Primarul Brasovului, George Scripcaru, si fostul baron local Aristotel Cancescu, urmariti penal de DNA intr-un nou dosar

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 15 septembrie 2016, 16:21 Dosare Anticoruptie


George Scripcaru
Foto: Arhiva personala
Primarul Brasovului, George Scripcaru, si fostul presedinte al Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, sunt urmariti penal de procurorii DNA intr-un nou dosar, pentru abuz in serviciu. Ancheta DNA vizeaza obtinerea nelegala a unei suprafete de 110 mp de teren in incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov de catre Cristina Lucia Grama, administratorul unei societati comerciale la data faptelor, in baza unei intelegeri frauduloase cu Aristotel Cancescu. Procurorii DNA il acuza pe Scripcaru ca a semnat, pe 7 noiembrie 2013, o autorizatie de construire desi avea cunostinta despre faptul ca aceasta fusese emisa fara sa fie indeplinite conditiile impuse de lege, precizeaza Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat.

Potrivit DNA, dupa obtinerea in mod nelegal a autorizatiei de construire, societatea respectiva a edificat pe terenul respectiv o constructie pe o suprafata mai mare decat cea inchiriata, ocupand abuziv 40,29 mp din domeniul public.

"Aceasta situatie a fost semnalata de conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov, care a solicitat Consiliului Judetean Brasov un punct de vedere raportat la neregulile semnalate. Desi i s-au adus la cunostinta aceste aspecte, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian a facut presiuni asupra functionarilor din aparatul administrativ al Consiliului Judetean pentru modificarea contractului initial in favoarea societatii controlate de inculpatul Matei Gavril, atat prin marirea suprafetei, cat si pentru acordarea dreptului firmei private de a subinchiria spatiul mentionat, dar aceasta sa se realizeze fara adoptarea unei noi hotarari de Consiliu Judetean", se arata in ordonanta procurorilor.

Geoge Scripcaru, primar al Brasovului atat in prezent, cat si la data faptelor, este urmarit penal de procurorii DNA in acest dosar pentru infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a urmarit obtinerea unui folos pentru sine sau pentru altul.

George Scripcaru (ex-PNL) a fost reales, anul acesta, pentru un nou mandat de primar al Brasovului, din postura de candidat independent. La momentul desfasurarii alegerilor locale, Scripcaru era trimis in judecata de DNA intr-un alt dosar, in care procurorii il acuza de luare de mita si abuz in serviciu.

Procurorii DNA Brasov au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 15 septembrie 2016, fata de urmatorii inculpati:


Aristotel Cancescu, la data faptei presedinte al Consiliului Judetean Brasov, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a urmarit obtinerea unui folos pentru sine sau pentru altul, in forma continuata.

Gavril Matei, la data faptei consilier judetean, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

Cristina Lucia Grama,
la data faptelor administrator al unei societati comerciale, in sarcina careia s-au retinut doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, din care una in forma continuata.


Ce spun ordonantele procurorilor DNA in acest caz:
 
In perioada 2013-2014, inculpatii Matei Gavril si Grama Lucia Cristina, in baza unei intelegeri prealabile frauduloase cu inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, au facut demersuri pentru obtinerea nelegala a unei suprafete de 110 mp teren in incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov.

Inculpatul Matei Gavril identificase anterior oportunitatea deschiderii unei farmacii in curtea spitalului judetean, locatie care asigura cel mai bun vad comercial pentru o astfel de activitate, cu atat mai mult cu cat conducerea spitalului refuzase pana la acel moment sa permita amplasarea unei astfel de unitati. Refuzul fusese motivat prin aceea ca astfel ar fi fost avantajata o singura firma care ar fi facut concurenta neloiala celorlalte.

Concret, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Brasov, indeplinindu-si in mod necorespunzator atributiile de serviciu, dar si cu incalcarea prevederilor legale, a facut demersuri pentru adoptarea si, ulterior, semnarea unei hotarari prin care s-a aprobat inchirierea terenului respectiv, fara existenta unei justificari de necesitate si oportunitate in interes public si chiar in lipsa unei solicitari din partea conducerii spitalului.

Actionand in aceasta maniera, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian a urmarit obtinerea de foloase necuvenite de catre inculpatul Matei Gavril care controla in fapt mai multe societati comerciale, constand in edificarea unei constructii pe domeniul public in care ultimul sa desfasoare activitati comerciale in interesul sau privat.
Dupa adoptarea hotararii, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov a organizat, in data de 06 septembrie 2013, licitatia publica cu strigare, dupa ce anterior caietul de sarcini fusese cumparat de 3 firme controlate de inculpatul Matei Gavril.

Licitatia a fost adjudecata de societatea administrata de inculpata Grama Lucia Cristina, in conditiile in care a mai existat o singura oferta concurenta, care insa a licitat pentru un pret mai mic decat pretul de pornire al licitatiei.

In aceeasi zi, inculpata Grama Lucia Cristina a adus la cunostinta conducerii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov faptul ca suprafata de 110 mp astfel inchiriata urma sa fie destinata constructiei unei cladiri pentru desfasurarea de activitati comerciale.

