DNA cere aviz pentru urmarirea penala a ministrului de Interne Petre Toba in dosarul deturnarii de fonduri din bugetul DIPI

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 1 septembrie 2016, 17:41 Dosare Anticoruptie


Petre Toba (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Pocurorii DNA au cerut joi aviz pentru inceperea urmaririi penale fata de ministrul de Interne Petre Toba, in dosarul deturnarii de fonduri de la Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI). Ministrul este acuzat de favorizarea infractorului. Procurorii spun ca Petre Toba, in calitate de ministru de Interne, a refuzat declansarea procedurii de declasificare partiala a unor documente a caror incalcare constituie abuz in serviciu si deturnare de fonduri. Procurorul sef DNA Laura Codruta Kovesi a solicitat sesizarea preseintului Klaus Iohannis, "pentru a aprecia asupra exercitarii dreptului de a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului".

Procurorii DNA il acuza pe ministrul de Interne ca a refuzat, in mod discretionar, declansarea procedurii de declasificare partiala a unor documente care ar fi dovedit deturnarile de fonduri din bugetul DIPI.

Totodata, procurorii anticoruptie spun ca "lipsa de transparenta in administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea in derizoriu a destinatiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securitatii nationale".

Potrivit DNA, din fondurile operative DIPI ar fi fost cumparate bunuri care nu au nicio legatura cu "interesul general de maxima importanta pentru care au fost alocate", si anume: casute de papusi cu nisipar si tobogan, in valoare de 7.000 lei, carti de joc, darts cu sageti, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei in valoare de circa 4.000 lei, banda de alergare, in valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, in valoare de circa 17.000 lei, stilouri in valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, carti in editii de lux, legate in piele, pe comanda, mese festive ale ofiterilor neoperativi ai DIPI.

DNA precizeaza ca cererea de avizare a urmaririi penale a fost insotita de referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie si de 9 volume care cuprind copii ale dosarului de urmarire penala.

Amintim ca sase fosti si actuali sefi si 18 angajati ai serviciului secret al MAI sunt urmariti penal urmariti penal de procurori intr-un dosar de deturnare de fonduri pentru infractiuni precum deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu. Fostii sefi DIPI vizati sunt Rares Vaduva, Gheorghe Nicolae, Gelu Marin Oltean, Nelu Zarnica, Gheorghe Popa si Ioan Dorin Popa.
 • Comunicatul DNA
In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei, pentru a aprecia asupra exercitarii dreptului de a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului, respectiv TOBA PETRE, ministru al Afacerilor Interne, in legatura cu savarsirea infractiunii de favorizare a faptuitorului, in perioada in care a detinut functia ministeriala.

Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale fata de Toba Petre ministru al Afacerilor Interne are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 1 aprilie 2016, in contextul in care, la Directia Nationala Anticoruptie se afla in instrumentare dosarul 20/P/2016 (care ulterior a fost trimis spre judecare, vezi comunicat 634/VIII/3 din 11 mai 2016), Toba Petre, in calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declansarea procedurii de declasificare partiala a unor documente. Solicitarea procurorilor, formulata in conformitate cu prevederile Codului de procedura penala si cele din domeniul informatiilor clasificate, viza cateva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a caror incalcare a fost retinuta in sarcina functionarilor acuzati penal in legatura cu gestionarea fondurilor operative.

Concret, in prezenta cauza, s-a constatat ca ministrul Afacerilor Interne Toba Petre a refuzat, in mod discretionar, declansarea procedurii de declasificare a unor normative a caror incalcare vizeaza continutul constitutiv al infractiunilor de abuz in serviciu si deturnare de fonduri, adica intr-o situatie in care este exclusa protectia informatiilor clasificate, conform art. 3 din Legea nr. 182/2002, privind protectia informatiilor clasificate, intrucat ar conduce la ignorarea art. 10 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil care include dreptul de informare asupra acuzatiei penale).

