Rechizitoriul DNA: Persoane cu functii de conducere in Administratia Prezidentiala si in Ministerului Mediului au intervenit la ANRP pentru omul de afaceri Horia Simu

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 25 iulie 2016, 21:04 Dosare Anticoruptie


Horia Simu Schiopu
Foto: Mediafax
Persoane cu functii de conducere in Administratia Prezidentiala, Ministerul Mediului si RAAPPS au intervenit pentru ca Horia Simu sa obtina, in anul 2011, despagubiri nelegale de la ANRP pentru un teren din municipiul Constanta, se arata in rechizitoriul prin care omul de afaceri a fost trimis in judecata de procurorii DNA. De asemenea, procurorii DNA sustin ca Horia Simu a "spalat" banii primiti nelegal de la ANRP prin achizitii de imobile in Franta.

Crinuta Dumitrean, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) la data faptelor si omul de afaceri Horia Simu au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, alaturi de alte opt persoane, in dosarul ANRP 5, care vizeaza supraevaluarea despagubirilor pentru un teren din municipiul Constanta.

"Obtinerea acestor despagubiri nelegale de inculpat s-a datorat interventiilor facute de acesta direct, prin intermediul unor angajati ai societatilor sale ori prin intermediul unor persoane ce ocupau diverse functii de conducere in cadrul Ministerului Mediului, Administratiei Prezidentiale sau RAAPPS pe langa autoritatile implicate in procedura de retrocedare, respectiv Primaria Municipiului Constanta, Prefectura Judetului Constanta, ANRP si Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, interventii care au avut ca finalitate, pe de o parte, urgentarea solutionarii dosarului de despagubire, iar, pe de alta parte, solutionarea favorabila a acestuia, prin acordarea de despagubiri care nu i se cuveneau", se precizeaza in documentul citat de Agerpres.

Procurorii mai sustin ca o persoana, care la acel moment ocupa functia de consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale, i-ar fi intermediat lui Simu o intalnire cu prefectul judetului Constanta: "In acelasi scop al obtinerii cat mai urgente a despagubirilor, inculpatul Simu Horia, prin intermediul (...) - consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale la acea data, s-a intalnit cu prefectul judetului Constanta (...) si a obtinut sprijinul acestuia pentru solutionarea favorabila si urgenta a dosarului, aspect materializat prin validarea cererii de despagubire de catre Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor si inaintarea dosarului la ANRP", se mai arata in rechizitoriu.

Tot prin intermediul unei persoane care avea "o functie importanta" in cadrul Administratiei Prezidential a ajuns Horia Simu si la Crinuta Dumitrean, care era presedinte al ANRP, spun procurorii DNA.

"In urma demersurilor pe care le-a facut la nivelul Primariei Constanta si a Institutiei Prefectului (...) se reusise ca dosarul sa ajunga la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, astfel incat inculpatul Simu Horia a avut nevoie de alte persoane care sa-i mijloceasca legatura cu (...) inculpata Dumitrean Crinuta Nicoleta. Profitand de relatia profesionala si de prietenie cu (...), care detinea o functie importanta la nivelul Administratiei Prezidentiale, inculpatul Simu Horia i-a transmis acestuia disponibilitatea sa de a ceda un procent de 25% din drepturile detinute in dosarul de despagubire nr. 22804/FFC/2010 pentru obtinerea cat mai urgenta si intr-un cuantum cat mai mare de despagubiri de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Astfel, (...), prin intermediul (...) - director tehnic in cadrul RAAPPS, a apelat la (...) - director general al aceleiasi regii, despre care avea cunostinta ca se afla intr-o relatie speciala cu inculpata Dumitrean Crinuta Nicoleta, si i-a transmis disponibilitatea inculpatului Simu Horia ca pentru urgentarea si solutionarea dosarului de despagubire sa cedeze 25% din totalul drepturilor litigioase pe care le achizitionase anterior", sustin procurorii anticoruptie.

