Sorin Petre Dimitriu, presedintele Camerei de Comert Bucuresti, este urmarit penal de DNA intr-un nou dosar, care vizeaza fraude cu fonduri europene

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 18 mai 2016, 14:07 Dosare Anticoruptie


Sorin Dimitriu, presedintele CCIB
Foto: AGERPRES
Sorin Petre Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, este urmarit penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un nou dosar, care vizeaza fraude cu fonduri europene. Sorin Petre Dimitriu este acuzat de "folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata si de schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, in forma continuata", informeaza DNA, intr-un comunicat. Sorin Petre Dimitriu a fost trimis in judecata de DNA in octombrie 2014, intr-un alt dosar, pentru infractiuni similare.

Alaturi de Sorin Petre Dimitriu, mai sunt urmariti penal in acelasi dosar Vasile Nicolae, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti la data faptelor, Laurentia Vasilescu, director economic al Camerei de Comert Bucuresti la data faptelor si Gabriel-Dan Mihut, director general in cadrul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti la data faptelor.

Vasile Nicolae este acuzat de DNA de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave.

Laurentia Vasilescu si Gabriel-Dan Mihut sunta acuzati de schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, in forma continuata.

Directia Nationala Anticoruptie aminteste ca, pe 1 octombrie 2014, Sorin Petre Dimitriu, Laurentia Vasilescu si Gabriel-Dan Mihut au fost trimisi in judecata, intr-un alt dosar, pentru infractiuni similare.


Ce spun procurorii DNA in ordonanta de urmarire penala:

In contextul implementarii a trei proiecte finantate din fonduri europene, in cursul anului 2009, suspectul Dimitriu Sorin-Petre, in calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (C.C.I.B.), a atestat, in mod nereal, ca institutia pe care o conducea indeplinea conditiile cerute de legislatia Uniunii Europene, pentru a putea obtine fonduri nerambursabile.

In realitate, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti se afla intr-o situatie de excludere, deoarece inregistra obligatii restante (datorii) in cuantum total de 682.811 lei, reprezentand drepturi de proprietate intelectuala, varsaminte de la persoane juridice pentru persoane cu handicap incadrate, impozit conventii civile etc.

Actionand in aceasta maniera, institutia condusa de suspectul Dimitriu Sorin-Petre a beneficiat de o finantare nerambursabila in valoare totala de 11.633.202,42 lei.

In aceeasi perioada, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti Dimitriu Sorin-Petre, beneficiind de ajutorul suspectilor Mihut Gabriel-Dan si Vasilescu Laurentia a schimbat destinatia sumei totale de 288.984 lei prin semnarea unor ordine de plata in baza carora banii respectivi au fost transferati in contul curent al institutiei pe care o conducea si folosita ulterior pentru derularea activitatii curente, in loc sia fie folositi la finantarea proiectelor carora le fusesera destinati.

In luna august a anului 2009, ca urmare a unei conduite a suspectului Vasile Nicolae, asemanatoare cu cea a suspectului Dimitriu Sorin-Petre, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, desi avea obligatii restante (datorii) in cuantum de 226.360 lei, a obtinut pe nedrept suma de 6.911.684,94 lei, in contextul implementarii unui alt proiect finantat din fonduri nerambursabile.

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a beneficiat astfel de fonduri nerambursabile in valoare totala de 18.544.887,36 lei.

In cauza, procurorii DNA au beneficiat de sprijinul Departamentului de Lupta Antifrauda.


 • Acuzatii similare in anul 2012

In anul 2012, presedintele Camerei de Comert si Industrie Bucuresti, Sorin Dimitriu, consilierul acestuia, Gabriela Dumitriu si directorul general al institutiei, Gabriel Mihut, au fost retinuti de procurorii DNA, fiind acuzati de constituire a unui grup infractional organizat, santaj si abuz in serviciu.

