Parlamentarul Adrian Gurzau, audiat la DNA in dosarul in care au fost retinuti Angela Toncescu si Dan Hosu. Gurzau e finul Elenei Udrea

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 27 septembrie 2016, 9:35 Dosare Anticoruptie


Adrian Gurzau
Foto: Facebook - Adrian Gurzau
Parlamentarul Adrian Gurzau a fost audiat, in cursul noptii de luni spre marti, la sediul DNA, acesta fiind vizat in dosarul in care au fost retinuti Angela Toncescu, fost presedinte al Consiliului de Administratie al S.C Carpatica Asig, si Dan Hosu, sotul fostului procuror sef interimar al DIICOT, informeaza Mediafax. Gurzau este finul Elenei Udrea.

Deputatul a ajuns la sediul DNA in cursul noptii, in baza unui mandat de aducere. In aceeasi cauza au fost retinute trei persoane care vor fi prezentate, marti, judecatorilor de la instanta suprema cu propunere de arestare preventiva.

Dan Hosu, administrator al unei firme, este acuzat de trafic de influenta, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si dare de mita.

Angela Toncescu, fost presedinte al Consiliului de Administratie al S.C Carpatica Asig S.A. Sibiu si fost presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a fost retinuta pentru cumparare de influenta iar Ion - Sorin Tatu, administrator al unei firme, pentru trafic de influenta.

In aceeasi cauza este cercetat sub control judiciar si Marian Catalin Catarama, seful Serviciului de combatere a traficului cu migranti din cadrul Politiei Romane, acuzat de acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si luare de mita.

Potrivit DNA, incepand cu luna martie a anului 2015, Angela Toncescu, membru in Consiliul de Administratie al S.C Carpatica Asig S.A ar fi facut demersuri pentru a fi numita in functia de presedinte al consiliului si pentru a ASF sa nu adopte decizii nefavorabile firmei.

"Printre persoanele care au actionat in vederea favorizarii/sustinerii intereselor inculpatei Toncescu Angela se numara inculpatii Tatu Ion-Sorin, Hosu Dan si o alta persoana, administratori de drept sau in fapt ai unor societati comerciale cu activitate in domeniul asigurarilor. Astfel, in perioada 30 martie 2015 - 14 martie 2016, in schimbul influentei asupra unor persoane din conducerea ASF, persoanele susmentionate au pretins si primit foloase necuvenite constand in indemnizatii lunare de la S.C. Carpatica Asig SA. Primirea banilor era mascata prin incheierea, cu societatile administrate de inculpati sau interpusi ai acestora, a unor contracte paguboase pentru societatea de asigurari, valoarea acestora ajungand in unele cazuri pana la 480.000 euro fara TVA.", transmite DNA printr-un comunicat de presa.

Ion-Sorin Tatu si Dan Hosu ar fi incercat influentarea voturilor din 04 august 2015 in cadrul Consiliului ASF astfel incat sa fie demarata procedura de avizare a Angelei Toncescu in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al S.C. Carpatica Asig SA, sa nu fie sanctionata pentru nereguli in activitatea anterioara si "sa fie mentinuta, in mod artificial, masura de redresare pe baza de plan, a S.C. Carpatica Asig S.A., in contextul in care societatea inca din luna iulie 2015 avea o situatie financiara care impunea inchiderea procedurii de redresare financiara, retragerea autorizarii de functionare si constatarea starii de insolventa (urmare a necapitalizarii acesteia cu o suma de circa 100 milioane de euro)", spun procurorii.

"In data de 03 august 2016, inculpatul Hosu Dan, prevalandu-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra inculpatului Catarama Catalin Marian, ca fost sef al Serviciului de combatere a traficului cu migranti, din cadrul IGPR-DCCO, l-a instigat pe acesta din urma sa acceseze, fara drept, sistemul informatic administrat de catre M.A.I. - Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date si sa-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate", se arata in comunicatul de presa.

Potrivit sursei citate, Dan Hosu ar fi "urmarit sa incheie mai multe intelegeri patrimoniale cu urmasii persoanelor decedate cu scopul obtinerii unui procent semnificativ pentru sine din sumele ce urmau a fi acordate de catre societatile de asigurari responsabile civilmente. In data de 26 august 2016, pentru "ajutorul" acordat, inculpatul Hosu Dan i-a oferit cu titlu gratuit inculpatului Catarama Catalin Marian un sejur intr-un resort de pe litoralul romanesc, lucru pe care acesta din urma l-a acceptat".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1533 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by