Fostul prefect al judetului Calarasi, Serban Jenel, trimis in judecata de DNA alaturi de 16 fosti sefi de institutii si primari din judet

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 21 septembrie 2016, 19:27 Dosare Anticoruptie


Fostul prefect al judetului Calarasi, Serban Jenel, a fost trimis in judecata, miercuri, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, alaturi de alti 16 inculpati, pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Dosarul vizeaza trecerea unei suprafete de 1.982,54 ha, aflata in domeniul public si in administrarea Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Agricola Fundulea, in domeniul privat al orasului Fundulea. Prejudiciul in acest dosar este estimat la aproape 4 milioane de euro.

Cei 16 inculpati trimisi in judecata de DNA pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave:

  • SERBAN JENEL, prefect al judetului Calarasi (presedinte comisie),
  • COMAN CORNEL, subprefect al judetului Calarasi,
  • JARUL EUGENIU, sef al Administratiei Domeniilor Statului - sucursala Calarasi,
  • IFRIM ELENA, sef serviciu - Institutia Prefectului Judetului Calarasi,
  • NABIRGEAC ION, director la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi,
  • DOBRE AURELIAN, director executiv in Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Calarasi,
  • TUDONE DUMITRU, secretar general, Consiliul Judetean Calarasi,
  • CORA GHEORGHE, reprezentant Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare,
  • ENESCHI TOMA, reprezentant al Directiei Silvice Calarasi (l-a substituit pe director)
  • toti in calitate de presedinte, respectiv membri ai Comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor Calarasi si
  • TUDOR LUCIAN, MARCU NICULAE, CULEA DUMITRU, GIUREA CONSTANTIN, MANEA VICTOR, CHIRICA CONSTANTIN si DOROBANTU DOREL, primari ai localitatilor Gurbanesti, Sarulesti, Valea Argovei, Nicolae Balcescu, Lupsanu, Tamadau, Fundulea si presedinti ai Comisiilor locale de fond funciar si
  • STAN AUREL, in calitate de reprezentant al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Calarasi.


  • Ce spune rechizitoriul procurorilor DNA in acest caz:

Inculpatul Dorobantu Dorel, primar al orasului Fundulea, a incheiat, la data de 12 iulie 2007 impreuna cu inculpatul Stan Aurel (reprezentant O.C.P.I. Calarasi) un proces-verbal de delimitare a unei suprafete de 1.982,54 ha, aflata in domeniul public al statului si in administrarea Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Agricola Fundulea (I.N.C.D.A. Fundulea), in vederea punerii in posesie a persoanelor al caror drept de proprietate a fost reconstituit de catre comisiile locale Fundulea, Tamadau, Gurbanesti, Sarulesti, Nicolae Balcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupsanu.

Pentru aceasta, inculpatii au invocat prevederi din legislatia privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, fara a dispune de documente care sa reflecte modul de calcul al acestor suprafete.

Aceste prevederi, insa, nu erau aplicabile terenurilor aflate in administrarea institutelor de cercetare agricola.

In data de 13 iulie 2007, membrii Comisiei judetene de fond funciar Calarasi, compusa din inculpatii Serban Jenel, Coman Cornel, Jarul Eugeniu, Ifrim Elena, Nabirgeac Ion, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Cora Gheorghe si Eneschi Toma, au aprobat procesul-verbal de delimitare a suprafetei de 1.982,54 ha aflat in administrarea I.N.C.D.A. Fundulea si trecerea acestuia din domeniul public al statului in domeniul privat al orasului Fundulea.

Acest lucru s-a realizat cu incalcarea competentelor prevazute de lege si fara a verifica si clarifica situatia juridica a terenului ce a facut obiectul trecerii din domeniul public in domeniul privat, respectiv daca acesta era indispensabil activitatii de cercetare, cu atat mai mult, cu cat, la data respectiva, nu exista o justificare a delimitarii suprafetei de teren respective.

In aceeasi perioada de referinta (anul 2007) si in acelasi context, inculpatii Tudor Lucian, Marcu Niculae, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor si Chirica Constantin, in calitate de primari ai comunelor anterior mentionate, au intocmit propuneri catre Comisia judeteana de fond funciar Calarasi, pentru solicitarea unor suprafete de teren, in conditiile in care localitatile respective aveau teren in rezerva. In aceste conditii, propunerile formulate catre Comisia judeteana de fond funciar Calarasi nu erau indreptatite.

Prin acest demers, s-a produs o paguba in dauna patrimoniului statului, constand in diminuarea acestuia cu terenul dezafectat din domeniul public, in cuantum de 3.771.012 euro, concomitent cu prejudicierea I.N.C.D.A. Fundulea cu suma de 8.632.940 lei, reprezentand lipsa de folosinta a terenului.

In aceasta modalitate au fost obtinute foloase necuvenite pentru persoanele care au fost puse in posesie cu suprafetele de teren respective, avand o valoare mult mai mare decat cele la care erau indreptatite, daca reglementarile legale ar fi fost respectate.

Ministerul Finantelor Publice s-a constituit parte civila in cauza, solicitand plata sumei reprezentand contravaloarea bunurilor imobile si acordarea despagubirilor banesti pentru folosul de care a fost lipsit statul roman, iar I.N.C.D.A. Fundulea s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 8.632.940 lei constand in lipsa de folosinta a terenului.

In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra conturilor bancare si a bunurilor imobile detinute in proprietate de cei 17 inculpati pana la concurenta sumei de totale de 25.468.621 lei (compusa din suma de 16.835.681 lei - valoarea de piata a terenului si suma de 8.632.940 lei - lipsa de folosinta a acestuia).

Fata de numitii Clabescu Doru Eduard, Psanu Stelian, Marinescu Badea, Titu Ana si Buruiana Costel care au avut calitatea de suspecti in cauza, procurorii anticoruptie au dispus solutia clasarii.










Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1028 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by