Adjunctul DIPI a vrut sa incheie un acord de recunoastere a vinovatiei in dosarul lui Oprea, dar a fost refuzat de DNA - rechizitoriu

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 12 septembrie 2016, 17:25 Dosare Anticoruptie


Fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea nu a folosit nicio varianta de aparare in dosarul DIPI in care este judecat pentru fapte coruptie si s-a folosit de dreptul de a nu da declaratii, in vreme ce chestorul principal Nelu Zarnica, adjunctul sefului DIPI, a avut o atitudine sincera si a vrut sa incheie un acord de recunoastere a vinovatiei, optiune care a fost respinsa de procurorul de caz, scrie News.ro.

Anchetatorii DNA reliefeaza profilele inculpatilor din dosarul in care Gabriel Oprea si fostul sef al DIPI, Gheorghe Nicolae si adjunctul sefului DIPI, Nelu Zanica, au fost trimisi in judecata pentru fapte de abuz in serviciu privind modul de gestionare a fondurilor operative ale institutiei.

Despre Gabriel Oprea, anchetatorii noteaza, in actele dosarului, ca acesta "nu este cunoscut cu antecedente penale, are studii superioare, are gradul de general cu trei stele in rezerva si este senator in Parlamentul Romaniei, fapta pentru care a fost inculpat in cauza fiind insa savarsita in calitate de ministru al Afacerilor Inteme".

In plus, consemneaza procurorul de caz, "pe parcursul cercetarilor efectuate in prezenta cauza, inculpatul si-a exercitat dreptul de a nu da declaratii si nu a oferit nicio varianta de aparare care sa poata fi verificata in cadrul urmaririi penale".

Despre fostul sef al DIPI Nicoale Gheorghe, procurorii arata, in dosar, ca "are studii superioare, are gradul de chestor principal, este cadru al Ministerului Afacerilor Inteme si a fost inculpat pentru o fapte savarsite in calitate de secretar de stat in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna".

"Pe  parcursul urmaririi penale, inculpatul a avut o atitudine relativ cooperanta si nesincera, intrucat a refuzat sa puna la dispozitia procurorului toate documentele solicitate, atat cu ocazia perchezitiei efectuate la sediul DIPI, cat si in conditiile articolului 170 din Codul  de procedura penala, negand savarsirea infractiunilor, in pofida evidentei probelor".

Cu toate acestea, noteaza anchetatorii, Nicolae a vrut sa precizeze, in circumstantiere, aspecte care tin de expertiza sa profesionala in domeniul informatiilor.

Fostul sef adjunct al DIPI Nelu Zarnica nu este cunoscut cu antecedente penale, are studii superioare, are gradul de chestor principal, este pensionar si a fost inculpat pentru o fapta savarsita in calitate de secretar de stat in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Intema.

"Pe parcursul urmaririi penale, inculpatul a avut o atitudine cooperanta si sincera, solicitand incheierea unui acord de recunoastere a vinovatiei cu renuntarea sau amanarea pedepsei, care a fost respins prin ordonanta. A invederat ca a avut o conduita buna pe intreg parcursul profesional, in urma careia a fost avansat pana la gradul de chestor principal si a primit medalii si diplome, inclusiv de la Directia Nationala Anticoruptie", mai arata procurorii in dosar.

Comisarii-sefi Marian-Danut Iacob nu sunt cunoscuti cu antecedente penale, au studii superioare iar pe parcursul anchetei ambii au depus cereri si memorii privind acuzatiile ce li s-au adus, acestea fiind respinde de catre anchetatori.

In luna mai, fostul vicepremier Gabriel Oprea, seful DIPI Nicolae Gheorghe si adjunctul sau Nelu Zarnica au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz in serviciu si deturnare de fonduri in forma continuata.

Dosarul a fost numit de presa "Limuzina" si vizeaza inclusiv achizitionarea de catre DIPI a unui automobil Audi A8 pentru protectia demnitarilor.

Potrivit DNA, in 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, in calitatea sa de ministru al Afacerilor Interne, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI si a aprobat cumpararea unui autoturism Audi A8 pentru "asigurarea protectiei demnitarilor￯. Banii au fost insa cheltuiti ilegal pentru cumpararea masinii, in conditiile in care puteau fi folositi doar pentru achizitii necesare in cazuri de combatere a coruptiei.

Procurorii spun ca Gabriel Oprea ar fi fost ajutat in acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, si de Gabriel Nicolae Pavel, care era seful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetati in dosar.

Petre Toba, succesorul lui Gabriel Oprea la conducerea Ministerului Afacerilor Interne si-a dat demisia dupa ce procurorii DNA au inceput actele de urmarire penala pentru favorizarea infractorului pe motiv ca ar fi refuzat sa demareze procedurile de declasificare a unor documente secrete detinute de DIPI care ar fi atestat cheltuielile nelegale din fondurile operative.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3550 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    La Oprea au uitat de doctorat (Luni, 12 septembrie 2016, 18:41)

    Ursuletul de Plus [utilizator]

    Sau daca ti-l ia inapoi nu se pune? Nici macar un pic, asa, 2-3 mm?
  • 0 (0 voturi)    
    sunteti pe bune cu articolul asta? (Marţi, 13 septembrie 2016, 9:39)

    Gobelin [utilizator]

    pai musiu Izmana nu are ce aparare sa-si faca la parchet, ca inca nu e urmarit penal.
    cererea de incepere a urmaririi penale a lui Oprea zace in parlament, acolo unde Oprea se intreaba discret: eu cu cine votez? ca in functie de raspunsul lui vine si votu'.
    deci ghinararul Izmana isi face apararea in Parlament nu la Parchet.
    pai nu? el e altfel, ca toata viata lui a fost el altfel.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by