Totodata, necesitatea declasificarii normativelor anterior mentionate are la baza si prevederile art. 137 din Constitutia Romaniei, potrivit carora gestionarea si controlul fondurilor institutiilor publice trebuie reglementate prin normative neclasificate, respectiv prin legi.

Lipsa de transparenta in administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea in derizoriu a destinatiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securitatii nationale. Din probele cauzei a reiesit ca au fost cumparate bunuri care nu au nicio legatura cu interesul general de maxima importanta pentru care au fost alocate fondurile operative (casute de papusi cu nisipar si tobogan, in valoare de 7.000 lei, carti de joc, darts cu sageti, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei in valoare de circa 4.000 lei, banda de alergare, in valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, in valoare de circa 17.000 lei, stilouri in valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, carti in editii de lux, legate in piele, pe comanda, mese festive ale ofiterilor neoperativi ai D.I.P.I.).

Relevant este ca, in situatii absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protectia martorilor si, respectiv, deturnarea fondurilor operative), ministrul Toba Petre a procedat complet diferit: a declasificat normativele M.A.I. in dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor in dosarul nr. 20/P/2016. Astfel, ministrul Toba Petre a dat curs, in luna ianuarie 2016, solicitarii Directiei Nationale Anticoruptie si a declasificat normele privind administrarea si controlul fondurilor pentru protectia martorilor, gestionate de o structura a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului National pentru Protectia Martorilor (O.N.P.M.), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de O.N.P.M. fiind o categorie speciala de fonduri operative. Dosarul respectiv nr. 596/P/2015 a fost trimis spre judecare (vezi comunicat nr. 80/VIII/3 din 1 februarie 2016).

Cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, precum si un numar de 9 volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.

Prezenta cerere de efectuare a urmaririi penale intra sub incidenta art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana fata de care s-a solicitat sesizarea Presedintelui Romaniei pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8292 vizualizari

 • +48 (52 voturi)    
  Multumim DNA (Joi, 1 septembrie 2016, 17:44)

  omezu [utilizator]

  Ce zi frumoasa! Cad impostorii pe capete :))
  • -42 (44 voturi)    
   Ce viata mica ai.... (Joi, 1 septembrie 2016, 18:11)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui omezu

   Ce viata mica ai ! Asta-i singura ta satisfactie, ura?

   PS: Toba ala o sa iasa bine din toata afacerea asta; vezi sa nu faci icter.
   • +34 (34 voturi)    
    Asa-i (Joi, 1 septembrie 2016, 18:41)

    omezu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Chiar nu am viata! De fapt sunt si asistat social si votez cu P$D!
   • +25 (29 voturi)    
    nu as vorbi de ura (Joi, 1 septembrie 2016, 18:45)

    paranoid_android [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    daca as fi in locul tau. La cat venin vomiti pe forumurile astea, nu esti in stare sa emiti judecati pe astfel de teme
   • +12 (12 voturi)    
    Bine ca-i viata ta mare, larga si adanca (Joi, 1 septembrie 2016, 19:05)

    inganduratul [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Pentru tine draga fata noua, doar atat.
    Pentru ceilalti cititori: nu uitati ca a aparat doi infractori-Ponta si Duicu_- iar pe altii din DIPI, cu Oprea in frunte a vrut sa-i puna sub protectie. Pentru astea merita un repaos la puscarie. Poate asa o sa-si si un Doctorat pe bune
   • +9 (9 voturi)    
    Viata ta .... (Joi, 1 septembrie 2016, 20:18)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    ...este o continua ura. Viata "noastra" e o bucurie ca mai scapam de un hot dovedit. Mai sunt multi in tara asta (si nu numai).

