Aristotel Cancescu si George Scripcaru au fost trimisi in judecata de procurorii DNA

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 3 noiembrie 2016, 16:32 Dosare Anticoruptie


Aristotel Cancescu
Foto: AGERPRES
Fostul presedinte al Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, arestat preventiv in alt dosar, a fost trimis in judecata de procurorii DNA intr-o cauza in care este acuzat de abuz in serviciu, in forma continuata.

Alaturi de acesta au mai fost trimisi in judecata:
  • MATEI GAVRIL, la data faptei consilier judetean, acuzat de abuz in serviciu si complicitate la abuz in serviciu
  • GRAMA LUCIA CRISTINA, la data faptelor administrator al SC Licofrig SRL, acuzata de complicitate la abuz in serviciu
  • SCRIPCARU GEORGE, la data faptei si in prezent primar al municipiului Brasov,
  • SFARGHIU TUDOR OCTAVIAN, la data faptei consilier in cadrul Serviciului urbanism din cadrul primariei Brasov,
  • PARASCHIV NICOLAE, la data faptei secretar al municipiului Brasov,
  • RAD EMESE, la data faptei consilier in cadrul serviciului urbanism din cadrul primariei Brasov,
  • DUMITRESCU MARIA, la data faptei sef serviciu autorizari constructii in cadrul Primariei municipiului Brasov, acuzati de abuz in serviciu
De asemenea, a mai fost trimisa in judecata si SC LICOFRIG SRL, sub acuzatia de doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu.

Care sunt acuzatiile procurorilor:

In perioada mai 2013 - octombrie 2014, Matei Gavril si Grama Lucia Cristina, in baza unei intelegeri prealabile cu Cancescu, au facut demersuri pentru obtinerea nelegala a unei suprafete de 110 mp teren in incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov.

Procurorii sustina ca Matei Gavril "identificase anterior oportunitatea deschiderii unei farmacii in curtea spitalului judetean, locatie care asigura cel mai bun vad comercial pentru o astfel de activitate, cu atat mai mult cu cat conducerea spitalului refuzase pana la acel moment sa permita amplasarea unei astfel de unitati".

Aristotel Cancescu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Brasov, a facut demersuri pentru adoptarea si, ulterior, semnarea unei hotarari prin care s-a aprobat inchirierea terenului respectiv.

Actionand in aceasta maniera, Cancescu "a urmarit obtinerea de foloase necuvenite de catre inculpatul Matei Gavril care controla in fapt mai multe societati comerciale, printre care si SC Licofrig SRL, constand in edificarea unei constructii pe domeniul public in care ultimul sa desfasoare activitati comerciale in interesul sau privat".

Dupa adoptarea hotararii, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov a organizat, in data de 6 septembrie 2013, licitatia publica cu strigare, dupa ce anterior caietul de sarcini fusese cumparat de 3 firme controlate de Matei Gavril.

Licitatia a fost adjudecata de societatea administrata de Grama Lucia Cristina, in conditiile in care a mai existat o singura oferta concurenta, care insa a licitat pentru un pret mai mic decat pretul de pornire al licitatiei.

In aceeasi zi, Grama Lucia Cristina a adus la cunostinta conducerii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov faptul ca suprafata de 110 mp astfel inchiriata urma sa fie destinata constructiei unei cladiri pentru desfasurarea de activitati comerciale.

Intrucat societatea respectiva nu indeplinea conditiile pentru obtinerea autorizatiei de construire (nu era titularul dreptului real si bunul facea parte din domeniul public al judetului Brasov), profitand de calitatea de consilier judetean si membru al unui partid politic, dar si de sustinerea din partea presedintelui Cancescu Aristotel Adrian, Matei Gavril si-a exercitat influenta la nivelul functionarilor Primariei Municipiului Brasov in vederea obtinerii autorizatiei de construire, chiar daca nu erau indeplinite conditiile legale.

Ca urmare a acestor demersuri, la data de 7 noiembrie 2013, a fost eliberata o autorizatie de construire ce a fost semnata de primarul Scripcaru George si inculpatii Dumitrescu Maria, Paraschiv Nicolae, Rad Emese si Sfarghiu Tudor Octavian, care cunosteau faptul ca aceasta fusese emisa fara sa fie indeplinite conditiile impuse de lege.

Dupa obtinerea, in mod nelegal, a autorizatiei de construire, societatea respectiva a edificat pe terenul respectiv o constructie pe o suprafata mai mare decat cea inchiriata, ocupand abuziv 40,29 mp din domeniul public.
Aceasta situatie a fost semnalata de conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov care a solicitat Consiliului Judetean Brasov un punct de vedere raportat la neregulile semnalate.

Desi i s-au adus la cunostinta aceste aspecte, Cancescu a facut presiuni asupra functionarilor din aparatul administrativ al Consiliului Judetean pentru modificarea contractului initial in favoarea societatii controlate de Matei Gavril, atat prin marirea suprafetei, cat si pentru acordarea dreptului firmei private de a subinchiria spatiul mentionat, dar aceasta sa se realizeze fara adoptarea unei noi hotarari de Consiliu Judetean.

De asemenea, Cancescu a tergiversat si intocmirea unui raspuns catre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov, permitand astfel folosirea terenului inchiriat, precum si subinchirierea cladirii edificate, cu incalcarea prevederilor legale si contractuale, peste limita de spatiu atribuit initial.

In cauza, s-au constituit parti civile primaria Brasov cu suma de 71.148 lei, reprezentand contravaloarea lipsei de folosinta a terenului si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, cu suma de 34.716 lei, reprezentand contravaloarea chiriei neachitate.

In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a popririi asupra conturilor ce apartin inculpatilor Cancescu Aristotel Adrian, Matei Gavril, Grama Lucia Cristina si SC Licofrig SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brasov, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Cancescu si Scripcaru George au mai fost trimisi in judecata in alte cauze pentru infractiuni similare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1002 vizualizari

  • -1 (1 vot)    
    Statistica (Joi, 3 noiembrie 2016, 17:15)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Multi trimisi in judecata, putini condamnati, multi eliberati inainte de termen, mai toti ramin cu averile furate intregi. JUSTITIA ROMANA E PARTE A STATULUI MAFIOT.
  • 0 (0 voturi)    
    Borfaș (Joi, 3 noiembrie 2016, 23:27)

    Caucazian [utilizator]

    Căncescu era un mediocru subinginer la fabrica de elicoptere de la Ghimbav, unde plimba țeava prin întreprindere înainte de 1989. Cum a ajuns el atotputernic și nabab? Păi, taxu fusese mare securist pe vremea lui Ceașcă. A învins democrația, păi nu?
  • 0 (0 voturi)    
    Ce gluma buna, 110m2 (Vineri, 4 noiembrie 2016, 12:15)

    john__doe [utilizator]

    110 m2?! Alooo!! In incinta curtii Spitalului Judetean, sau mai exact a ceea ce a fost curtea spitalului intr-o vreme, s-a construit ditamai ansamblul rezidential!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by