In schimbul sprijinului acordat, Horia Simu i-a cedat persoanei din cadrul Administratiei Prezidentiale 10% din drepturile litigioase, printr-un intermediar: "La data de 15.12.2010, la numai cateva zile de la inregistrarea dosarului la ANRP, din dispozitia inculpatului Simu Horia, (...), prin intermediul (...), a cedat lui (...) 10% din drepturile litigioase si, intrucat la momentul respectiv acesta detinea o functie publica importanta in cadrul Administratiei Prezidentiale, l-a interpus ca intermediar si beneficiar aparent pe un apropiat de-al sau, respectiv pe (...). Operatiunea de primire mascata a procentului de 10% din drepturile detinute de inculpatul Simu Horia s-a materializat intr-un contract de cesiune de drepturi (...) in care cesionar a fost (...), iar pretul stipulat in contractul de cesiune de 100.000 lei nu a fost platit de cesionar cedentului - aspect confirmat de (...) si (...) - tocmai datorita intelegerii dintre inculpatul Simu Horia si (...) si data fiind adevarata natura a operatiunii de a disimula complicitatea la infractiunea de dare de mita."

  • DNA: Horia Simu a "spalat" banii primiti nelegal de la ANRP prin achizitii de imobile in Franta
    
Horia Simu a "spalat" banii primiti nelegal ca despagubire pentru un teren din municipiul Constanta, in urma unei decizii a ANRP, prin achizitionarea unor imobile scumpe in Franta, potrivit rechizitoriului prin care omul de afaceri a fost trimis in judecata de DNA.

"In scopul disimularii originii ilicite a sumelor de bani obtinute din savarsirea complicitatii la infractiunea de abuz in serviciu, precum si in vederea ascunderii adevaratului beneficiar al acestora, inculpatul Simu Horia (...) a utilizat un cont deschis la banca (...) din Elvetia in care au fost incasati banii proveniti din vanzarea actiunilor de la Fondul Proprietatea. O parte din banii incasati de (...) supusi procesului de spalare, au fost utilizati de inculpatul Simu Horia in interesul propriu, una din principalele achizitii fiind un imobil, in valoare de aproximativ 3.500.000 euro, imobil care a fost ulterior ipotecat pentru obtinerea unui imprumut cu care a fost achizitionat un alt imobil, tot in sudul Frantei", se arata in rechizitoriu.

Din ancheta a reiesit ca primul imobil a fost achizitionat la 30 iunie 2011 cu suma de 3.559.000 de euro, iar al doilea imobil si terenul aferent la data de 5 iunie 2014, cu suma de 3.200.000 de euro.

Procurorii mai arata ca actiunile lui Simu, de a schimba si transfera banii obtinuti ca urmare a vanzarii actiunilor obtinute nelegal ca despagubiri de la ANRP, au fost facute in scopul ascunderii si disimularii originii ilicite a acestora.

"In acelasi scop, al disimularii provenientei ilicite a sumelor de bani obtinute din despagubiri si al crearii aparentei de legalitate pentru intrarea in posesia acestora si al folosirii lor, inculpatul Simu Horia a retras din contul (...), deschis la banca (...), mai multe sume de bani, folosind ca justificare tot contracte de imprumut fictive. Astfel, in zilele de 29.06.2011, 30.06.2011, 15.07.2011, 21.07.2011, 29.07.2011, 12.08.2011 si 26.08.2011, inculpatul Simu Horia a incasat din contul (...), deschis la banca elvetiana (...), invocand contractele de imprumut fictive din datele de 28.06.2011 si 29.06.2011, suma totala de 480.000 euro", se mai precizeaza in rechizitoriu.

Procurorii anticoruptie apreciaza ca in aceeasi categorie a operatiunilor de spalare a banilor se inscriu si 11 plati, totalizand 1.346.000 de euro, efectuate catre o companie austriaca ce era controlata tot de Horia Simu.

Crinuta Dumitrean si Horia Simu au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, alaturi de alte opt persoane, in dosarul ANRP 5, care vizeaza supraevaluarea despagubirilor pentru un teren din municipiul Constanta.

Crinuta Dumitrean, la data faptelor presedinte al ANRP si al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a fost trimisa in judecata sub control judiciar pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul si luare de mita, potrivit DNA.

In cazul omului de afaceri Horia Simu, beneficiarul despagubirii supraevaluate, acuzatiile sunt de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dare de mita (doua infractiuni) si spalare a banilor in forma continuata.

