UPDATE Gabriel Oprea, la instanta suprema: Masina DIPI a ramas in garajul ministerului, nu am luat-o acasa

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 6 septembrie 2016, 15:49 Dosare Anticoruptie


Gabriel Oprea
Foto: AGERPRES
Fostul ministru Gabriel Oprea a declarat, marti, la iesirea de la instanta suprema, unde a avut loc al doilea termen in camera preliminara privind masina de lux cumparata de DIPI pentru protectia demnitarilor, ca a semnat un singur document legat de cumpararea acestei limuzine, sustinand ca el nu a stabilit "nici pret, nici marca, nici nimic", si ca autoturismul a ramas in garajul MAI, transmite News.ro.

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a stat aproximativ trei ore la ICCJ, sedinta in camera preliminara fiind secreta.

La iesirea de la ICCJ, Oprea a spus ca in timpul mandatului sau au fost achizitionate 5.000 de masini pentru MAI, iar pentru autoturismul cumparat de DIPI el a pus o singura rezolutie - "masuri legale".

"M-am prezentat azi in dosarul in care a fost achizitionata o masina. Dosarul este legat de un document legal pe care am pus o singura rezolutie - masuri legale. Nu am stabilit eu nici pret, nici marca , nici nimic, in contextul in care in timpul mandatului meu s-au achizitionat cinci mii de masini care erau necesare celor de la Ministerul de Interne. Am plecat de la minister, iar masina este in garajul Ministerului de Interne. N-am luat-o acasa", a declarat Oprea.

Despre cazul politistului Bogdan Gigina, Gabriel Oprea a spus ca i se pare "de domeniul fantasticului" ceea ce s-a intamplat.

"...despre dosarul mortii lui Bogdan Gigina, ce sa va raspund ca om normal? Mi se pare ceva de domeniul fantasticului. Eram in timpul serviciului, eram in masina de serviciu, documentat spun, veneam de la o institutie legata de securitatea statului roman. Ma deplasam de la institutia de securitate spre domiciliu, la orele 19.00 si ceva", a declarat fostul ministru.

El a sustinut, din nou, ca masina in care se afla cu aghiotantul si cu soferul avea viteza legala. "reau sa mai spun ca dispozitivul de protectie care exista inca din anul 2000 si de care au beneficiat toti ministrii de interne este stabilit de catre Politia rutiera legat de toate celelalte probleme tehnice", a adaugat Oprea.

In luna mai, fostul vicepremier Gabriel Oprea, seful DIPI Nicolae Gheorghe si adjunctul sau Nelu Zarnica au fost trimisi in judecata pentru abuz in serviciu cu obtinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz in serviciu si deturnare de fonduri in forma continuata.

Dosarul a fost numit de presa "Limuzina" si vizeaza achizitionarea de catre DIPI a unui automobil Audi A8 pentru protectia demnitarilor.

Potrivit DNA, in 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, in calitatea sa de ministru al Afacerilor Interne, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI si a aprobat cumpararea unui autoturism Audi A8 pentru "asigurarea protectiei demnitarilor". Banii au fost insa cheltuiti ilegal pentru cumpararea masinii, in conditiile in care puteau fi folositi doar pentru achizitii necesare in cazuri de combatere a coruptiei.

Procurorii spun ca Gabriel Oprea ar fi fost ajutat in acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, si de Gabriel Nicolae Pavel, care era seful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetati in dosar.

Intr-un alt dosar, Directia Nationala Anticoruptie a solicitat Senatului inceperea urmaririi penale fata de fostul vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpa in cazul mortii politistului Bogdan Gigina.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea va ajunge astfel pentru a treia oara la votul senatorilor pentru aprobarea unei solicitari DNA de urmarire penala, de data aceasta pentru ucidere din culpa, dupa ce, in februarie, Senatul a aprobat doua cereri de urmarire penala pentru abuz in serviciu, in cazul limuzinei DIPI si in cel al folosirii abuzive a coloanei oficiale.

In ultimele doua cazuri, fostul ministru de Interne si vicepremier nu a avut sorti de izbanda in fata senatorilor. Pe 3 februarie 2016, Senatul a aprobat urmarirea sa penala in dosarul coloanei oficiale, fiind acuzat ca a facut abuz de prevederile legii in acest caz.

Potrivit procurorilor, in perioada in care a fost ministru de Interne, Oprea a fost insotit de echipaje ale Politiei Rutiere "in cvasitotalitatea deplasarilor", incluzand deplasarile zilnice la sediul ministerului si cele saptamanale la sedintele de Guvern, vizite particulare, la sediile unor partide politice, la restaurant si cand mergea acasa.

Oprea realiza in medie aproximativ cinci deplasari zilnice pe parcursul carora era insotit de echipaje ale Politiei Rutiere. Spre exemplu, in perioada 2 ianuarie - 21 octombrie 2015, Oprea a avut 1.607 deplasari cu coloana oficiala, in timp ce premierul a avut 814 deplasari, iar presedintele a avut 580 de deplasari.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2122 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    Tipic (Marţi, 6 septembrie 2016, 16:10)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Un plagiator (=hot), traseist politic si impostor, doctor prin frauda, delapidator si criminal (cel putin normal). Si inca se afla in libertate. Tipic pentru asa-zisa Justitie corupta de la noi.
  • +5 (5 voturi)    
    Generalul corupt is va consuma Pensia la Jilava ! (Marţi, 6 septembrie 2016, 16:17)

    JohnAnticoruption [utilizator]

    Sa furi tu bani din MAI :Generalul corupt isi va consuma Pesia Speciala la Jilava !

    DNA mai departe asa !!!
  • +1 (1 vot)    
    Stă în garaj că nu-i necesară. (Marţi, 6 septembrie 2016, 19:36)

    asavreau [utilizator]

    Dacă mai era Oprea ministru,nu mai aveai ce băga în garaj,la modul de folosire de către Oprea.Mașina nu era necesară,a fost achiziționată pentru fudulia lui Oprea.Să fim sinceri,toate instituțiile subordonate lui Oprea au mașini și personal care să-l transporte unde era necesar, deci mașina era pentru interes personal.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by