Directoarea serviciului administrativ din Consiliul Judetean Sibiu, retinuta de DNA pentru abuz in serviciu si conflict de interese

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 2 august 2016, 14:39 Dosare Anticoruptie


Directoarea serviciului administrativ din Consiliul Judetean (CJ) Sibiu, Ana Kraus, a fost retinuta de DNA. Ana Kraus este acuzata de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata (4 (patru) infractiuni), conflict de interese si fals in inscrisuri sub semnatura privata, arata Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat. In acelasi dosar au fost plasati sub control judiciar pentru 60 de zile, cu incepere de la data de 2 august, alti 3 angajati ai Consiliului Judetean Sibiu, precum si administratorul unei societati comerciale.

Directoarea de la CJ Sibiu a fost retinuta, iar ceilalti patru suspecti se afla sub control judiciar dupa descinderea de luni de la sediul institutiei sibiene.

Cele 4 persoane puse sub control judiciar:

CRACEA NICOLAE MARIUS, sef al Serviciului Relatii Publice, CIC si Informatica in cadrul Consiliului Judetean Sibiu, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

VASILESCU VALENTIN, director al Directiei Informatica, Resurse Umane si Relatii Publice in cadrul Consiliului Judetean Sibiu, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

STOICA IOAN, director executiv economic si persoana desemnata sa exercite controlul financiar preventiv propriu in cadrul Consiliului Judetean Sibiu, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

BUCIUMAN EMIL CALIN, administrator al unei societati comerciale, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,in forma continuata.

Pe perioada cat se afla sub control judiciar, inculpatii trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
- sa se prezinte la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata ori de cate ori sunt chemati;
-sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei;
- sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea acestora conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori sunt chemati
- pe timpul controlului judiciar vor trebui sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa nu paraseasca teritoriul Romaniei decat cu incuviintarea prealabila a procurorului;
b) sa nu ia legatura direct sau indirect si sa nu comunice pe nicio cale cu anumite persoane mentionate in ordonante;
c) sa comunice periodic informatii relevante despre mijloacele de existenta;
d) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.
In baza art. 215 al. 3 Cod procedura penala se atrage atentia inculpatilor ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.


Ce spune ordonanta procurorilor in acest caz:


In perioada 2014 - 2016, inculpata Kraus Ana a incalcat reglementarile legale privind achizitiile publice cu ocazia achizitiei unor produse de la o societate comerciala. Astfel, Consiliul Judetean Sibiu a achizitionat de la societatea favorizata produse in valoare de 155.060,29 lei, in conditiile in care produsele fusesera achizitionate de societate de la un centru comercial, la o valoare de aproximativ 45.531,34 lei (valoarea cu TVA).

Diferenta dintre valoarea de vanzare a produselor catre Consiliul Judetean Sibiu si valoarea de achizitie a produselor de la centrul comercial reprezinta adaosul comercial al societatii calculat ca fiind, in medie, de aproximativ 240%.

In perioada 2011-2015, aceeasi inculpata a atribuit cinci contracte de achizitie a unor servicii de reparatii si intretinere auto, proceduri derulate, pe de o parte cu mentionarea de date nereale in documentele justificative de atribuire a contractelor, iar pe de alta parte prin mentionarea de date nereale privind tranzactiile comerciale efectuate (a facut demersuri pentru decontarea a 52 facturi fiscale emise de furnizor, cunoscand ca erau intocmite in fals). Astfel, a fost creat un prejudiciu in valoare de valoare totala de 170.285,27 lei in dauna Consiliului Judetean Sibiu.

In anul 2013, inculpata KRAUS ANA a incheiat un contract si un act aditional la acesta avand ca obiect achizitionarea a unor servicii de monitorizare foto/video. Procedurile au fost derulate, pe de o parte cu mentionarea de date nereale atat in documentele justificative de atribuire a contractelor, cat si cu privire la tranzactiile comerciale efectuate (a facut demersuri pentru decontarea a 15 facturi fiscale emise de furnizor, cu toate ca nu existau documente justificative pentru prestarea serviciilor mentionate in facturi). Astfel, a fost creat un prejudiciu in valoare totala de 213.264,5 lei.

In perioada 2012-2014, in calitate de sef Serviciu Administrativ in cadrul Consiliului Judetean Sibiu, inculpata KRAUS ANA a gestionat din partea Consiliul Judetean Sibiu, derularea unor proceduri de achizitie publica, cu o societate, in conditiile in care administrator si asociat al acelei societati comerciale era o persoana din familia sa.
In calitate de sef Serviciu Administrativ in cadrul Consiliului Judetean Sibiu, in perioada 2012-2015, inculpata a intocmit in fals 15 referate de necesitate in baza carora au fost emise in fals de catre furnizor si ulterior decontate de catre Consiliul Judetean Sibiu 15 facturi in valoare totala de 44.601,61 lei.

In anul 2014, inculpatii VASILESCU VALENTIN, director al Directiei Informatica, Resurse Umane si Relatii Publice si CRACEA NICOLAE MARIUS, sef al Serviciului Relatii Publice, CIC si Informatica din cadrul Consiliului Judetean Sibiu, cu incalcarea prevederilor legale au incheiat un contract de furnizarea unei "Aplicatii software necesara implementarii proiectului Paltinis 2030 - Prezentare virtuala a zonei de dezvoltare si investitii", printr-o procedura formala, favorizand societatea contractanta.

In perioada 2012 - 2015, inculpatul STOICA IOAN, in calitate de director executiv economic si persoana desemnata sa exercite controlul financiar preventiv propriu in cadrul Consiliului Judetean Sibiu si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, cu ocazia aplicarii vizei de control financiar preventiv in cazul decontarii a 54 facturi, in favoarea a doua societati comerciale, in valoare totala de 381.866,77 lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2431 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by