Potrivit DNA, drepturile litigioase ce priveau o suprafata de teren situata in municipiul Constanta au fost achizitionate de Horia Simu, printr-un intermediar, la 22 octombrie 2009, pretul cesiunii fiind de 700.000 de euro.

"De la acea data, inculpatul Simu Horia a initiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajati ai societatilor sale si prin intermediul unor persoane cu functii de conducere din cadrul unor institutii publice, cu sprijinul carora sa urgenteze obtinerea despagubirilor prin interventia acestora la nivelul autoritatilor implicate in procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpatii Dumitrean Crinuta Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragos, Teodorescu Catalin Florin si Marko Atilla Gabor (...) au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Dima Alin Horatiu, prin care valoarea unui teren in suprafata de 25 hectare situat in municipiul Constanta (zona Bratianu - Anadalchioi) a fost stabilita la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei", spun procurorii DNA.

Potrivit procurorilor, in acest caz a fost vorba de o supraevaluare a terenului respectiv cu 7,7 milioanr de euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent in dauna bugetului de stat, concomitent cu obtinerea unui avantaj patrimonial de catre Horia Simu si alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, in cuantum total de peste 32 de milioane de lei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























10562 vizualizari

  • +8 (26 voturi)    
    Administratia prezidentiala, carevasazica (Luni, 25 iulie 2016, 21:19)

    CezarN [utilizator]

    Ei, da, asa se explica si iesirea lui Base ...
    DNA se cam apropie de apropiatii sai si ce si-a zis omu': cine striga primul hotii este nevinovat
    Cred ca a dat-o-n bara de data asta. S-au dus vremurile alea, din fericire. Poate si datorita lui. Dar sa ne amintim cum plangea el in fata unor absolventi de la drept sau de la Institutul National alMagistraturiispunandu-le ca, daca va fi sa ajunga in fata justitiei, sa nu-l trateze altfel decat pe oricare alt cetatean.
    Timpul acela se apropie, magistratii fac ce le-a spus Base. Problema este ca Base nu se comporta ca orice cetatean. El se vrea audiat cand vrea muschii lui, nu cand justitia o cere.
    • 0 (8 voturi)    
      pai ... (Marţi, 26 iulie 2016, 8:32)

      Viorica Alexandru [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

      Justitia nu vrea sa-l audieze....nu vi se pare ciudat?
      • -2 (4 voturi)    
        mie altceva mi se pare ciudat: (Marţi, 26 iulie 2016, 9:52)

        bancher [utilizator] i-a raspuns lui Viorica Alexandru

        firma de contructii a lui Horia Simu a castigat licitatia de montare a separatoarelor de drum pe DN1. Este o lucrare mare, de milioane de euro....si, cand am fost ultima oara la Sianai, firma lucra de zor.
        Pai oameni buni, de ce mai are voie sa faca afaceri in Romania? in orice tara din vest, daca esti condamnat, nu mai ai voie sa faci afaceri. Ti se inchid firmele pentru ca esti cu cazier.
      • +3 (5 voturi)    
        Nu! (Marţi, 26 iulie 2016, 11:05)

        CezarN [utilizator] i-a raspuns lui Viorica Alexandru

        Pai, daca tu te duci si ceri sa fii audiat intr-un dosar, aia sunt obligati sa te audieze,sa audieze pe oricine se cere? Eu nu cred.
        Daca stii fapte, faci ceva scris, imi imaginez, trimiti, aia (politisti, procurori, etc) analizeaza si, daca ajung la concluzia ca nu o faci dintr-o depresie, te cheama sa depui marturie.
        Altfel, nici un proces nu s-ar mai termina, caci s-ar bloca pe masura ce tot mai multi cetateni, unii cu vadite interese de a taraga procesul, ar cere la nesfarsit sa fie audiati.
        • 0 (2 voturi)    
          O anchetă corectă, (Marţi, 26 iulie 2016, 12:35)

          asavreau [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

          O face un detectiv,nu corhorte de polițiști,procurori și spectatori.Omul poate are ceva de spus,de ce să-l //salți//de acasă,să-l aduci cu mandat.Există metoda declarațiilor benevole.Îl aduci cu mandat dacă ai suficiente dovezi că individul vrea să ascundă adevărul.Să ne debarasăm de moda acuzațiilor fără temei.
          • 0 (2 voturi)    
            Dar (Marţi, 26 iulie 2016, 13:03)