Intrucat societatea respectiva nu indeplinea conditiile pentru obtinerea autorizatiei de construire (nu era titularul dreptului real si bunul facea parte din domeniul public al judetului Brasov), profitand de calitatea de consilier judetean si membru al unui partid politic, dar si de sustinerea din partea presedintelui Cancescu Aristotel Adrian, inculpatul Gavril Matei si-a exercitat influenta la nivelul functionarilor Primariei Municipiului Brasov in vederea obtinerii autorizatiei de construire, chiar daca nu erau indeplinite conditiile legale.

Urmare a acestor demersuri, la data de 07 noiembrie 2013, a fost eliberata o autorizatie de construire ce a fost semnata printre altii si de suspectul Scripcaru George, in calitate de primar al municipiului Brasov, care cunostea faptul ca aceasta fusese emisa fara sa fie indeplinite conditiile impuse de lege.

Dupa obtinerea in mod nelegal a autorizatiei de construire, societatea respectiva a edificat pe terenul respectiv o constructie pe o suprafata mai mare decat cea inchiriata, ocupand abuziv 40,29 mp din domeniul public.
Aceasta situatie a fost semnalata de conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov, care a solicitat Consiliului Judetean Brasov un punct de vedere raportat la neregulile semnalate.

Desi i s-au adus la cunostinta aceste aspecte, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian a facut presiuni asupra functionarilor din aparatul administrativ al Consiliului Judetean pentru modificarea contractului initial in favoarea societatii controlate de inculpatul Matei Gavril, atat prin marirea suprafetei, cat si pentru acordarea dreptului firmei private de a subinchiria spatiul mentionat, dar aceasta sa se realizeze fara adoptarea unei noi hotarari de Consiliu Judetean.

De asemenea, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian a tergiversat si intocmirea unui raspuns catre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov, permitand astfel folosirea terenului inchiriat, precum si subinchirierea cladirii edificate, cu incalcarea prevederilor legale si contractuale, peste limita de spatiu atribuit initial.


Care sunt obligatiile pe care trebuie sa le respecte Aristotel Cancescu, Gavril Matei si Cristina Lucia Grama pe perioada controlului judiciar:

a) sa se prezinte la organul de urmarire, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori sunt chemati.

b) sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuintei.

c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori sunt chemati.

d) sa nu depaseasca limita teritoriala a judetului Brasov (in cazul inculpatului Cancescu Aristotel Adrian ) si a Romaniei (in cazul celorlalti doi inculpati), decat cu incuviintarea prealabila a organelor judiciare.

e) sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2278 vizualizari

  • -6 (14 voturi)    
    Uita-te acum la ei (Joi, 15 septembrie 2016, 16:29)

    shlomo_bernstein [utilizator]

    cum se invarte roata, infractorii pedelisti mai multi decat armata :)) A venit si vremea voastra lichelelor ordinare, sa dati socoteala pentru cat ati furat sub pulpana lu' chiorete! Va credeati zei, de neatins, va bateati joc de banii nostri, cu sali de sport in panta si alte magarii! Uite ca bratul lung al legii nu iarta pe nimeni!
    • +5 (9 voturi)    
      Si cu toate astea Brasovul arata superb (Joi, 15 septembrie 2016, 16:50)

      MasP [utilizator] i-a raspuns lui shlomo_bernstein

      in comparatie cu grajdul numit Bucuresti.
      • 0 (0 voturi)    
        Oameni cu obraz subtire (Joi, 15 septembrie 2016, 17:28)

        cartofil [utilizator] i-a raspuns lui MasP

        N-au furat chiar totul, cum se face la Bucuresti. Hotii din provincie au si ei onoare....
      • 0 (0 voturi)    
        Dacă spui asta (Joi, 15 septembrie 2016, 19:15)

        mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui MasP

        Automat o iei pe ramura "a furat, dar a dat și la oameni". Dacă acceptăm oameni corupți acceptăm că nu toate impozitele noastre merg unde trebuie si că 50% intră în buzunare private; eu nu pot face asta oricât de bine arată Brașovul. Mă gândesc cât de bine ar fi putut arăta dacă nu se fura deloc.
        • 0 (0 voturi)    
          Depinde din ce unghi privesti problema (Joi, 15 septembrie 2016, 20:14)

          MasP [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

          Scripcaru poate intra la inchisoare, Brasovul o sa aiba alt primar. Unul care nu fura dar nici nu face mare lucru. Orasul poate ajunge rau de tot (cam ca Bucurestiul desi ma indoiesc ca poate ajunge vreun oras in halul asta) si atunci te intrebi cum era mai bine.
  • 0 (0 voturi)    
    cred ca esti bland (Joi, 15 septembrie 2016, 17:15)

    ColdNews2013 [utilizator]

    nu e grajd...e un cotetz...din pacate stau in el de o viata....eu m am schimbat/plimbat dar el nu si nu
  • +1 (1 vot)    
    Primar (Joi, 15 septembrie 2016, 18:51)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    In Ro, dacă spui primar, sustinut de un partid, e ca si cum ai spune hot. Cei care l-au sustinut politic nu pot fi decit o adunatura pus pe furt.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by