    Este o diferenta mare intre ura ta si bucuria "noastra". Tu-i apreciezi pe hoti, ii votezi, le iei apararea si-i urasti pe cei care prind hotii. "Noi" doar ne bucuram cand acesti hoti sunt prinsi.
  • +16 (18 voturi)    
   prematura jubilare! (Joi, 1 septembrie 2016, 18:23)

   Pensionar_2021 [utilizator] i-a raspuns lui omezu

   Sa asteptam, sa vedem condamnarea definitiva, cu executare!
  • +16 (20 voturi)    
   Eu (Joi, 1 septembrie 2016, 19:05)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui omezu

   o iubesc pe Codruta.
   Voi...?
   • -9 (17 voturi)    
    doamne fereste @jar (Joi, 1 septembrie 2016, 19:57)

    xanti [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    nu stiam ca iti plac barbatii
    • 0 (6 voturi)    
     Nu conteaza ce stiai tu sau nu. (Joi, 1 septembrie 2016, 20:18)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui xanti

     Important este cum esti tu si aici e .. jale.
   • -10 (14 voturi)    
    Apropos....de Codruta (Joi, 1 septembrie 2016, 20:15)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    Eh, dragoste mare ....

    Apropos.... care a fost reactia ei la recenta pretentie a procurarimii (DNA y compris) de majorare a salariilor cu 18%? Aud?
    Care a fost reactia vreunui procuraras integru DNA la aceiasi situatie? Vreo delimitare? Vreo luare de pozitie contra majorarilor? Aud?
    • +4 (8 voturi)    
     Ce are DNA cu prefectura (Joi, 1 septembrie 2016, 20:40)

     botezmi [anonim] i-a raspuns lui newlook

     Majorarile de salarii (mai exact identificarea surselor de finantare) sunt treaba altora.
    • +4 (8 voturi)    
     18%????? (Joi, 1 septembrie 2016, 21:12)

     KostasP [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Putin, foarte putin. Eu le-as majora cu 180% (din doi in doi ani) numai sa ne scape de lichelele astea sustinute de tine si altii ca tine, niuluc.
    • +4 (8 voturi)    
     Ma, (Joi, 1 septembrie 2016, 21:18)

     Jar [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     cand astia stau cu milioane de dosare si de hoti pe cap.tu imi dai peste nas cu 18% mariri de salariu?
     Ma,cand in tara asta nu se costruieste/investeste nimic pentru ca se fura tot,te superi pe astia ca mai vor si ei 18% la salariu?
     Ma,daca procurarimea asta reduce furtul cu macar 30%,avem bani si pentru ei si pentru astia ca tine.
     • +2 (2 voturi)    
      Hehehe, te pui cu credinta idiotului util? (Vineri, 2 septembrie 2016, 0:22)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui Jar

      "Ma,daca procurarimea asta reduce furtul cu macar 30%,avem bani si pentru ei si pentru astia ca tine."

      ========================

      DACA !!!

      Dar, din pacate, nu e asa.
      Spre exemplu, fostul sef al ANI, Horia Georgescu e acuzat (de mai bine de un an si jumatate) ca a dat despagubiri ilegale de 60 milioane Euro. (Atentie, astia sunt bani curati din buzunarul public, dati cu dedicatie, nu pareri ca cineva nu si-a platit toate taxele).
      Iar tu si gasca ta de redusi mintali de pe HN, ce faceti? Va bucurati ca hotul ala e liber, ca i-a tras-o lui Badea cu 2000 de euro ... dar te plangi ca te fura toata lumea, inclusiv DNA-ul care isi da salarii (din taxele tale!) de un milion de dolari ca sa rezolve un caz de 10.000.
      Pai, va meritati soarta. Asa trebuie tratati idiotii utili. Astia urineaza pe voi, va iau toti banii si voi spuneti : "Mai da, stapane !"

      PS: este ca nici 100 de exemple ca cel de mai sus nu-ti clintesc "dragostea" de Binom?
    • +5 (7 voturi)    
     Eu (Joi, 1 septembrie 2016, 21:19)

     Jar [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     o iubesc pe Codruta.
     Sic!
     • +1 (1 vot)    
      avem o problema.... (Vineri, 2 septembrie 2016, 7:41)

      cepreudonim [utilizator] i-a raspuns lui Jar

      avem o problema mare.
      SI EU O IUBESC!
 • +23 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 1 septembrie 2016, 17:44)

  [anonim]

  • +22 (22 voturi)    
   ;) (Joi, 1 septembrie 2016, 18:12)

   man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui

   Parca seamana cu baiatul ala care si-a luat doctoratul sub indrumarea lui Gabriel Oprea. Imi scapa numele acum...

