Al treilea dosar pentru Relu Fenechiu: DNA sustine ca ar fi primit 4,3 milioane de euro pentru atribuirea unui contract catre o firma

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 31 octombrie 2016, 18:11 Dosare Anticoruptie


Relu Fenechiu
Foto: AGERPRES
Procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva fostului deputat Relu Fenechiu, acuzat de trafic de influenta si participatie improprie la spalare de bani. Potrivit procurorilor, acesta ar fi primit 4,3 milioane de euro pentru a asigura finantarea de catre Ministerul Educatiei Nationale a etapei a V-a a Programului "Sistem Educational Informatizat" (SEI) si atribuirea contractului catre o firma.
  • UPDATE Principalele companii implicate in implementarea SEI sunt SIVECO Romania, HP si IBM. Contactati de HotNews.ro, oficialii SIVECO au precizat ca 'etapa a V-a a SEI a fost implementata de INTRAROM cu subcontractant SIVECO', dar nu au dorit sa faca alte comentarii legate de anuntul DNA.
  • Din informatiile HotNews.ro, etapa a V-a a SEI s-a derulat intre februarie 2008 - iulie 2009 si viza achizitionarea de aproximativ 8200 de laboratoare informatice, ceea ce presupune nu doar echipamente si software, dar si software didactic, adica lectii eletronice pentru ciclul primar, gimnazial si liceal, plus formarea profesorilor care utilizau aceste laboratoare. Valoarea contractului pe SEI V semnat intre Ministerul Educatiei si firma castigatoare a fost de peste 432 milioane lei.
Potrivit unui comunicat DNA, "in perioada 2008 - 2014, suspectul Fenechiu Relu, in calitatile mentionate mai sus, a pretins si a primit de la reprezentantii unei societati comerciale suma de circa 4.300.000 de euro pentru a asigura finantarea de catre Ministerul Educatiei Nationale a etapei a V-a a Programului "Sistem Educational Informatizat" (SEI), atribuirea contractului catre firma respectiva si derularea acestuia in bune conditii".

Procurorii afirma ca sprijinul acordat de Fenechiu "s-a materializat prin interventia sa la persoane cu functii de conducere din cadrul Ministerul Educatiei Nationale, asupra carora avea influenta la acel moment".

O parte din suma de bani pretinsa, respectiv 2.500.000 euro, ar fi fost primita in numerar de Relu Fenechiu, in doua transe, printr-un intermediar.

In continuare, Relu Fenechiu "a solicitat ca restul banilor sa fie virati in conturile a doua societati comerciale in baza unor contracte de consultanta ce atestau operatiuni comerciale fictive. De precizat este faptul ca semnatarii documentelor nu au avut cunostinta de intelegerea dintre suspect si reprezentantii societatii beneficiare a contractului anterior mentionat, intocmind actele la solicitarea acestuia din urma".

Fenechiu a mai fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, iar procesul penal a fost finalizat prin condamnarea sa la 5 ani de inchisoare.

Ulterior, acesta a fost trimis in judecata intr-un dosar separat, cu acordul de recunoastere a vinovatiei (detalii aici).






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5005 vizualizari

  • +14 (16 voturi)    
    Alo, PNL, cineva acasa? (Luni, 31 octombrie 2016, 18:24)

    Geo7 [utilizator]

    Poate este cazul ca PNL chiar sa inceapa sa isi faca ordine in propria ograda. Sa te ascunzi dupa Ciolos care te refuza politicos si iti spune ca te accepta sa il sustii doar ca independent politic, nu merge. Furi la fel ca PSD si mimezi opozitia. Inca mai ai "fenechei" la san... Nu mai merge asa!!!
    • +8 (8 voturi)    
      Cum altfel? (Luni, 31 octombrie 2016, 20:01)

      Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Geo7

      Doar Gorghiu e pupila lui Vlasov, din gasca lui Fenechiu. A fost platita gras de Vlasov sa faca trafic de influenta si urcata sus la PNL de puiutul de comunista, B. Olteanu - cu misiunea speciala sa distruga PNL. Cred ca a si reusit.
    • -1 (3 voturi)    
      Alt cinstit din partidul cinstitilor (Luni, 31 octombrie 2016, 21:19)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui Geo7

      Alt cinstit din partidul cinstitilor.
      Desigur, partea PDl din PNL nu se mai pune, aia e CEA mai cinstita.
  • +12 (18 voturi)    
    Tot Siveco (Luni, 31 octombrie 2016, 18:28)

    Celbland [utilizator]