            CezarN [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

            Dar poate are ceva de scris, nu de spus, ce zici?
            Intr-adevar, inteleg ca "spusul" este mai telegenic si face audienta mai mare, insa daca ai fapte si dovezi, nu vorbe, nimeni nu te opreste sa le trimiti la DNA, DIICOT sau politie.
      • -1 (1 vot)    
        Il audiaza in procesele pe care le are el, (Marţi, 26 iulie 2016, 12:05)

        dbdb [utilizator] i-a raspuns lui Viorica Alexandru

        de ce sa-l audieze in procesele Alinei Bica, de ex.? ai ceva informatii referitoare la faptul ca Basescu ar putea depune ca martor in procesele Alinei Bica? Interesant!
    • +6 (8 voturi)    
      Eu cred ca Base este astfel pedepsit... (Marţi, 26 iulie 2016, 8:55)

      cartofil [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

      Zilele trecute iesise pe televiziuni cu cazul Bica in care ii acuza cu subiect si predicat pe Coldea si Kovesi. Banuiesc ca articolul de aici este un raspuns. Oricum numele lui Basescu nu apare nicaieri in text, este una atac lateral.......
    • +1 (7 voturi)    
      Asa se explica (Marţi, 26 iulie 2016, 10:12)

      Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

      de ce Basescu NU POATE sa se retraga la pensie si sa isi rontatie "economiile".DE AIA s-a nascut PMP si DE AIA se zbate pe scena politica sa sa prinda parlament in toamna si sa apuce sa mai dea ceva legi sa aranjeze codul penal.DE AIA s-a apucat sa pacaleasca lumea cu PMP ca face si drege.Acum se vede fata urata a "Administratiei Presidentiale" . Ziarul Click publica in 8 Februarie 2016 ca este vorba de Daniel Andrei Moldoveanu, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale si prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz.Acum Palaz este seful PMP Constanta.
    • +1 (1 vot)    
      Răspunderea este individuală. (Marţi, 26 iulie 2016, 12:25)

      asavreau [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

      Nu răspunde șeful de prostiile subalternului.Articolul pare a fi scris pentru a speria pe cineva și nu cred să aibă efect.Chiar dacă oamenii votează prostește,nu este bine să fie considerați proști.Numai comuniștii au considerat asta și au pierdut.Unii mai speră dar se compromit prin stilul acuzațiilor.Comuniștii puneau pe câte unul compromis sau de-al lor să facă o prostie pentru a pedepsi pe cei//neascultători//.
  • -8 (26 voturi)    
    Tara lui râsu-plînsu (Luni, 25 iulie 2016, 21:54)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    tara cea mai corupta, cu cei mai multi hoti. O rusine de tara care nu merita sa mai existe pe harta Europei. Nu ar fi fost posibil un asemenea jaf fara o junta securisto-comunista care praduieste tot de 25 de ani si continua sa fure si acum.
    • -9 (17 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Marţi, 26 iulie 2016, 4:00)

      [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      • +2 (2 voturi)    
        Comentariu sters de utilizator (Marţi, 26 iulie 2016, 9:38)

        [anonim] i-a raspuns lui

        • 0 (0 voturi)    
          Hmmm, sunt mai mut de 100000 aia (Marţi, 26 iulie 2016, 12:09)

          dbdb [utilizator] i-a raspuns lui

          care fura in stil barbar si mai putin de 18 milioane aia care fura ca sa aiba ce manca, refa calculul cu atentie.
    • +6 (10 voturi)    
      Nu-i chiar asa (Marţi, 26 iulie 2016, 8:01)

      Anges [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      In Germania precedentul presedinte a fost dovedit in caz de coruptie (aici avem doar acuzatii in campanie electorala) si n-a mai sters nimeni Germania de pe harta Europei. Ca sa nu mai spun ca in cazul lui Kohl au facut o "balcaniada" si l-au scapat doar cu o amenda de 300 de mii de marci in timp ce Nastase al nostru a vazut gratii la fereastra. Cred ca in Romania acum se face mult mai muta "curatenie" decat in Bulgaria sau Ungaria asa ca afirmatiile tale, pe care le repeti cu obstinatie in toate postarile, nu prea au baza.
    • 0 (2 voturi)    
      vai de tine (Marţi, 26 iulie 2016, 9:40)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      Romania este corupta, dar nu in intregime corupta. Mafia nu controleaza economia, si asta e principalul aspect pozitiv. Sunt tari din America de Sud in care mafia controleaza absolut tot.
  • +7 (7 voturi)    
    Am o singura (Luni, 25 iulie 2016, 22:13)

