Sebastian Ghita vrea o "declaratie comuna" prin care Parlamentul "sa spuna ca oricine are dreptul sa vorbeasca"

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 6 septembrie 2016, 21:32 Dosare Anticoruptie


Deputatul Sebastian Ghita a acuzat, marti seara, la iesirea de la DNA Ploiesti, "procedura interzicerii comunicarii" impusa de catre procurori, el sustinand ca va lua legatura cu presedintii partidelor parlamentare, intrucat doreste ca Parlamentul sa aiba 'o declaratie comuna" prin care sa spuna ca orice cetatean din Romania, fie ca este Victor Ponta, Sebastian Ghita sau oricine altcineva, "are dreptul sa vorbeasca".

Sebastian Ghita a declarat, marti seara, la iesirea din sediul DNA Ploiesti, unde a fost citat ca suspect intr-un nou dosar de coruptie, ca este "obisnuit" cu masura controlului judiciar, transmite News.ro.

Intrebat daca se astepta la aceasta masura, Ghita a raspuns: "Pare sa fi devenit o chestiune asa, care o ceri, n-o ceri, ti se da".

De asemenea, intrebat care sunt acuzatiile la adresa sa in acest nou dosar, Ghita a spus: "Nu pot sa ma refer la continutul dosarului dupa cum stiti". El a adaugat ca spera ca "in tara asta" judecatorii instantei supreme sa faca "justitie".

"Am interdictia de a discuta in mass-media despre dosar, de aceea n-o sa ma refer la dosar sau la continut. (...) In mod evident incurajez pe orice cetatean si am si stabilit cu avocatii mei aceasta conduita in procedurile juridice la care am fost supus in ultimii ani, sa imi exercit drepturile si sa avem speranta si increderea ca Inalta Curte de Casatie si Justitie in primul rand in tara asta va veni si va face justitie, pentru ca oricate eforturi, declaratii sau giumbuslucuri facem noi politicienii raspunderea, responsabilitatea este a acelor judecatori de acolo si nu mai avem alta forma de a spera, decat ca dansii vor veni sa echilibreze acest fel de a privi societatea in ziua de astazi", a mai spus Ghita.

In acest context, deputatul, care este cercetat in mai multe dosare de coruptie pentru diverse infractiuni si care nu are dreptul ca ia legatura cu martorii din noul dosar in care este suspect, a spus ca ii va contacta pe sefii formatiunilor politice reprezentate in Parlament si ca isi doreste ca, in conditiile in care nu va putea fi legiferata "problema interzicerii comunicarii", Parlamentul sa adopte o declaratie pe acest subiect. 

"Daca este sa ma refer la principii (...) cred ca orice cetatean, conform articolului 30 din Constitutie, are dreptul sa gandeasca liber si sa spuna liber ceea ce gandeste despre absolut orice lucru, despre religie despre procurori, despre institutii si ca nu trebuie sa i se faca dosare, nu trebuie sa fie incarcerat, nu trebuie sa i se inventeze probe si sa se aduca martori masluiti doar pentru ca un om gandeste liber si vrea sa spuna liber ceea ce crede. Si macar cu acest lucru trebuie sa ne hotaram sa fim de acord toti. Maine, am sa-i contactez personal in masura in care vor dori sa stea de vorba cu mine, pe toti liderii partidelor parlamentare si am sa incerc sa aduc aceasta problema a interzicerii comunicarii unui cetatean, indiferent cine el, indiferent ce face in societate, in Parlamentul Romaniei. O sa incerc sa ii conving ca aceasta problema trebuie sa ajunga in Parlamentul Romaniei si chiar daca nu credca vom avea viteza necesara pentru a legiui aceasta chestiune conform Constitutiei astfel incat legea sa nu mai poata fi incalcata, macar sa avem o declaratie comuna prin care sa spunem ca orice cetatean din Romania, fie ca e el Victor Ponta, fie ca e Sebastian Ghita fie ca oricine are dreptul sa vorbeasca, pentru ca altfel vom ajunge sa fim luati de pe strada si sa nu avem voie sa spunem nimanui nimic si chestiunea asta ne va distruge", a afirmat Sebastian Ghita.

Intrebat daca se astepta la acuzatii precum cele care i se aduc in noul dosar deschis pe numele sau de DNA Ploiesti, Ghita a spus: "Nu. In mod evident nu", spunand totodata ca va contesta masura controlului judiciar dispusa de procurori in noul dosar.

