Dosarul lui Gabriel Oprea: DNA sustine ca documente privind cheltuielile DIPI au fost distruse dupa demisia Guvernului Ponta. Petre Toba, acuzat ca stie din ianuarie despre nereguli, dar nu a luat nicio masura

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 12 mai 2016, 18:16 Dosare Anticoruptie


Gabriel Oprea
Foto: MAI
Documente privind cheltuielile Departamentului de Informatii si Protectie Interna ar fi fost distruse dupa demisia Guvernului Ponta, sustin procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in rechizitoriul prin care Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, si Gheorghe Nicolae, fostul sef al DIPI, au fost trimisi in judecata, potrivit Mediafax. De asemenea, procurorii DNA il acuza pe actualul ministru al Afacerilor Interne, Petre Toba, ca " i s-au prezentat neregulile constatate" pe 18 ianuarie 2016, dar "desi ministrul in functie a luat cunostinta de producerea pagubelor mentionate in raport, avand obligatia sa dispuna cercetarea administrativa, nu si-a indeplinit aceasta obligatie pana in prezent".

Potrivit rechizitoriului, unul dintre martori sustine ca "aproximativ in luna octombrie 2015, dupa demisia Guvernului in functie si, in consecinta, a ministrului Oprea Gabriel, a fost chemat in biroul secretarului de stat Nicolae Gheorghe, care i-a cerut sa gaseasca de urgenta o solutie pentru a proceda la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile din fondurile operative ale DIPI, pentru perioada de sfarsit a anului 2014 si, respectiv, pentru perioada ianuarie-octombrie 2015".

Potrivit DNA, denuntatorul i-ar fi explicat acestuia ca pentru a fi respectata procedura de distrugere a documentelor trebuie sa fie respectate mai multe conditii si anume un control operativ efectuat de Comisia de Control nominalizata de ministru si controlul economico-financiar efectuat de Comisia de Audit a Ministerului Afacerilor Interne, conditii care erau indeplinite doar pentru anul 2014.

Ulterior, la cererea lui Nicolae Gheorghe, s-a constituit Comisia de control a DIPI, compusa din aceiasi membri ca si in anul 2014, iar comisarului sef i s-a cerut de catre secretarul de stat sa ia legatura cu seful auditului, in vederea constituirii Comisiei de audit: "Totodata, chestorul Nicolae Gheorghe a intocmit o nota raport prin care a propus distrugerea documentelor justificative a cheltuielilor operative ale D.I.P.I. pentru perioada 2014-2015, nota fiind semnata de catre secretarul de stat, de catre "(.....)", in calitate de imputernicit al presedintelui Comisia de control operativ (a semnat "cu bara" pentru "(...)", aflat in concediul de odihna), de presedintele Comisiei de audit si de un reprezentant al Compartimentul Juridic al DIPI", se mai arata in rechizitoriu.

Potrivit procurorilor, la acel moment, Gabriel Oprea nu mai semna documente in calitate de ministru, astfel ca nota-raport a fost aprobata in numele ministrului de o alta persoana: "Intr-o perioada de aproximativ doua saptamani de la demisia Guvernului si pana la nominalizarea noului ministru de Interne s-a procedat la distrugerea documentelor justificative privind cheltuielile operative ale DIPI, pentru anul 2014, in conditiile in care exista atat controlul operativ, cat si controlul financiar, aferent acelei perioade" insa trei denuntatori au precizat ca "procedura de sesizare si prezentarea generala a obiectului cauzei trebuie indeplinita o alta conditie prevazuta de Hotararea CSAT, respectiv avizul Comisiei de Control Operativ, aceasta Comisie nesemnand niciun document prin care sa avizeze favorabil distrugerea", se arata in rechizitoriu.

Procurorii sustin ca, in final, au fost distruse documente justificative pentru anul 2014, distrugerea vizand doar documentele privind cheltuielile operative ale conducerii DIPI.

  • Acuzatii grave si la adresa lui Petre Toba

De asemenea, in rechizitoriu procurorii lanseaza acuzatii si la adresa actualului ministru al Afacerilor Interne, Petre Toba, subliniind ca "in data de 18.01.2016, ministrului Afacerilor Interne in functie i s-au prezentat neregulile constatate de Comisia de Control a fondurilor operative, conform raportului intocmit in acest sens. Desi ministrul in functie a luat cunostinta de producerea pagubelor mentionate in raport, avand obligatia sa dispuna cercetarea administrativa, nu si-a indeplinit aceasta obligatie pana in prezent conform O.U.G. nr. 121/1998, privind raspunderea materiala a militarilor, cu referire la decontarea acelor cursuri de pregatire profesionala".

