UPDATE Fostele judecatoare Antonela Costache si Viorica Dinu, condamnate la 8 ani inchisoare

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 16 iunie 2016, 17:12 Dosare Anticoruptie


Fostele judecatoare Antonela Costache si Viorica Dinu au fost condamnate joi de Curtea de Apel Bucuresti la cate 8 ani inchisoare, pentru luare de mita si trafic de influenta, potrivit Agerpres.

In acelasi dosar au fost condamnati Daniel Costel Petre (avocat) - 10 ani inchisoare, Sorin Vasilescu (grefier) - 5 ani si 3 luni, Iulia Neamtu (grefier) - 2 ani si 8 luni, Angela Carlan - 7 ani, Leon Marius Neagu - 6 ani, Marian Vasile Tudor - 6 ani, Marian Catrin - 6 ani, Ileana Raducan - 5 ani si 6 luni, Carmen Ionela Dancut - 3 ani, Daniela Petre - 3 ani si 6 luni, Bogdan Marian Bobocel - 2 ani, Nicolae Petrisor (fost Duduianu, zis 'Cristofor') - 5 ani, Stefan Minca (zis 'Rosovelt') - 2 ani, Dinu Laurentiu - 2 ani, Petrica Bogdan Bagoli - 3 ani, Dragos Dumitrescu - 2 ani si 3 luni, Silviu Constantin Amza - 2 ani si 4 luni, Cornel Lucian Enculescu - 2 ani, Tony Viorel Iaparnicu - 2 ani, Dragos Pandele - 2 ani.

Toate pedepsele sunt cu executare.

Instanta a mai dispus confiscarea unor sume de bani de la: Viorica Dinu - 72.500 euro, Antonela Costache - 2.500 euro, Angela Cirlan - 24.500 euro si 380 lei, Ileana Raducan - 9.000 euro, Bogdan Bobocel - 9.000 euro, Stefan Minca - 40.000 euro, Daniel Costel Petre - 72.500 euro si 10.000 USD, Daniela Petre - 6.500 euro, Marian Staicu - 232.000 euro; Sorin Vasilescu - 27.000 euro, Petrica Bagoli - 50.000 euro, Dragos Pandele - 22.000 euro, Tony Iaparnicu - 15.000 euro, Silviu Amza - 21.000 euro.

De asemenea, au fost confiscate sume de bani si de la patru martori: Tudorita Mihai - 100.000 lei, Mihaela Barea - 12.500 euro, Elena Barea - 12.500 euro, Claudia Vochin - 7.500 euro.

Fostele judecatoare au de achitat cate 100.000 lei cheltuieli judiciare.

Decizia instantei nu este definitiva.

Potrivit DNA, in cursul anului 2011, Dinu Viorica si Antonela Anemary Costache, judecatoare la Tribunalul Bucuresti, au constituit un grup infractional organizat, la care au aderat Daniel Petre (avocat), Angela Cirlan si Sorin Vasilescu (grefier arhivar la Tribunalul Bucuresti), in scopul savarsirii unor infractiuni de coruptie judiciara si informatice, urmarindu-se obtinerea de beneficii materiale. Gruparea era sprijinita de Neagu Leon-Marius, Tudor Marian-Vasile, Petre Daniela si Neamtu Iulia.

In acest context, mituitorii sau cumparatorii de influenta accesau, in mod direct sau prin alte persoane interpuse, gruparea infractionala.

Judecatoarele se foloseau de calitatea de magistrati pentru a promite pronuntarea hotararilor judecatoresti dorite de mituitorii sau cumparatorii de influenta, in cazurile in care erau investite sa judece respectivele cauze penale.

Astfel, Antonela Costache apela la prerogativele sale de presedinte de sectie (la data faptelor) si, in conlucrare cu grefierii Sorin Vasilescu si Iulia Neamtu, asigura manipularea sistemului informatic ECRIS, astfel incat sa fie eludata repartizarea aleatorie, iar dosarele vizate sa fie distribuite la completele de judecata din care faceau parte cele doua judecatoare ori la alte complete considerate favorabile.

Viorica Dinu se prevala de pretinsa influenta pe care sustinea ca o are asupra unor judecatori de la Curtea de Apel Bucuresti, pentru obtinerea unor solutii favorabile.

Procurorii mai sustin ca avocatul Daniel Petre, Angela Cirlan si Sorin Vasilescu aveau intelegeri stabilite cu alte persoane, cum este cazul lui Marian Vasile Tudor, zis 'Marusca', Leon Marius Neagu si Daniela Petre, sotia avocatului, care ii ajutau sa identifice 'clienti' (persoane interesate sa 'cumpere' prin darea unei sume de bani, solutii favorabile in cauze penale) sau sa ii convinga pe acestia de caracterul sigur al obtinerii beneficiului urmarit.

Anchetatorii mai arata ca ajutorul dat de catre membrii gruparii consta in contactarea beneficiarilor solutiilor 'cumparate', luand de la acestia foloasele pretinse si asigurand, uneori, remiterea sumelor de bani catre cele doua judecatoare.

