Procurorul general trimite Camerei Deputatilor cererea DNA de urmarire penala a Elenei Udrea

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 13 octombrie 2016, 10:56 Dosare Anticoruptie


Procurorul general Augustin Lazar a trimis Camerei Deputatilor solicitarea DNA de incepere a urmaririi penale pe numele fostului ministru Elena Udrea, pentru doua infractiuni de instigare la luare de mita privind campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 2009, potrivit Agerpres.

'In conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si art. 19 din Legea nr. 115/1999, art. 305 alin. 4 din Codul de procedura penala si ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 270/10.03.2008, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat presedintelui Camerei Deputatilor sa formuleze cererea de efectuare a urmaririi penale fata de Udrea Elena Gabriela, fost ministru al Turismului si membru al Camerei Deputatilor, sub aspectul savarsirii a doua infractiuni de instigare la luare de mita prev. de art. 47 din Codul penal rap. la art. 289 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal si a art. 5 Cod penal', se arata intr-un comunicat al Parchetului General.


Potrivit DNA, dosarul are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infractiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate in campania electorala.

In cursul lunii septembrie, procurorii i-au pus sub acuzare pe Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Turismului, Victor Tarhon, fost presedinte al Consiliului Judetean Tulcea, suspectati de luare de mita, precum si pe Elena Udrea, pentru savarsirea a cinci infractiuni de spalare de bani.

Ulterior, au fost obtinute noi probe cu privire la savarsirea de catre Udrea a doua infractiuni de instigare la luare de mita, pentru care se impune extinderea urmaririi penale.

'Pe baza probelor respective a rezultat ca Elena Udrea i-a determinat pe Gheorghe Nastasia, secretarul general al Ministerului Turismului, precum si pe Victor Tarhon, presedintele Consiliului Judetean Tulcea (institutie care primea finantare si de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), sa ceara reprezentantilor unor societati comerciale care aveau contracte cu cele doua institutii sa achite contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate in cadrul campaniei electorale. Plata s-a realizat in baza unor contracte fictive, iar legatura dintre persoanele care obtineau fondurile infractionale si prestatorii de servicii a fost realizata de catre Udrea Elena Gabriela', sustine DNA.

Conform DNA, Udrea coordona persoanele care au actionat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel incat banii obtinuti pe cale nelegala sa ajunga la societatile care prestau servicii legate de campanie.

Procurorii precizeaza ca, in acest dosar, Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Silviu Ioan Wagner, Ioana Basescu si Giovanni-Mario Francesco sunt cercetati sub control judiciar, aceeasi masura fiind dispusa si fata de Elena Udrea in legatura cu cele cinci infractiuni de spalare de bani.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1041 vizualizari

  • -3 (3 voturi)    
    Iar? (Joi, 13 octombrie 2016, 11:25)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    O mai urmărim vreo zece ani, pănă se prescriu faptele.
  • +4 (6 voturi)    
    cucuveaua mov (Joi, 13 octombrie 2016, 11:36)

    bobyff [utilizator]

    ceva, ceva cucuveaua mov tot are cu udrea. Altfel nu inteleg de ce numai inainte de alegeri o cheama la DNA. Nu a avut timp 7 ani de zile si se gaseste tocmai in alegeri sa-i termine dosarul? Cucuveaua mov de kovesi in primul rand trebuie sa-si dea demisia pentru relatiile de prietenie pe care le-a avut cu ghita si in al 2-lea rand sa-si dea demisia pentru plagiatul grosolan. Dar cred ca tocmai pentru aceste bube incearca sa distraga atentia cu dosare pentru udrea etc.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by