   ...a da, Florian Coldea.
 • +13 (15 voturi)    
  in sfarsit.. clasificarea chitantelor pentru papus (Joi, 1 septembrie 2016, 17:53)

  zzztop [utilizator]

  carti de joc, dusuri ca si secret de stat e exact ce nu trebuie sa se mai intample
 • +18 (18 voturi)    
  Tobă,Curaj și care mai sunt. (Joi, 1 septembrie 2016, 17:56)

  asavreau [utilizator]

  Au ei ceva probleme cu dosare,dacă și-au compromis cariera pentru Oprea,Ponta și alți hoți de diplome.
 • +9 (13 voturi)    
  Cum rămâne? (Joi, 1 septembrie 2016, 17:58)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Cum râmîne cu plagiatul? Nici o speranță că acest securist va fi pedepsit de o justiție coruptă și care apără hoția.
  • +3 (3 voturi)    
   Foarte curând... (Joi, 1 septembrie 2016, 20:12)

   Radu I [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Va fi dovedit și plagiatul lui „Apud” Tobă. Cu toate eforturile cozilor de topor de a-l scoate basma curată. Să sperăm că va fi odată asanată cloaca asta, impropriu numită politică românească.
 • +19 (19 voturi)    
  Usor, usor (Joi, 1 septembrie 2016, 18:02)

  Canache [utilizator]

  ies psd-istii de la guvernare.
  Da Doamne !
 • +13 (13 voturi)    
  Adio si praful de pe Toba (Joi, 1 septembrie 2016, 18:05)

  Plagarus [utilizator]

  Exemple fara numar in care politicul rasplatit cu functii administrative este TOXIC si din fericire e tras la raspundere PENALA/PLENARA
 • +15 (15 voturi)    
  DNA, te iubim! (Joi, 1 septembrie 2016, 18:10)

  extrapolat [utilizator]

  Plagiator si infractor suna deja a pleonasm. Omul a mai adaugat ceva rezultate de cercetare la teza de doctorat: cum sa obstructionezi justitia si sa deturnezi fonduri in timp ce ocupi scaun de ministru.

  DNA, nu te lasa! Procurorii care taie in carne vie indiferent de rangul coruptilor sunt sansa Romaniei!
 • -26 (30 voturi)    
  :) (Joi, 1 septembrie 2016, 18:14)

  Gigi Kent [utilizator]

  La un moment dat, in viitorul nu prea indepartat, singura persoana publica cu un dram de notorietate, nearestata, va fi Lulutza Kovesi. Cred ca va suferi un conflict interior puternic pe tema unei autoarestari ... de abia atunci se va putea lauda DNA-ul ca si-a arestat chiar si propriul sef.

  Oricum vanatoarea asta de vrajitoare a DNA-ului incepe sa devina ridicola. Ce le urez eu e sa scada in aprecierea populatiei sub nivelul Parlamentului daca nu isi dau seama de ce trebuie sa se ocupe de fapt.
  • +11 (11 voturi)    
   Te rog explica tu (Joi, 1 septembrie 2016, 18:35)

   Fenrir [anonim] i-a raspuns lui Gigi Kent

   De cine ar trebui sa se ocupe?

