DNA: Fostul ministru PSD al Energiei Constantin Nita, trimis in judecata pentru trafic de influenta

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 15 iunie 2016, 15:05 Dosare Anticoruptie


Constantin Nita
Foto: AGERPRES
Procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata, sub control judiciar pe cautiune, pe fostul ministru PSD al Energiei Constantin Nita, sub acuzatia de trafic de influenta, informeaza Directia Nationala Anticoruptie intr-un comunicat de presa.

DNA a pus sechestru asiguratoriu asupra unor bunurilor imobile aflate in proprietatea inculpatului Nita Constantin pana la concurenta sumei de 435.823 lei, reprezentand obiectul infractiunii de trafic de influenta retinuta in sarcina sa.

Procurorii arata ca in 2013, Constantin Nita, deputat si, la data faptei, ministru al Energiei, i-ar fi solicitat unui om de afaceri (denuntator in acest dosar) un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de societatea comerciala a acestuia cu primaria unui municipiu. Comisionul ar fi fost pretins de Nita Constantin in schimbul exercitarii influentei sale asupra primarului de municipiu si a promisiunii ca ar interveni pe langa acesta pentru a-l determina sa agreeze semnarea si buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri.

Activitatile de exercitare a influentei pe langa functionarul public si de efectuare a promisiunii ca-l va determina sa indeplineasca actele ce intrau in atributiile sale de serviciu ar fi fost infaptuite de inculpatul Nita Constantin in cursul anului 2012, precizeaza DNA.

Potrivit procurorilor, solicitarea sumei in cuantum de 5% din valoarea contractului ar fi avut loc dupa initierea procedurii privind proiectul respectiv, precum si dupa solicitarea, de catre primar, cu titlu de mita, a unui procent de 10% din valoarea contractului, actiuni ce s-ar fi desfasurat in prima parte a anului 2013.

Potrivit intelegerii, urma ca suma reprezentand 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) sa ii fie remisa lui Nita Constantin in doua forme: partial in numerar si partial printr-un contract de consultanta fictiv, ce urma a fi incheiat cu o persoana de incredere din anturajul inculpatului, se arata in comunicatul de presa citat.

"In consecinta, la data de 21.07.2013, Nita Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, in incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucuresti", informeaza DNA.

De asemenea, la solicitarea lui Constantin Nita, ar fi fost contactata persoana de incredere a acestuia care ar fi propus incheierea unui contract de consultanta cu o anumita firma, la pretul de 5.000 euro + TVA/luna, care a si fost semnat la data de 2 mai 2013. In baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, in fapt, prestate de firma), reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013-iunie 2014, informeaza procurorii.

"Suma solicitata nu a fost, asadar, achitata integral, ci doua transe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizatiei judetene de partid, la solicitarea lui Nita Constantin", incheie DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1444 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    Pareri . (Miercuri, 15 iunie 2016, 15:23)

    Andrei_Fieraru [utilizator]

    Fata perfecta de frizer . Acum il barbieresc procurorii pentru ca pe vremea cand era ministru , sub amenintarea ca schimba legile energiei , omul incerca sa barbiereasca marile companii . A iesit prost pentru toti pentru ca asa-i cand pe pui cu ...frizerul .
  • +3 (3 voturi)    
    Va face demersuri la Nurenberg ,Haga,Havana? (Miercuri, 15 iunie 2016, 15:34)

    Plagarus [utilizator]

    Un neica nimeni profesional,fost ministru sub "doctorul " Ponta Viorel, la fel de penal
  • +3 (3 voturi)    
    Finally ! (Miercuri, 15 iunie 2016, 15:41)

    SkyDan [utilizator]

    Asta e omul care a distrus sistemul de regereabile in Romania.

    Un sef de sala pus ministru energie de pontalak.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by