Presedintele ASF, Misu Negritoiu, audiat ca martor la DNA in dosarul Carpatica
Seful ASF declara in urma cu doua saptamani, intr-un interviu acordat Profit.ro, ca nu a fost informat oficial in legatura cu vreun dosar penal deschis pe numele sau, insa nu s-ar mira deloc daca ar avea plangeri penale, mai ales de la avocatii Astra Asigurari despre care sustinea ca au fost foarte activi in demersul de a tergiversa procedurile de faliment ale companiei de asigurari.
"Din ce am vazut, sunt lucruri care au aparut si in mediul public, care au fost citate si in audierile de la comisiile parlamentare si au fost promovate de niste haiduci ai pietei asigurarilor pe care acum ii vedem in rechizitorii", a spus Negritoiu facand trimitere la dosarul parlamentarului PMP Adrian Gurzau, acuzat ca a facut presiuni asupra unor membrii ASF pentru a favoriza societatea Carpatica Asig.
In dosarul Carpatica, deputatul PMP Adrian Gurzau este cercetat sub control judiciar pentru trafic de influenta legat de favorizarea societatii de asigurari.
Procurorii i-au pus sub acuzare si pe fostul presedinte al Consiliului de Administratie al Carpatica Asig Angela Toncescu, Dan Hosu, sotul fostului procuror-sef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu, si omul de afaceri Ion Sorin Tatu, precum si pe Marian Catalin Catarama, comisar sef de politie, sef al Serviciului de combatere a traficului cu migranti din cadrul IGPR-DCCO, acestia fiind cercetati tot sub control judiciar.
Potrivit procurorilor, in perioada 8 aprilie - 1 noiembrie 2015, Angela Toncescu, in calitate de membru si, incepand din 2 iulie 2015, presedinte al Consiliului de Administratie al SC Carpatica Asig SA, i-a promis lui Adrian Gurzau, deputat si administrator in fapt al unei firme, care a si acceptat promisiunea, intocmirea unui contract de prestari servicii intre acea firma, in calitate de prestator si Carpatica Asig, in calitate de beneficiar.
"Contractul sus-mentionat a fost incheiat in data de 2 noiembrie 2015, la solicitarea si in complicitate cu inculpata Toncescu Angela. Obiectul contractului il constituia furnizarea, de catre firma controlata de deputat, a unor servicii specializate de relatii clienti, info-line, contact center vanzare si marketing, pe o durata minima de 5 ani", sustin procurorii.
Valoarea contractului pentru primele trei luni, "perioada pilot test", a fost stabilita la suma de 10.000 de euro plus TVA si platita de Carpatica Asig lunar, pentru urmatoarele 60 de luni valoarea contractului urmand sa fie de 4.000 de euro plus TVA in fiecare luna, valoarea totala a contractului pe perioada preconizata fiind de 270.000 de euro plus TVA.
In schimbul acestor promisiuni si, ulterior, in schimbul incheierii contractului, incepand din 8 aprilie 2015 si pana in 14 martie 2016, deputatul Adrian Gurzau ar fi sustinut ca isi exercita influenta pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara, astfel incat sa fie influentat votul din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a Angelei Toncescu in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al societatii Carpatica Asig si pentru ca aceasta sa nu fie sanctionata pentru nereguli constatate in activitatea anterioara.
"Totodata, deputatul Gurzau Adrian, prevalandu-se de calitatea de demnitar si de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, coruptiei si pentru petitii din Camera Deputatilor, si-a traficat influenta asupra unor membri din conducerea ASF astfel incat membrii Consiliului ASF sa aprobe prelungirea perioadei de redresare pe baza de plan a SC Carpatica Asig SA, desi prin adresa Directiei de supraveghere si control - Sectorul asigurari-reasigurari din 14.07.2015, se propusese Consiliului ASF constatarea starii de insolventa a SC Carpatica Asig SA", au mai aratat procurorii.
Pe 14 septembrie, presedintele ASF, Misu Negritoiu, a fost audiat in Parlament, pe fondul scandalului privind politele RCA. Opt deputati au cerut atunci demisia lui Misu Negritoiu, printre care si Adrian Gurzau, care a cerut un vot in cadrul Comisiei de buget, pentru demiterea sefului ASF.
"Sunteti in momentul de fata o persoana care doar dumneavoastra va legati de scaun. Sunteti pensionar, nu trebuie sa va planga de mila, aveti o pensie mai mult decat onorabila (...) Va intereseaza doar sa va asigurati un post caldut la multinationale. Sunteti o rusine la adresa asiguratorilor", spunea Adrian Gurzau.