Parlamentarul a afirmat, de asemenea, ca este "de datoria" sa sa apere libertatea romanilor, pentru ca de aceea a fost votat.

"Ce ma framanta si ma apasa acum este aceasta insistenta la adresa mea de a nu fi lasat sa plec din tara, de a nu fi lasat sa ma intalnesc cu parlamentari din Parlamentul german, cu fostul prim-ministru al Austriei. Am avut o multime de invitatii si mi s-a raspuns ca nu pot pleca dn tara si nu pot merge sa ma intalnesc cu acei oameni. Ganditi-va ca fiecaruia dintre dumneavoastra un procuror, dupa bunu-i plac, pe baza unui denunt, va poate interzice timp de doi ani de zile sa nu parasti tara. Or chestiunea asta deja depaseste firescul si e de datoria mea, de-asta m-ati votat, sunt chemat sa spun lucrurile astea, sa le duc in Parlament. Asa cred, asta o afirm cu tarie si sper ca creada si ceilalti oameni in ce credeu: in libertate care astazi se incearca sa ni se rapeasca. Nu mie. Eu pot plati pretul asta. Dar tuturor celor 20 de milioane e normal sa li se ia dreptul la a mai vorbi si dreptul la a mai calatori liber? Eu cred ca nu", a mai spus Ghita.

Deputatul Sebastian Ghita a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA Ploiesti, pentru complicitate la spalare de bani, in dosarul in care este cercetat si fostul premier Victor Ponta, acuzat ca a primit 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalitati politice straine, iar in schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

Aceeasi masura fusese dispusa anterior de procurorii anticoruptie si pentru fostul premier Victor Ponta, audiat si el la DNA Ploiesti.

Deputatul Sebastian Ghita a ajuns, marti, in jurul orei 17.30, la sediul DNA Ploiesti, unde in cursul diminetii a fost audiat si fostul premier Victor Ponta, plasat sub control judiciar pentru ca ar fi primit bani de la un politician. Marti dimineata, Ghita a fost la instanta suprema pentru un termen in procesul in care este acuzat ca i-ar fi dat mita un imobil fostului primar al Ploiestiului Iulian Badescu, pentru finantarea echipei de baschet ASESOFT de catre primarie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1160 vizualizari

  • +7 (7 voturi)    
    O spun si eu liber: (Marţi, 6 septembrie 2016, 21:57)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Ghitza, esti o canalie, un odios care ai furat de la buget cit ai putut, apoi te-ai bagat in politica pentru ca sa poti sa furi si mai mult impreuna cu mafiotii si securistii tai. Daca in Romania ar exista justitie, ar trebui sa infunzi puscaria pentru mai multe vieti. Tu si ticalosi ca tine au distrus Romania. Am dreptul sa o spun, ca asa gindesc?
    • +3 (3 voturi)    
      spalare (Marţi, 6 septembrie 2016, 22:27)

      m1ha1 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      Asta-i cea mai mare durere a lui, ca nu poate discuta cu parlamentarii germani. Ori glumeste asa cum a avut tonul la inceput ori vorbeste codat. Cu siguranta nu se comporta ca un neamt. Ne-am cam saturat de specimenele astea.
  • +4 (4 voturi)    
    Vorbeste Ghita , vorbeste cat mai mult (la DNA)! (Marţi, 6 septembrie 2016, 22:04)

    JohnAnticoruption [utilizator]

    Sebastian Ghita are tot DREPTUL sa vorbeasca la DNA--si chiar il rugam sa vorbeasca cat de mult !
  • +1 (1 vot)    
    Iar manipulare (Marţi, 6 septembrie 2016, 23:57)

    fanegr1ja [utilizator]

    Asta nici cand vrea sa para sincer nu reuseste sa nu minta prin omisiune. Masura controlului judiciar nu o da procurorul. Tot prin mana judecatorilor trec si aprobarea acestor masuri. Si decizia se da pe baza de probe in dosar. Daca ele nu exista sau sunt indoielnice, judecatorul nu pune masura in aplicare. Asa cum se intampla, avem cazuri si exemple. Asadar, ce trebuie sa inteleaga oamenii defapt nu are legatura cu art. 30 din Constitutie, ci cu problemele penale ale unui individ ce are deja 5 dosare in diferite stadii de cercetare.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by