   Soros e in ungaria / israel / sua.
  • +15 (17 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 1 septembrie 2016, 18:46)

   [anonim] i-a raspuns lui Gigi Kent

 • +5 (11 voturi)    
  Corectie (Joi, 1 septembrie 2016, 18:17)

  HP [utilizator]

  Pe bune ca cei de la DNA au scris "mingii de volei" ?
 • +19 (21 voturi)    
  O obscură adunătură de hoți (Joi, 1 septembrie 2016, 18:23)

  Trojan.H [utilizator]

  Masoneria milițienilor-doctori e doar o obscură adunătură de hoți. (Moise Guran)
  http://www.biziday.ro/2016/08/31/masoneria-militienilor-doctori-doar-o-obscura-adunatura-de-hoti/
 • +6 (6 voturi)    
  Politia-cel mai nereformat sistem... (Joi, 1 septembrie 2016, 20:53)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  Rezistenta la schimbare e mare in politie. Structurile de comanda sunt superpolitizate si nu vor sa renunte la privilegii.Meritocratia in politie e o gluma.Examenele de promovare in functii de conducere sunt toate aranjate pe sistem pcr, chiar si cele pt. functii marunte gen sef birou. In politie trebuie transparentizate examenele, inlaturate nepotismele, avansarile inainte de termen pe ochi frumosi, trebuie reorganizate din temelii schema de personal si salarizarea, reduse posturile in care se taie frunze la caini, transferul de functii si posturi de la politia administrativa la politia judiciara, marirea salariilor in politia judiciara, cei care fac afevarata munca de politie ce implica stres, munca peste program, riscurile aferente. Salariile din politia administrativa pot fi reduse iar atributiile pot fi preluate si de salariati civili.Sistemul actual nu incurajeaza munca, functiile bine platite, cu orar fix si fara stres si riscuri sunt in politia administrativa gen resurse umane, prevenire, cazier, financiar, etc. Pana nu se reformeaza si depolitizeaza politia justitia penala nu va fi independenta in totalitate.Politia judiciara ar trebui sa fie exclusiv in subordinea procurorului, ca la DNA, numai ca armata de sefi, chestori pusi politic nu renunta asa usor la parghii...
 • +1 (5 voturi)    
  e de bine (Joi, 1 septembrie 2016, 22:36)

  irlandezu [utilizator]

  stii ca e de bine cand pe un articol HN au iesit la atac toti penibilii de serviciu: newlook, gigi kent, petre22 . Lipseste mazeta, poate o fi avut zi libera azi
 • 0 (6 voturi)    
  Toba a facut foarte bine ca nu a aprobat (Joi, 1 septembrie 2016, 23:10)

  xrogo [utilizator]

  desecretizarea acelor dosare,acolo erau toti informatorii DIPI si nu oricine are acces la numele lor,se va dovedi ca a avut dreptate,dar trebuia sa fie debarcat,s-a incercat cu plagiatul si nu s-a reusit,e foarte important ministrul de interne la alegeri!
  • +1 (1 vot)    
   Ba -din-contra (Vineri, 2 septembrie 2016, 11:16)

   florian3619 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Interesant ar fi de analizat cine - pe cine - pentru ce au intrat la apa!
   De retinut cele din comunicatul DNA, adica:
   Onor ministrul a "batut toba" in cazul celor cercetati penal de la protectia marorilor , acuzati ceva timp in urma ca, din banii alocati protejarii martorilor inscrisi in program si-au "tras partea" si i-au santajat cu devoalarea daca divulga "manaria". Mi se pare normal ca impricinatii sa se fi revoltat si sa denunte abuzurile de la DIPI- ca doar erau "in famiglia". Asa ca toba trebuia batuta in ambele situatii. Comunicatul DNA este elocvet si TOBA sa nu mai bata cu maretele realizari in suplimentarea numarului de politisti - ca nu asta ne lipsete acu, - Parerea mea!!
 • +2 (2 voturi)    
  Deratizare (Vineri, 2 septembrie 2016, 7:26)

  Pac-pac [utilizator]

  In urma acestui Toba trebuie facuta o deratizare completa si profunda pentru ca-i clar ca individul i-a acoperit pe multi la viata lui...
 • -1 (1 vot)    
  aşteptări (Vineri, 2 septembrie 2016, 8:11)

  grimis [utilizator]

  Cu toate că asistăm la furtul din banul public cu căderi de "capete"importante de multe ori,însă nu se văd făcând nişte investiţii din banii recuperaţi.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by