UPDATE Ministerul Sanatatii sesizeaza DNA dupa controlul la Spitalul Judetean din Targu Mures unde a gasit nereguli la achizitiile de dezinfectanti si la reabilitarea ambulatoriului cu fonduri europene

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 5 iulie 2016, 14:34 Dosare Anticoruptie


Spitalul clinic judetean de urgenta Targu Mures
Foto: spitjudms.ro
Ministerul Sanatatii va sesiza Directia Nationala Anticoruptie in legatura cu mai multe nereguli descoperite la Spitalul Judetean din Targu Mures in ceea ce priveste incheierea contractelor pentru dezinfectanti, informeaza Digi24.

Ora 15:06 Ministerul Sanatatii anunta ca sesizeaza DNA in legatura cu unitatea din targu mures dupa ce in urma controlului efectuat in luna mai a gasit nereguli la achizitiile de dezinfectanti facute in 2016 si la derularea programului de reabilitare, modernizare si echipare a ambulatoriului SCJU Tg. Mures cu finantare  din fonduri europene.

  • Comunicatul Ministerului Sanatatii
"Ministerul Sanatatii va sesiza DNA dupa controlul de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Corpul de Control al Ministerului Sanatatii a efectuat, in luna mai, o verificare a SCJU Tg. Mures si a constatat mai multe nereguli, dintre care amintim urmatoarele:

Achizitia de dezinfectanti in anul 2016  s-a facut prin licitatie deschisa in cadrul careia a fost restrictionat artificial participarea firmelor ofertante in favoarea companiilor Hexi Pharma si Al Carina.

Metoda folosita a fost introducerea unor standarde de calitate suplimentare in mod eronat si nejustificat, standarde care nu se aplica produselor achizitionate.

Cateva exemple: la achizitia de dezinfectanti de suprafete au fost mentionate standarde specifice sistemelor apoase sau instrumentarului medical; la achizitia de dezinfectanti de nivel inalt pentru suprafete critice prin stergere au fost introduse standarde specifice dezinfectantilor industriali.

In alta ordine de idei, la unii dezinfectanti nu au fost cerute standardele obligatorii, ci inlocuite cu altele. Mai exact, la dezinfectantii prin stergere pentru blocul alimentar, nu s-au solicitat cerintele specifice.

Derularea programului de reabilitare, modernizare si echipare a ambulatoriului SCJU Tg. Mures cu finantare  din fonduri europene (Prgramul Operational Regional) are mai multe nereguli constatate in urma controlului.

 O parte a instrumentarului achizitionat si receptionat nu era utilizat la data controlului. Inspectorii au gasit aparatura sigilata pentru sectiile de chirurgie ortopedie pediatrica si pentru sala de aplicare de ghips in timp ce personalul folosea in continuare un isntrumentar uzat si necorespunzator. Corpul de Control a desigilat instrumentarul si a dispus folosirea acestuia.

In proiect si in caietul de sarcini sunt specificate 14 cabinete medicale care urmau sa fie modernizate cu fondurile europene. Cu toate acestea, controlul a identificat alte doua cabinete (planificare familiala si reumatologie) care au fost dotate cu aparatura desi nu erau cuprinse in proiect sau in documentatia de licitatie.

Echipamentul repartizat cabinetului de planificare familiala (ecograf cu sonda vaginala) nici nu putea fi folosit pentru ca avea instalat un sistem de operare versiune demo specific pentru cardiologie. Pentru a functiona este necesara achizitionarea unei sonde tip Doppler si a softurilor pentru obstetrica-ginecologie. Cu acelasi instrumentar au fost dotate si doua cabinete de obstetrica-ginecologie.

Avand in vedere constatarile Corpului de Control, raportul va fi inaintat de Ministerul Sanatatii catre Directia Nationala Anticoruptie pentru analizarea unor eventuale fapte de natura penala."


Corpul de Control al Ministrului Sanatatii a anuntat la finalul lunii mai ca face verificarile la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures, fiind vizat modul in care au fost incheiate ultimele contracte de cumparare a dezinfectantilor. Au fost vizate trei contracte incheiate in decembrie 2015, toate intr-o singura zi, cu o valoare totala record de 15 milioane de lei. Printre acestea se numara si un contract record, de aproximativ 10 milioane de lei revenind firmei Al Carina SRL. Potrivit anuntului de atribuire din SEAP, e vorba de un acord cadru pe trei ani de furnizare antiseptice si dezinfectante.

Pe langa contractul in valoarea de aproape 10 milioane de lei obtinut de Al Carina SRL, celelalte doua contracte in valoare de aproximativ 4.5 milioane de lei, respectiv un milion de lei au fost incheiate cu Hexi Pharma si General Medical Active SRL.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2547 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    ! (Marţi, 5 iulie 2016, 15:23)

    CTGOnline [utilizator]

    Spitalele din Tg Mures sunt foarte tare sub influenta Salvatorului (ala cu avionul pierdut, barcile pierdute...etc...). Se ajunge oare si la el via Tg Mures?
    • +1 (1 vot)    
      750.000 euro pt. aeronava secon hand ! (Marţi, 5 iulie 2016, 21:43)

      Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui CTGOnline

      " Avionul " Piper PA-42 Cheyenne III – fabricat în SUA în 1981,transformat în ambulanță aeriană de mare vitează s-a aflat mult timp în reparații după achiziționare, inclusiv în momentul tragediei din Apuseni, din ianuarie 2014.
      Aeronava Piper cumpărată era în stare avansată de deteriorare, fiind ofertată de o altă compania din România, pentru a fi folosită ca piese de schimb.
      Alți 250.000 de euro au fost achitați pentru pregătirea piloților, autorizații și modernizarea aparatului de zbor, (cetateanul.net)
  • +1 (1 vot)    
    Afacerea Deltamed,mic copil pt.''eroul"naturalizat (Marţi, 5 iulie 2016, 15:31)

    Plagarus [utilizator]

    100 % ajung firele la "buricul " urgentelor cu dedicatie.
  • +1 (1 vot)    
    laboratoare (Marţi, 5 iulie 2016, 15:32)

    IonutBalint [utilizator]

    Poate DNA verifica si achizitiile de reactivi/reagenti de la laboratoarele din spitalul Tg Mures, mai exact pe clanul Dobreanu.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by