Dosarul Licentele Microsoft 2: Iohannis a avizat cererile DNA de urmarire penala a fostilor ministri Dan Nica, Adriana Ticau si Alexandru Athanasiu

de Red. Stiri     HotNews.ro
Marţi, 29 noiembrie 2016, 10:14 Dosare Anticoruptie


Presedintele Klaus Iohannis a transmis marti Ministrului Justitiei cererea formulata de DNA pentru urmarirea penala a fostilor ministri Dan Nica, Adriana Ticau si Alexandru Athanasiu in dosarul cunoscut ca Licentele Microsoft 2, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale. DNA sustine ca, prin incheierea ilegala a unui contract - cadru pentru achizitionarea de licente Microsoft supraevaluate, bugetul Romaniei ar fi fost prejudiciat cu peste 66 milioane de euro.

Ca urmare, cei trei fosti ministri in guvernul PSD Adrian Nastase (2001 - 2004) pot fi urmariti penal de DNA.

DNA ceruse pe 23 noiembrie avizul presedintelui pentru inceperea urmaririi penale a celor trei fosti demnitari. Dan Nica a fost ministru al comunicatiilor in perioada 2000-2004, Adriana Silvia Ticau a fost secretar de stat in perioada 2003 - 2004 si apoi ministru al Comunicatiilor, iar Athanasiu ministru al educatiei intre 2003 si 2005.

Ce acuza procurorii:

"In calitate de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Nica Dan, cu incalcarea dispozitiilor privind achizitiile publice, a initiat si a sustinut proiectele Hotararilor de Guvern nr.1473/11.12.2003 si nr.470/01.04.2004, prin care s-a aprobat incheierea, intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft. 

In acest sens s-a invocat, in mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel incat respectiva firma sa fie favorizata prin evitarea organizarii unei licitatii publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte un prejudiciu in valoare totala de 47.594.843,88 USD in dauna statului, iar pe de alta parte - un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH. 

In calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, respectiv de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Ticau Silvia Adriana, cu incalcarea privind Statutul functionarilor publici si privind achizitiile publice, a efectuat urmatoarele activitati: 

- a determinat incheierea contractului cadru de licentiere Microsoft in conditii defavorabile pentru Guvernul Romaniei, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar in acest sens a semnat Nota de fundamentare la Hotararea de Guvern nr.1473/11.12.2003, 

- a initiat si sustinut proiectul Hotararii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de inchiriere de licente incheiat la data de 15.04.2004 intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH si pentru produsele educationale Microsoft, fara a exista un necesar fundamentat. In aceasta modalitate, Ticau Silvia Adriana ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu in valoare totala de 66.965.343,88 USD in dauna statului, iar pe de alta parte 

- un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH. 

In calitate de ministru al educatiei si cercetarii, Athanasiu Alexandru cu incalcarea dispozitiilor privind achizitiile publice, a initiat si a sustinut proiectul Hotararii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de inchiriere de licente incheiat la data de 15.04.2004 intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH si pentru produsele educationale Microsoft, fara a exista un necesar fundamentat. 

In aceasta modalitate Athanasiu Alexandru ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu in valoare totala de 19.370.500 USD in dauna statului, iar pe de alta parte - un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH."

DNA a mai cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului Adrian Nastase, acuzat ca a initiat si a sustinut hotararile de guvern prin care s-a aprobat incheierea contractului cu Fujitsu Siemens Computers GmbH privind inchirierea de licente Microsoft. Parlamentul trebuie sa voteze cererea DNA.

DNA mai anuntat ca a decis punerea in miscare a actiunii penale fata de doi fosti sefi ai Microsoft Romania si un fost sef al Fujitsu Romania. Claudiu Florica, denuntatorul din dosarul Licentele Microsoft 1, a fost sub control judiciar si e acuzat - alaturi de doi fosti directori Microsoft - de complicitate la abuz in serviciu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1301 vizualizari

  • -3 (5 voturi)    
    NICa este capul! (Marţi, 29 noiembrie 2016, 11:11)

    SRA [utilizator]

    Firma MICROSOFt din SUA nu are nimic cu aceasta FRAUDA Licentele au fost achizitionate de firma romaneasac si aceasta a distribuit in ROMANIA ¨

    Deci triplarea preturilor apartine firmei romanesti, cea care a inselat statul roman!

    Incercarea a transfera FRAUDA firmei MICROSOFT este o greseala enorma La MICROSOFT exista o conventie in care personalul este obligat sa anunte fraude sau alte lucruri care afecteaza imaginea firmei Personalul care nu anunta este licentiat !

    Va aduc la cunostiinta ca firma MICROSOFT si a incheiat activitatea cu ROMANIA dupa vanzarea licentelor si perioada de garantie !
    • +3 (3 voturi)    
      Esti gornaciul Microsoft Corp.? (Marţi, 29 noiembrie 2016, 12:06)

      jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui SRA

      te straduiesti tare sa bati toba de parca ai fi afectat p[ersonal.
      Ai cumva impresia ca Microsoft Corp. era straina de niste contracte incheiate fraudulos cu o tara din Estul Europei, in valoare de sute de milioane de dolari?
      Sa acuzi numai partea romana este ca si cum ai amenda prostituata si te ai pupa cu pestele.
      Inteleg ca si in cazul Bechtel numai partea romana trebuie acuzata....
      Cu romani ca voi am ajuns unde suntem...
    • +2 (2 voturi)    
      Perfect (Marţi, 29 noiembrie 2016, 12:50)

      OvidiuTudor [utilizator] i-a raspuns lui SRA

      Ne bucuram ca estei intre noi. Cu tine alaturi nu mai avem nevoie de Procuratura, instanțe judecătorești, nici chiar de alde Gâdea, Ciuvică, Badea, Grecu, Mititelu, Rareș Bogdan, Banciu samd - meșteri in telejustiție.

      Cu tine alături viața ne este plină de certitudini - chiar și Mama Omida și Carmen Hara se pot pensiona. Ne-am dori să avem cât mai mulți ca tine.
  • +4 (4 voturi)    
    cea mai sigura cale spre pușcărie (Marţi, 29 noiembrie 2016, 11:21)

    akanom [utilizator]

    în Romania, este să fi fost ministru

    A început cu Năstase, și nu se știe unde se va termina.
  • +3 (5 voturi)    
    incredibil (Marţi, 29 noiembrie 2016, 11:25)

    bobyff [utilizator]

    uite ba ca sta de 2 ani acolo si in sfrsit a dat si el o semnatura. Cine te mai voteaza bai, puturosul natiunii.
  • 0 (0 voturi)    
    Dan Nica (Marţi, 29 noiembrie 2016, 16:28)

    yellowdog [utilizator]

    Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de cavaler, decoraţie acordată de Preşedintele României. 2002

    Aceste jeguri meschine, acesti corupti criminali sunt floarea unui partid de infractori...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by