie 2016) efectuarea urmaririi penale si pentru infractiunile de abuz in serviciu constand in folosirea resurselor umane si materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, in mod nelegal, insotirea deplasarilor efectuate de ministru cu echipaje ale politiei rutiere si abuz in serviciu constand in incheierea unui protocol in baza caruia procurorul general a beneficiat, in mod nelegal, de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere.

De asemenea, in cauza s-a dispus efectuarea urmaririi penale fata de persoana juridica SC General MPM Impex SRL, sub aspectul infractiunii de ucidere din culpa, precum si a lui Petre Mazilu, administrator al firmei mentionate si Adrian Corcodel, sef de echipa in cadrul firmei, tot pentru ucidere din culpa.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista probe ca, la momentul producerii accidentului, Bogdan Gigina facea parte dintr-un dispozitiv de insotire a ministrului de Interne Oprea Gabriel si ca in momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteza de 84 de kilometri pe ora, in conditii de vizibilitate redusa determinate de intuneric si ploaie.

De asemenea, dinamica producerii accidentului si lipsa unor manevre de franare determina concluzia ca victima nu a vazut obstacolele de pe carosabil (amenajarile rutiere temporare) inainte de a intra in contact cu primul dintre acestea, mai sustin procurorii.

"Fata de aceste elemente de fapt, s-a verificat caracterul ilicit si culpabil al urmatoarelor actiuni care au dus la decesul victimei:
1. prezenta victimei ca motociclist intr-o coloana oficiala;
2. viteza de deplasare si neadaptarea acesteia la conditiile meteorologice;
3. modalitatea deficitara de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil", precizeaza anchetatorii.

DNA sustine ca in cauza exista probe care sustin ca prezenta victimei ca motociclist intr-o coloana oficiala, viteza de deplasare si neadaptarea acesteia la conditiile meteorologice au fost determinate de catre ministrul Oprea Gabriel si ca toate acestea ii sunt imputabile fostului vicepremier.

"Conform probelor administrate se retine ca exista suspiciunea rezonabila ca ministrul de Interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de functia sa si cu incalcarea dispozitiilor legale care reglementeaza insotirea demnitarilor, ca deplasarea sa se faca cu viteza foarte ridicata, cauza care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigina Bogdan-Cosmin", potrivit procurorilor.

Anchetatorii mai arata ca a treia cauza a accidentului este imputabila firmei General MPM Impex, patronului acesteia, Petre Mazilu si sefului de echipa Adrian Corcodel.

"Cu privire la cea de-a treia cauza a accidentului rutier, respectiv modalitatea deficitara de semnalizare a obstacolelor existente pe carosabil, in cauza exista probe din care rezulta banuiala rezonabila ca aceasta cauza a accidentului este imputabila societatii comerciale General MPM Impex S.R.L (care executa pe suprafata carosabila o lucrare la instalatia subterana de gaze naturale), lui Mazilu Petre, administratorul societatii comerciale si lui Corcodel Adrian, seful echipei care a efectuat lucrarea in carosabil si care a realizat semnalizarea acesteia", sustin procurorii.

Ei spun ca semnele de circulatie nu erau reflectorizante si ca erau amplasate la aproximativ 11,5 metri inainte de zona lucrarilor.

"Potrivit prevederilor legale, semnele de circulatie trebuiau sa fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrarilor trebuia sa inceapa cu 240 de metri inainte de locul acestora", mai arata anchetatorii, care precizeaza ca obligatia de a asigura si folosi semnalizare reflectorizanta si de a o amplasa potrivit prevederilor normative in materie revine administratorului firmei General MPM Impex, Petre Mazilu si sefului de echipa Adrian Corcodel.

DNA arata ca suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile.

Totodata, procurorii mentioneaza ca rudele lui Bogdan-Cosmin Gigina s-au constituit parti civile in cadrul procesului penal, solicitand daune morale si materiale in cuantum de aproximativ trei milioane de euro.

"In vederea repararii pagubelor produse prin comiterea infractiunilor care fac obiectul cauzei, procurorii au dispus si instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile aflate in posesia ori proprietatea urmatoarelor persoane fizice si juridice:
- Oprea Gabriel, inclusiv asupra bunurilor instrainate, dupa comiterea infractiunilor, catre membri ai familiei acestuia,
- S.C. General MPM Impex S.R.L.
- Mazilu Petre si Corcodel Adrian", mai arata anchetatorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1196 vizualizari

  • -3 (3 voturi)    
    dupa 1 an ... (Miercuri, 7 decembrie 2016, 18:08)

    esrevinU [utilizator]

    au aflat si procurorii ca acolo era o groapa
  • 0 (0 voturi)    
    De fapt e groapa de vina (Miercuri, 7 decembrie 2016, 20:09)

    DrStrange [utilizator]

    sau poate Dorelul care a sapat-o, nu cel care nu a semnalizat-o. Sau poate Oprea nu mai are nicio vina, iar Gigina se plimba de placere prin zona?!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by