Fostul sef de Achizitii al Loteriei a incercat sa influenteze declaratiile unui suspect (motivare)

de Ionut Baias     HotNews.ro
Joi, 29 septembrie 2016, 23:47 Dosare Anticoruptie


Fostul sef al Serviciului Achizitii din cadrul Companiei Nationale Loteria Romana (CNLR) Ovidiu Ripanu a incercat sa influenteze declaratiile unuia dintre suspectii din dosar, se arata in motivarea deciziei Tribunalului Bucuresti, care a dispus arestarea preventiva a acestuia, potrivit Agerpres.

Potrivit motivarii instantei, judecatorul de drepturi si libertati a constatat ca exista probe din care rezulta ca Ovidiu Ripanu a incercat, in decembrie 2015, sa-l influenteze pe suspectul Marius Bran, cercetat in aceeasi cauza, astfel incat acesta din urma sa nu explice, la audieri, mecanismele de remitere a sumelor de bani.

Demersurile au fost facute de Ripanu in momentul cand a aflat ca Bran doreste sa spuna procurorului tot ce stie despre faptele cercetate.

Practic, in una dintre variantele avansate, Ovidiu Ripanu i-a cerut lui Marius Bran sa nu dea declaratii, spunandu-i ca, in instanta, va lua vina asupra lui insusi. In context, Ripanu i-a explicat lui Bran ca ar urma sa afirme in fata instantei ca a profitat de el si de starea lui de sanatate.

Conform aceluiasi document, Gheorghe Benea, director general al Companiei Nationale Loteria Romana la data faptelor, a recunoscut comiterea infractiunii de luare de mita.

Gheorghe Benea si Ovidiu Ripanu, la data faptelor sef Serviciu Achizitii in cadrul Loteriei Romane, au fost retinuti de procurorii DNA intr-un dosar de coruptie in legatura cu o licitatie trucata pentru innoirea parcului auto al CNLR.

Ulterior, judecatorii Tribunalului Bucuresti au dispus cercetarea sub control judiciar a lui Benea si arestarea preventiva a lui Ripanu, decizia nefiind definitiva.

Benea este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, iar Ripanu este urmarit penal pentru luare de mita in forma continuata, abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani in forma continuata.

In cauza, au fost puse sub acuzare si alte persoane: Cornelia Olaru, referent in cadrul CNLR - Serviciul Achizitii; Iulian Catalin Niculae, asociat si administrator al unei firme; Remus Leonard Lazareanu - director executiv al CNLR, la data faptei; Dan Gheorghiu ￯ sef Birou Transport in cadrul CNLR; Nicolae Virgil Sorescu - administrator al unei societati comerciale cu activitate de comercializare autovehicule; Constantin-Bradut Raducanu - administrator de firma; Laura Alexandra Benea, fiica lui Gheorghe Benea; Marius Bran, asociat si administrator de drept al unei firme.

"La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Nationale Loteria Romana a atribuit unei societati comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrata de suspectul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule in sistem buy-back, in valoare de 13.386.378,73 lei pentru inlocuirea parcului auto al Loteriei Romane. Contractul a fost initiat, fundamentat si atribuit cu incalcarea prevederilor legale, prin licitatie trucata anume pentru a favoriza respectiva societate comerciala, care a vandut astfel Loteriei Romane autovehicule la un pret substantial mai mare decat pretul pietei", spun procurorii anticoruptie.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























338 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by