DNA: Peste 240 de persoane, introduse ca parti civile in dosarul Colectiv in care sunt anchetati pompierii

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 9 septembrie 2016, 16:42 Dosare Anticoruptie


Covor de lumanari in fata Colective
Foto: Mihai Ivascu / Hotnews.ro
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) precizeaza ca, pana in prezent, in dosarul referitor la anchetarea pompierilor privind tragedia de la Clubul Colectiv, procedura de introducere ca parti civile s-a realizat pentru un numar total de peste 240 de persoane, informeaza Agerpres.

"Au fost audiate, pana in acest moment, peste 140 de persoane ce au avut calitate fie de persoana vatamata, parti civile fie ca victime, fie ca succesori in drepturi ai celor decedati. Tuturor acestor persoane, prin intocmirea unor procese verbale, le-a fost adus la cunostinta obiectul cauzei, stadiul cercetarilor, a fost retinuta calitatea in care doresc sa participe in procesul penal, drepturile si obligatiile procesuale. Pentru un numar de peste 100 de persoane, constituite sau nu parti civile dar avand calitate de persoane vatamate in cauza care, din motive obiective nu s-au putut prezenta fiind anterior citate, procedura de comunicare a obiectului cauzei, stadiul cercetarilor, a drepturilor si obligatiilor procesuale s-a realizat prin aparatorii alesi. Pana la acest moment, procedura de introducere in cauza ca parti civile s-a realizat pentru un numar total de peste 240 persoane", arata DNA.

DNA reaminteste ca, urmare a deciziei din 15 februarie a Curtii Militare de Apel Bucuresti, prin care s-a dispus restituirea cauzei, la 7 martie, procurorii militari din DNA au reluat urmarirea penala, inclusiv refacerea rechizitoriului si identificarea tuturor persoanelor vatamate, victimelor si succesori in drepturi ale acestora.

Sursa citata mentioneaza ca, in acest dosar, alte 15 persoane nu s-au prezentat desi au fost citate de doua ori, la date succesive.

"In perioada imediat urmatoare, activitatile procedurale si procesuale vor continua cu alte persoane care au fost deja citate.
La cererea procurorilor au fost intocmite un raport de constatare criminalistica si un raport de constatare tehnico - stiintifica. Obiectivele si concluziile acestor rapoarte nu pot fi comunicate, in acest moment, conform art. 12, alin. 1 lit. e) din Legea 544/2001. Conform Deciziei nr. 4 din 15.02.2016 a Curtii Militare de Apel Bucuresti, in cauza urmeaza a fi readministrate si probele testimoniale din faza urmaririi penale desfasurata anterior restituirii", se mai spune in raspunsul DNA.

In prezent, anchetatorii desfasoara proceduri judiciare de comunicare cu privire la obiectului cauzei, stadiul cercetarilor, drepturilor si obligatiilor procesuale cu persoanele "victime sau parti civile", care se afla in strainatate, indiferent daca sunt cetateni romani sau straini.

"In niciuna dintre situatii nu s-a impus solicitarea unor comisii rogatorii in statele ale caror cetateni au fost victime sau persoane vatamate in incendiul produs in clubul 'Colectiv', deoarece procedura de aducere la cunostinta a obiectului cauzei, stadiului cercetarilor, a drepturilor si obligatiilor procesuale se realizeaza in conformitate cu prevederile art. 197 alin 1, 2 si 3 din, art. 198 alin. 1 si art. 200 alin. 1 din Legea 302/2004 si in considerarea aplicarii dispozitiilor regasite in cuprinsul art. 52 alin. 1 si 2 din Conventia de aplicarea a acordului de la Schengen din 14 iunie 1985 privind eliminarea graduala a controalelor la frontierele comune, Schengen, 19.06.1990, respectiv ale prev. art. 5 alin. 1 si 3 din Conventia din 2000 adoptata de Consiliu in conformitate cu Articolul 34 din Tratatul Uniunii Europene, privind asistenta judiciara reciproca in materie penala dintre Statele Membre ale Uniunii Europene", mai precizeaza DNA.

In 15 februarie, Curtea Militara de Apel a decis sa retrimita la DNA dosarul in care doi pompieri de la ISU Bucuresti sunt acuzati ca au verificat clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor PSI.

In urma deciziei instantei, procurorii trebuie sa refaca rechizitoriul, dupa ce judecatorii militari au constatat mai multe nereguli in legatura cu introducerea in dosar a partilor vatamate si a partilor responsabile civilmente si incalcarea dreptului la aparare in cazul unuia dintre pompieri, Antonina Radu.

De asemenea, judecatorii au decis inlaturarea de la dosar a probelor administrate de procurori prin incalcarea dreptului la un proces echitabil.

Pe 25 ianuarie, pompierii George Matei si Antonina Radu, dar si Ministerul Afacerilor Interne au ridicat la Tribunalul Militar Bucuresti, instanta de fond, mai multe exceptii privind legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala in dosarul intocmit de DNA. Exceptiile au fost respinse de judecatorii militari, insa au fost admise ulterior de Curtea Militara de Apel.

George Matei si Antonina Radu, inspectori la ISU Bucuresti cu gradul de capitan, au fost trimisi in judecata de DNA pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1040 vizualizari

  • -1 (3 voturi)    
    Si sefii? Arafat? (Vineri, 9 septembrie 2016, 22:07)

    Petran [utilizator]

    Sau sefii nu au nicio responsabilitate intr-o ierarhie a serviciilor de urgenta? Nu el ii coordona pe cei care dadeau autorizatii si se faceau ca inspecteaza?
  • 0 (0 voturi)    
    la sefii astora cand se ajunge ? (Vineri, 9 septembrie 2016, 23:36)

    TzaranuRoman [utilizator]

    Toate astea nu se puteau intampla daca papagalii astia si alte cateva sute ca ei in toata tara nu erau trimisi la "colindat" de sefii "structurilor"
    ASTIA, marii, grangurii jegul jegurilor, ticalosii ticalosilor, astia CAND VOR RASPUNDE ?
    Sau se lungesc procesele si anchetele si expertizele pana vor muri de moarte buna ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by