Pe 27 septembrie, procurorii DNA l-au pus sub acuzare pe Adrian Gurzau in dosarul "Carpatica", pentru trafic de influenta si au cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru retinerea si arestarea lui preventiva. Deputatii au avizat in 4 octombrie doar cererea de arestare preventiva. Procurorii au cerut arestarea lui Gurzau, dar instanta suprema a respins solicitarea, in 7 octombrie, si a dispus ca acesta sa fie cercetat sub control judiciar.
Pe 26 septembrie, procurorii DNA l-au audiat, in dosarul "Carpatica", in calitate de martor, si pe vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara Mircea Ursache. Acesta declara, la iesirea de la DNA, ca le-a spus procurorilor despre una dintre cele doua societati de asigurari care au intrat in faliment in urma deciziilor ASF si despre toate faptele care au facut ca piata asigurarilor sa fie astazi intr-o implozie.
Tot atunci a fost audiat, in calitate de martor, si directorul Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) Cristian Rosu. Acesta spunea ca procurorii l-au intrebat despre operatiuni derulate de Carpatica Asig si despre rapoarte financiare ale societatii de asigurari.
Societatea Carpatica Asig SA a fost trimisa in judecata in 25 aprilie 2014, pentru cumparare de influenta si dare de mita, iar in 8 martie 2016, a fost condamnata, de Curtea de Apel Bucuresti la plata unei amenzi penale de 600.000 de lei, precum si la publicarea hotararii de condamnare in mass-media.
In aceste conditii, pe 27 iulie, Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis, printre altele, declansarea procedurii de faliment si lichidarea societatii Carpatica Asig prin procedura obisnuita de insolventa, precum si emiterea solicitarii pentru deschiderea procedurii falimentului firmei, cu sesizarea judecatorului sindic din tribunal.
Pe 13 septembrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus interzicerea initierii procedurilor de dizolvare si lichidare a companiei de asigurari Carpatica, pe o perioada de 30 de zile, admitand o cerere a DNA in acest sens. DNA a aratat ca cererea a fost formulate in conditiile in care societatea este condamnata, pe fond, la o amenda penala de 600.000 de lei in dosarul in care au fost trimisi in judecata mai multi membri ai Autoritatii de Supraveghere Finanaciara, acuzati ca au favorizat firma de asigurari a milionarului Ilie Carabulea.
- +6 (6 voturi)Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 22 octombrie 2016, 17:05) [anonim]raspunde trimite
- +4 (4 voturi)Asta e din mafia securoida (Sâmbătă, 22 octombrie 2016, 18:56) Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns luiAsa ca chiar suspect, Justitia il va scoate basma curata.raspunde trimite
-
- +4 (4 voturi)Luati-l ! (Sâmbătă, 22 octombrie 2016, 23:57) rutger [utilizator]Si la muuultzi ani ! Cu executare !!raspunde trimite

Dezbatere HotNews.ro LIVE: Românii și moldovenii, în plin război informațional. Cum ar trebui să interpretăm avertismentele Occidentului și răspunsurile ironice ale Rusiei: „În literatura de specialitate se cheamă hahaganda”
Economia Ucrainei în cifre. De la litrul de lapte, la îngrijorările Băncii Centrale privind ”fuga capitalurilor”
Supermunții masivi au controlat evoluția vieții pe Pământ / Netflix va face un film „Bioshock” / Gladiatorul 2 are deja un scenariu
Plafonarea prețurilor RCA pentru 6 luni: Ce tarife maxime sunt propuse, cum se vor calcula la persoane fizice și firme și ce amenzi riscă asigurătorii - proiect de Hotărâre de Guvern
O altă perspectivă asupra garsonierei de 11 mp din Cluj: ce înseamnă „locuință socială” în România versus Occident
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 14 ani 3 luni
- 13 ani 11 luni
- 13 ani 7 luni
- 9 ani 10 luni
- 9 ani 8 luni
- 3789 zile
- 3592 zile
- 3258 zile
- 3172 zile
- 3172 zile
- 7106 zile
- 3779 zile
- 5345 zile
- 5920 zile
- 3332 zile
- 3184 zile
- 5771 zile
- 5124 zile
- 5729 zile
- 3226 zile
- 3791 zile
- 5464 zile
- 6298 zile
- 4868 zile
- 4795 zile
- 5850 zile
- 5823 zile
- 2880 zile
- 4031 zile
- 5824 zile
- 3283 zile
- 3099 zile
- 4093 zile
- 4897 zile
- 4911 zile
- 5731 zile
- 4892 zile
- 3176 zile
- 3143 zile
- 4016 zile
- 5534 zile
- 4056 zile
- 5317 zile
- 3609 zile
- 5663 zile
- 4170 zile
- 3106 zile
- 3329 zile
- 4441 zile
- 3119 zile
- 3365 zile
- 6181 zile
- 5089 zile
- 4378 zile
Sesizarea ta aici Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz. | |
![]() |