Sorin Petre Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti si vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, era acuzat atunci de procurorii DNA pentru constituire a unui grup infractional organizat, opt infractiuni de santaj in forma continuata si trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Tot in anul 2012, Sorin Petre Dimitriu a fost reales presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.

In 2014, Sorin Petre Dimitriu a fost trimis in judecata de DNA in acel dosar.

Sorin Petre Dimitriu a fost ministru al Privatizarii in anul 1998, dar si director executiv al Fondului Proprietatea.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2326 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  scurt (Miercuri, 18 mai 2016, 15:21)

  zot [utilizator]

  - confiscati bani cu penalizarile respective;
  - trecuti pe functii necalificate ( spatii verzi , marcaje)
 • +5 (5 voturi)    
  Avea mana facuta de la FPS (Miercuri, 18 mai 2016, 15:35)

  DanCelMare [utilizator]

  Sorin Dimitriu, care a gestionat cu success si FPS-ul., unul din cei 15.000 de specialisti...
  Tara asta nu se mai face bine :(
  • +2 (2 voturi)    
   Exact; una din icrele aripii securiste a PNTCD (Miercuri, 18 mai 2016, 16:18)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui DanCelMare

   el si frate-sau. Ce publicatii cotate ISI au raha... astia care sa-i indreptateasca la venituri exorbitante de la buget? (Ei si aia de la agentia lui Misu Negritzoiu si a profului univ Daianu parca). Ca sa castigi un amarat de salar de conferentiar tb sa ai publicatii peste publicatii... dar in Romania nici alea nu se pun cu pilele.
 • +3 (3 voturi)    
  Dimitriu. (Miercuri, 18 mai 2016, 15:40)

  MirceaGeorgescu1 [anonim]

  Unul din cei 15.000 de specialisti ai CDR! Toti cinstiti si toti ciordaci!
 • +4 (4 voturi)    
  Oare avem in gena hotia ? (Miercuri, 18 mai 2016, 15:44)

  Plagarus [utilizator]

  Ales deputat în Parlamentul României în 1996, Sorin Dimitriu, în vârstă de 71 de ani, a fost o vreme de doi ani consilier al preşedintelui României, Emil Constantinescu, iar ulterior preşedinte al Fondului Proprietăţii de Stat (FPS) - instituţia care a coordonat privatizarea în România. În 1998 a fost numit ministru al Privatizării.!!!
  In perioada iunie 2010 - martie 2012, Sorin Dimitriu, împreună cu Gabriel Mihuţ şi Gabriela Dumitru, au constrâns opt angajaţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României, prin ameninţarea cu încetarea contractului de muncă, să dea lunar o sumă de bani cuprinsă între 30% - 70% din salariu, precum şi să semneze, lunar, un înscris intitulat „contract de sponsorizare” cu instituţia, având ca obiect aceste sume de bani.
  Dimitriu Sorin plătea sume considerabile din salariile angajaţilor către preşedintele la acea data al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, prin intermediul unui presupus contract de asistență juridică cu un onorariu exorbitant. În acest fel, o sumă egală cu salariile a aproape 50 de angajați în decurs de o lună era pusă la dispoziția lui Mihail Vlasov, fără o justificare pertinentă din punct de vedere juridic și economic, în condiţiile în care CCIB avea un departament juridic.
  • +3 (3 voturi)    
   Ii facea rost de bani de ruleta, black jack (Miercuri, 18 mai 2016, 16:22)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   viciu de interlop (Vlasov asta!). 2nd, din cite stiu intreprinderile de stat nu pot fi sponsorizate! si nu ar trebui sa fie. 3rd ar fi corect ca nicio persoana juridica publica care deja plateste consilier juridic sa nu mai aiba dreptul de a angaja avocati - dar cine ar fi de acord cu asta in Romania?
 • +1 (1 vot)    
  Da cu privatizarile nimic ??? (Miercuri, 18 mai 2016, 19:44)

  andreesanu [utilizator]

  Asta-i unul din tartorii privatizarilor dubioase !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by