UPDATE Cererea DNA privind urmarirea penala a lui Gabriel Oprea a ajuns la Senat

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 2 septembrie 2016, 10:43 Dosare Anticoruptie


Gabriel Oprea
Foto: Agerpres
Parchetul General a cerut Senatului sa formuleze cererea de urmarire penala fata de Gabriel Oprea, solicitarea venind dupa ce joi DNA a cerut joi aviz pentru inceperea urmaririi penale fata de fostul ministru de interne, sub acuzatia de ucidere din culpa, in dosarul mortii politistului Bogdan Gigina.

UPDATE 11.16 Solicitarea DNA a ajuns, vineri, la Senat. Dupa prezentarea acesteia in Biroul permanent care se va reuni luni, cererea Justitiei va fi inaintata Comisiei juridice in vederea formularii unui punct de vedere ce va fi transmis plenului, cel in masura sa incuviinteze sau sa respinga solicitarea. (Agerpres)

"Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Senatului sa formuleze cererea de efectuare a urmaririi penale fata de OPREA GABRIEL, fost ministru al Afacerilor Interne si viceprim-ministru pentru Securitate Nationala, actual membru al Senatului, sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa", se scrie intr-un comunicat de presa al Parchetului General.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi, ca nu a primit nicio solicitare de la Directia Nationala Anticoruptie privindu-l pe Gabriel Oprea.  

"Nu am primit nimic in aceasta privinta, nu sunt la curent. Daca ajunge maine, o sa vedem maine. Nu pot sa anticipez in aceste chestiuni, nu cred ca e nevoie sa anticipez", a spus Tariceanu.

Cererea este legata de moartea agentului de politie Bogdan Gigina, in seara de 20 octombrie 2015, in jurul orei 19, intr-un accident de circulatie.

In momentul producerii accidentului, Bogdan Gigina facea parte dintr-un dispozitiv de insotire al ministrului Gabriel Oprea. Acest dispozitiv, asigurat de catre Brigada de Politie Rutiera din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigina Bogdan-Cosmin) si un echipaj format dintr-un ofiter si un agent de politie aflati intr-un autoturism de politie rutiera. 

Acest dispozitiv preceda in trafic autoturismul in care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa catre locuinta sa situata in cartierul Cotroceni.

Procurorii afirma ca probele de care dispun indica faptul ca, "incalcand dispozitiile legale care reglementeaza insotirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, sa beneficieze de insotire cu echipaje de politie rutiera cu titlu permanent, ca aceste echipaje sa fie formate atat dintr-un autoturism de politie rutiera (un agent si un ofiter de politie rutiera), cat si dintr-o motocicleta a politiei rutiere".

Astfel, au fost desemnati politisti care aveau atributii exclusive de insotire a ministrului, intr-o structura permanenta care presupunea asigurarea concomitenta a 3 politisti pentru fiecare post (doua schimburi si o rezerva). 

Acestia erau permanent la dispozitia ministrului, asteptand-l dupa fiecare deplasare in imediata apropiere a destinatiei.

Din analiza documentelor care atesta componenta zilnica a misiunilor de insotire si deplasarile efectuate, rezulta ca ministrul Gabriel Oprea realiza in medie aproximativ cinci deplasari zilnice pe parcursul carora era insotit de echipaje ale politiei rutiere. 

Numarul total al acestor misiuni este de aproximativ trei ori mai mare decat cele realizate in aceeasi perioada pentru insotirea presedintelui Romaniei si de aproximativ doua ori mai mare decat cel corespunzator prim-ministrului, demnitari indreptatiti la insotire permanenta conform prevederilor legale.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1272 vizualizari

  • -5 (7 voturi)    
    OK (Vineri, 2 septembrie 2016, 11:29)

    Gustav666 [utilizator]

    Cu un singur amendament: Cand veti inceta sa infatisati cereri ale DNA ca cereri ale Justitiei? Conform Constitutiei, justitia se infaptuieste numai de catre ICCJ si instantele judecatoresti.
    • 0 (2 voturi)    
      mai citeste constitutia (Vineri, 2 septembrie 2016, 14:13)

      Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

      Procurorii de la toate parchetele, inclusiv DNA, sunt componenta a Puterii Judecatoresti.
      si e logic sa fie asa, daca ai un minim de logica la purtator ...
      • 0 (2 voturi)    
        Lasa logica... (Vineri, 2 septembrie 2016, 17:56)

        Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui Gobelin

        E prea mult pentru tine.
        Art 126 (1) din Constitutia Romaniei, dar cred ca si cu cititul ti-e greu...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by