    Firma care i-a dat spaga lui Fenechiu este Siveco, care a participat activ la distrugerea sistemului educational, l-a jefuirea asiguratilor in sanatate, fiind sprijinita fara jena de Ecaterina Andronescu si Traian Basescu, care a sustinut cu cateva zile in urma ca prin condamnarea spalarii de bani pron tiganii din Sintesti s-a urmarit distrugerea IT-ului romanesc. Acum toti vor sa fie din nou alesi si exista destui idioti care s-o faca.
  • +11 (15 voturi)    
    IMPOSIBIL !!! (Luni, 31 octombrie 2016, 18:33)

    OvidiuTudor [anonim]

    Nu se poate asa ceva! Stiu sigur ca Ponta a avut CEL MAI CURAT GUVERN. Așisderea USL.

    Felicitări tuturor celor care au făcut acest lucru posibil. Veșnică recunoștiință.
  • +11 (11 voturi)    
    DNA susține (Luni, 31 octombrie 2016, 18:39)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    ... dar Justiția îl va scoate basma curată. E gata-gata să fie eliberat și oricum nici o lețcaie nu a fost luată din averea lui. ROMÂNIA e departe de a fi un STAT DE DREPT. E stat de mafioți și securiști, jefuit zi de zi de grupările de crimă organizată numite PSD, PNL, UDMR, PC, ALDE etc etc etc.
    • +11 (15 voturi)    
      Avem o sansa... (Luni, 31 octombrie 2016, 19:01)

      Geo7 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      Sansa de a merge la vor si a vota ALTCEVA. Depinde de noi! Putem sa ne vedem victime ale sistemului sau "game changers". Depende doar de noi sa ne mobilizam, sa ne implicam si sa monitorizam politicienii. Da, chiar este posibil!
      • -4 (10 voturi)    
        Vise (Luni, 31 octombrie 2016, 19:16)

        OvidiuTudor [anonim] i-a raspuns lui Geo7

        Ce dracu altcreva avem de ales ? Lumineaza-ma si pe mine te rog.!!!!!!!!!
        • +4 (6 voturi)    
          Lista de vot (Luni, 31 octombrie 2016, 20:23)

          Geo7 [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuTudor

          Pe acea lista de vot este si un partid care, spun mai multi, merita o sansa. "Sa faci lucrurile la fel si sa te astepti la rezultate diferite este definitia nebuniei", spunea Einstein. Daca facem lucrurile la fel, vom avea la fel. Ideea este sa nu mai fie "ei si noi" ci incet incet sa avem ce ne dorim: bun simt in politica, legi simple si bune pentru toti care sa respecte mediul inconjurator, competitia reala, responsabilitatea functiei,etc. Voi alege sa votez USR de data asta. Daca nu isi fac treaba, si se comporta ca ceilalti, atunci ... ori ii acceptam ori ii schimbam si pe ei.
        • +1 (1 vot)    
          altceva decat PSD (Marţi, 1 noiembrie 2016, 8:28)

          Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuTudor

          e suficient daca tii minte asta pana cand intri in cabina de vot
      • +2 (4 voturi)    
        e ok dar incomplet... (Luni, 31 octombrie 2016, 22:12)

        FCX [utilizator] i-a raspuns lui Geo7

        intr-adevar este o sa mergi si sa votezi dar nu este suficent sa insanatosesti un sistem cu un vot din 4 in 4 ani. Mai esential este iesitul la protesc public in strada in momentul in care smecherii nostri politicieni o gafeaza. Citisem ca ieri au participat vreo 5000 cetateni la marsul tacerii pt Colectiv. Cand a fost ultima oara cand au iesit 5000 sa protesteze impotriva coruptiei? ...mai ales daca tinem cont ca incidentul Colectiv a fost pus pe seama coruptiei din sistemul romanesc. Deci singura solutie este vociferarea publica, de fiecare data politicienii au dat-o cotita cand a fost scandal in strada. Altfel, stand acasa si exprimandu-ne nemultumirea din confortul fotoliului nu o sa sperie pe corupti cu certitudine.
    • +5 (11 voturi)    
      De acord (Luni, 31 octombrie 2016, 19:05)

      pantelimon12 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      DNA e bun, justitia e rea!
      • +2 (4 voturi)    
        posibil (Luni, 31 octombrie 2016, 20:03)

        Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui pantelimon12

        asta daca nu cumva si DNA face parte din regie, ca sa prosteasca populimea sa creada ca Ro ar fi stat de drept.
      • -4 (4 voturi)    
        Hahahaha (Luni, 31 octombrie 2016, 21:24)

        newlook [utilizator] i-a raspuns lui pantelimon12

        Hahahaha, astia care ti-au dat plusuri (6-0 in momentul asta) nu au sesizat ironia.
        Dumnezeule, ce adunatura de imbecili !
  • +2 (2 voturi)    
    si corba reincalzita (Luni, 31 octombrie 2016, 19:58)

    florian3619 [utilizator]

    face bine la dita puscariasilor. S-a mai scris despre aceasta - atunci cand minstrului de resort, fidel liberal, niste copii la inceputul scolii, i-au demonstrat cate stele erau pe cerul Europei. Apoi Relu s-a dus in penitenciar, iar colegul la C.J Iasi. Redcent DNA a fracturat zdravan gasca liberala a Modovei: Fenechiu, Adormitei, Romeo, Contac, Pinalti si vor urma, cam multisori si ... nu numai intre libreali.
  • +1 (5 voturi)    
    Impartialitate (Luni, 31 octombrie 2016, 20:36)

    motanul_gri [utilizator]

    Nimeni nu a pretins ca PNL este format numai din martiri si sfinti. Au si ei "uscaturile" lor. Dar, ca sa fim corecti pana la capat, trebuie sa recunoastem ca acestea sunt mult mai putine decat la alte partide.
    La ei, persoanele cu probleme sunt exceptia, pe cand la PSD sau ALDE sunt regula.

    Pe de alta parte, mi se pare semnificativ faptul ca DNA ancheteaza acum, in prag de alegeri, suspecti provenind din toate zonele spectrului politic. Ceea ce demonstreaza falsitatea afirmatiilor unor ca Tariceanu sau Dragnea, care sustineau ca anchetele sunt motivate politic si DNA a pornit o cruciada exclusiv impotriva partidelor lor.
  • +6 (6 voturi)    
    Vocatia penala te "califica " pt. politica in RO ! (Luni, 31 octombrie 2016, 20:49)

    Plagarus [utilizator]

    Scopul de a fura la scara mare,este asigurat prin accederea in politica si asta de 27 de ani,ai amaratei noastre tranzitii
  • -1 (1 vot)    
    PNL si PSD (Marţi, 1 noiembrie 2016, 7:31)

    dan_costea [utilizator]

    PNL este mai scarbos chiar decat PSD.
  • +1 (1 vot)    
    Mai frate . . . (Marţi, 1 noiembrie 2016, 8:13)

    Vali Cel Batran [utilizator]

    . . . de ce nu sunt judecati astia in regim de urgenta? Sa stim si noi cu cine mergem mai departe. O gramada de politicieni sunt trimisi in judecata unii de luni bune si ei candideaza din nou si au toate sansele sa primeasca noi mandate, pentru ca sunt in fruntea listelor propuse de partidele lor. Am mai spus-o si o spun si acum raspicat. Raul in Justitia romana trebuie cautat la judecatori. Acestia prevalandu-se de inamovibilitatea ce le-a fost data impart dreptatea cu strambatate si foarte mari intarzieri, au grija de prieteni si atunci cand dau sentinte sunt de rasul curcilor!
    • 0 (0 voturi)    
      gfg (Luni, 3 aprilie 2017, 20:59)

      AjayKumawat [anonim] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

      Mai ales pentru ca vreau ca lumea sa invete dupa asta, nu pot sa le scriu asa intr-o seara si sa merg sa le inregistrez. Trebuie sa stau un pic pe ele.
      http://www.jioresult.in/gauhati-university-5th-sem-result-www-gauhati-ac-in-ba-bsc-bcom-1st-3rd-5th-sem-results/
  • 0 (0 voturi)    
    http://www.jioresult.in/ (Luni, 3 aprilie 2017, 20:55)

    AjayKumawat [anonim]

    Mai ales pentru ca vreau ca lumea sa invete dupa asta, nu pot sa le scriu asa intr-o seara si sa merg sa le inregistrez. Trebuie sa stau un pic pe ele.
    http://www.jioresult.in/gauhati-university-5th-sem-result-www-gauhati-ac-in-ba-bsc-bcom-1st-3rd-5th-sem-results/
  • 0 (0 voturi)    
    Result (Luni, 3 aprilie 2017, 20:56)

    AjayKumawat [anonim]

    Mai ales pentru ca vreau ca lumea sa invete dupa asta, nu pot sa le scriu asa intr-o seara si sa merg sa le inregistrez. Trebuie sa stau un pic pe ele.
    http://www.jioresult.in/gauhati-university-5th-sem-result-www-gauhati-ac-in-ba-bsc-bcom-1st-3rd-5th-sem-results/


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by