Concret, in perioada august 2012 - februarie 2013, Marian Staicu, prin incercari repetate de corupere a magistratilor, a urmarit sa obtina o solutie definitiva de punere in libertate a fratelui sau, Dinel Staicu, judecat in stare de arest preventiv pentru infractiuni asimilate coruptiei. Demersurile intreprinse au vizat obtinerea unei hotarari judecatoresti definitive favorabile, la Tribunalul Bucuresti, la judecarea recursurilor pronuntate de instanta inferioara.

Potrivit DNA, in august 2012, avocatul Daniel Petre i-a promis judecatoarei Viorica Dinu, prin intermediul sotiei sale, Daniela Petre, ca ii va da o suma de bani, in schimbul unei solutii favorabile, lucru pe care magistratul l-a acceptat. Anterior, fusese identificata persoana care urmarea o hotarare judecatoreasca favorabila, respectiv Marian Staicu, suma fiind negociata la 150.000 euro, prin intermediul lui Dumitrescu Dragos, zis 'Baronu' si Bagoli Petrica Bogdan. O parte din bani au si fost primiti ulterior negocierii de avocatul Daniel Petre, insa, pentru ca repartizarea dosarului la sectia dorita de gruparea infractionala, precum si pronuntarea unei solutii favorabile mituitorului au esuat, banii au fost returnati.

In perioada decembrie 2012 - ianuarie 2013, Marian Staicu a reluat demersurile de obtinere a unei hotarari judecatoresti de punere in libertate a fratelui sau, Dinel Staicu, prin intermediul avocatilor Daniel Petre si Ileana Raducan, in contextul in care Viorica Dinu acceptase deja sa dea o solutie favorabila, in cazul in care dosarul ar fi fost 'dirijat' la completul ei. La data de 14 ianuarie 2013, la Tribunalul Bucuresti, dosarul respectiv a fost repartizat la Sectia II-a penala, la completul din care faceau parte judecatoarele Viorica Dinu si Antonela Costache. Aceasta repartizare a fost efectuata fraudulos de Antonela Costache, presedinte al Sectiei a II-a penale, care a introdus si a modificat in sistemul ECRIS date informatice (complexitate si parametri de timp), fara drept (cu depasirea limitelor autorizarii), astfel incat caracterul aleatoriu al distribuirii a fost eludat, iar dosarul a fost repartizat la singurul complet care devenea in acest fel eligibil.

In ziua repartizarii dosarului, grefierul Sorin Vasilescu a primit o prima transa de 1.500 din suma de 5.000 euro, promisa in schimbul 'dirijarii' dosarului, de la avocatul Daniel Petre, iar in ziua urmatoare a primit si diferenta de 3.500 euro de la avocatul Ileana Raducan.

In cursul lunii decembrie 2012, judecatoarea Viorica Dinu a primit cu ajutorul colegei sale Antonela Costache suma de 32.500 euro si a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a inca 15.000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti, pentru a-i determina sa pronunte hotarari favorabile in trei cauze penale. Unul dintre dosare avea ca obiect o contestatie in anulare, iar in celelalte doua dosare se formulasera plangeri fata de prelungirea unor masuri preventive dispuse de procurorii DIICOT.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4124 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 16 iunie 2016, 17:36)

    polonyca [anonim]

  • +1 (5 voturi)    
    @HN cu executare sau cu suspendare? (Joi, 16 iunie 2016, 17:37)

    linarel [utilizator]

    ca daca-i cu suspendare pot fi si 101 ani.
    • 0 (0 voturi)    
      Atât de greu! :) (Vineri, 17 iunie 2016, 13:21)

      Radu I [utilizator] i-a raspuns lui linarel

      De ce nu citiți articolul, înainte de a pune întrebări stupide?
  • +4 (4 voturi)    
    Prea putin! (Joi, 16 iunie 2016, 17:55)

    tudorLeo [utilizator]

    Dublarea pedepsei si confiscarea bunurilor!
  • +6 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 16 iunie 2016, 18:15)

    [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
    Cu suspendare ?????! (Joi, 16 iunie 2016, 20:19)

    Miky113 [utilizator]

    Decizia e definitiva ??????????

    Se vede clar solidaritatea de breasla.

    Referinta este judecatorul Moldovan: 25 ani cu executare, doar pentru ca a sarit pe geamul care nu trebuia !!!

    Aici pedeapsa trebuia data nu pentru indreptarea faptuitorului, ci pentru a baga frica in hailalti mafioti cu dreptul la zi.

    Foarte putin. Va dati seama cat au putut fura astea pana sa fie prinse !?! E dezastru in sistemu babei oarbe. Toate cantarele sunt defecte si neomologate. .
  • +1 (1 vot)    
    va dati seama cine imparte legea in Romania????? (Vineri, 17 iunie 2016, 14:17)

    liviueu [utilizator]

    incredibil modul in care functioneaza justitia in Romania.....!

    Avem legi in marea lor majoritate imbecile, judecatori corupti pana in maduva oaselor, institutii ale statului corupte, copiii nu ne sunt protejati de cei care-I abuzeaza fizic si psihic (Alienare Parentala).

    Platim taxe si impozite ca prostii, iar sistemul in loc sa ne protejeze ne fura pe toate partile...!

    DNA-ul sa-i ia pe toti si sa le dea minim 10 ani la fiecare, asa merita.

    Ar trebui intrat si in zona DGASPC-urilor, sectiilor de politie, si aici se petrec niste abuzuri terifiante...!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by