    tanar_pensionar [utilizator]

    curiozitate : chiar e vorba de 25 de hectare in mijlocul Constantei? Si ANRP care nu putea retroceda suprafata asta, i-a platit omului milioane de euroi intr-un an de zile? Altii asteapta cu anii retrocedari de valori ridicole...
  • 0 (10 voturi)    
    Imposibil :) (Luni, 25 iulie 2016, 23:03)

    immortal [utilizator]

    Administratia Prezidentiala... ? ... imposibil :)
  • +11 (11 voturi)    
    Un varf de aisberg ! (Marţi, 26 iulie 2016, 0:35)

    Miky113 [utilizator]

    Daca gugaliti veti putea observa cati bani a spatat HSS, si in ce anturaj !
    Asta e nimica toata fata de devalizarea unui intreg
    sector strategic: Industria Cuprului din Romania .
    Si nu numai !

    De, Nu oricine poarta epoletii pe sub camasa !!

    Somnul linistii(anumitor servicii) naste monstrii .

    Negoita: "...imi pare rau(pentru plagiere), da asa era trendu, ..".
    Bica: ",sunt om de caracter, imi place pe usa din fata"
  • +10 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 26 iulie 2016, 4:03)

    [anonim]

  • -2 (6 voturi)    
    Bogdan Dragos bagat la comisia ANRP (Marţi, 26 iulie 2016, 5:04)

    Take [utilizator]

    de catre Boc, numit tot de Boc secretar de stat la ANAF,...aceeasi gasca... de pe timpul lui Basescu. PSD fura mai grosolan, prea ca de la tara. Astia ai lui Base furau mai stilat.
  • -2 (4 voturi)    
    Rusine, Dinu Patriciu! (Marţi, 26 iulie 2016, 7:38)

    amycus [utilizator]

    Nu e bine, domnu' Chestor!
    Si mispare ca eu te-am facut chestor...
  • +5 (7 voturi)    
    GOLANIE DE STAT (Marţi, 26 iulie 2016, 8:17)

    sun [utilizator]

    In acest timp dosarele fostilor proprietari stau aruncate cu zecile de mii in beciurile ANRP-peului iar sfanta noastra JUSTITIE independenta refuza in instante cerererile acestor oameni de a primi ceva acum si nu promisiuni mincinoase! Da statul nu are bani pentru cei furati are bani numai pentru hoti!
  • +1 (1 vot)    
    inca un basist cu retrocedari (Marţi, 26 iulie 2016, 11:29)

    jackalphonse [utilizator]

    Cam asa era lupta anticoruptie.
  • 0 (2 voturi)    
    Consilierii care il parasesc pe Basescu? (Marţi, 26 iulie 2016, 11:51)

    man_and_twin [utilizator]

    Pana la judecatile in stilul RTV, sa ne amintim una din marotele preferate ale peresei in timpul mandatelor lui, consilierii care il parasesc, sau de care se descotoroseste Basescu.
    Au fost vreo sase de care s-a despartit doar in 2011. Oare si cel incriminat de DNA se numara printre ei prin 2011-2012?
    • +1 (1 vot)    
      Mda (Marţi, 26 iulie 2016, 14:17)

      man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui man_and_twin

      Daniel Moldoveanu era consilierul. A plecat de la Cotroceni cu un an inainte de terminarea mandatului. Cand ii imputa presa ca pierdea un consilier competent. Ca imdiat dupa plecare sa aflam ca era bgat prin tot felul de afaceri..
      Nu e primul consilier prins prin dosare de coruptie, cum nu e nici primul consilier care "l-a parasit" pe Basescu. Sunt cateva exemple de notorietate deja. Asa ca scenariile astea in stilul rtv, cu rafuieli si paruieli la TV, n-au nicio noima. E un dosar ca oricare altul, de coruptie.
      Berca deja a fost condamant cu executare. Si ce?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by