DNA precizeaza ca la data de 22 ianuarie 2016, din initiativa DIPI, ministrul Afacerilor Interne ar fi aprobat o modificare a unui ordin al ministerului, privind fondurile operative ale DIPI, "prin care a incercat sa reglementeze situatia bunurilor date la scadere. Acest ordin este contradictoriu intrucat, pe de o parte, prevede ca bunurile IT date surselor pentru procurarea de date si care nu mai sunt folosite in activitati informativ-operative nu mai trebuie evidentiate contabil, dar, pe de alta parte, prevede ca trebuie scazute din contabilitate, in masura in care nu mai pot fi recuperate."

  • Gabriel Oprea, trimis in judecata pentru abuz in serviciu

Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, in prezent senator in Parlamentul Romaniei, a fost trimis in judecata miercuri pentru abuz in serviciu, alaturi de Gheorghe Nicolae, fostul sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI), acuzat de complicitate la abuz in serviciu si de deturnare de fonduri.

In acelasi dosar vor fi judecati Gabriel-Nicolae Pavel, la data comiterii faptelor avand functia de sef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, sub acuzatia de complicitate la abuz in serviciu, Nelu Zarnica, subsecretar de stat la data faptelor, sub acuzatia de deturnare de fonduri si Marian-Danut Iacob, seful unei structuri administrative la data faptei, fiind cercetat pentru deturnare de fonduri.

"In ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, in calitate de ministru de Interne si ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe si a comisarului sef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor", sustin procurorii.

Achizitionarea autoturismului s-ar fi realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie, arata DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4793 vizualizari

  • +27 (27 voturi)    
    Rezervati-le un loc racoros la toti (Joi, 12 mai 2016, 18:28)

    tudorLeo [utilizator]

    Babuinii merita vreo 10 ani fiecare, in loc sa faca ceva pentru tara asta ei se scarpina in cap cum sa mai fure. Dar cand realizam ca au zece facultati la kg si un IQ de nivelul unei gaini la ce sa ne asteptam
    • +6 (6 voturi)    
      10 ani? ai uitat un 0 (zero) la sfirsit. Minim.... (Joi, 12 mai 2016, 19:13)

      linarel [utilizator] i-a raspuns lui tudorLeo

      si cu executare .Astia-s de la Militia INFRACTOARE.

      - FURAM IN siguranta si CU incredere - parca era lozinca lor , infractori si derbedei
    • +4 (4 voturi)    
      Nu, nu! (Joi, 12 mai 2016, 21:10)

      Veetor [utilizator] i-a raspuns lui tudorLeo

      Nu te grabi! Baietii au suficient IQ incat sa "regrete sincer", dupa care DNA o sa-si ceara scuze prieteneste ca i-a deranjat ;) Le dau si o bomboana pe bat, sa se simta mai bine flacaii nostri cu IQ de musca...
  • +23 (23 voturi)    
    Oprea, Toba (Joi, 12 mai 2016, 18:47)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Doi plagiatori odiosi. Adica mafioti. Probabil ambii sustinti de mafia securista care a confiscat tara si o jefuiesc dupa cum vrea ea
  • +24 (24 voturi)    
    de parca-i greu de reconstituit (Joi, 12 mai 2016, 18:49)

    linarel [utilizator]

    Controale prin conturile bancare doar n-or fi cumparat Audi-urile si alte bunuri cu banii cash.

    Ce nu se poate justifica, se imputa + parnaie . Daca au ajuns sa distruga facturi inseamna ca disperarea e mare
  • +21 (21 voturi)    
    probabil Toba este impus in guvern (Joi, 12 mai 2016, 18:53)

    yellowdog [utilizator]

    de mafiotii p$d
    • -5 (7 voturi)    
      Nu numai (Joi, 12 mai 2016, 20:12)

      Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui yellowdog

      Si de cei care l-au sustinut pe Ciolos si marionetele lui. Puse acolo toate pe post de slugi USL
  • +6 (6 voturi)    
    Din nou despre onorabilul domn Toba ! (Joi, 12 mai 2016, 19:20)

    Susufler0 [utilizator]

    Pana astazi, domnul ministru al afacerilor interne era cunoscut ca fiind un plagiator de teza de doctoat. DNA ne releva insa acum o noua fata a ministrului , aceea de tainuitor de infractiuni. Poate tot DNA sa faca ceva in acest sens si sa ne scape de individ, pt ca in speranta lui Ciolos, o sa ajungem sa-l vedem pe Toba cum prinde radacini in cladirea guvernului.

    PS. D-le PM, ce ne-ati mai pacalit !
  • -4 (6 voturi)    
    Oare Ciolos este si el PSD-ist caci tot guvernul (Joi, 12 mai 2016, 20:23)

    Consta [utilizator]

    pare a fi format din socialisti!
  • +5 (5 voturi)    
    Fostul -candidat- la șefia SRI (Joi, 12 mai 2016, 20:42)

    andreitr [utilizator]

    în cazul în care monta ieșea președinte, generalul cu 4 (patru) stele oprea judecat pentru corupție. Cred că mai avea puțin și era numit mareșal în condițiile în care nu-și poate justifica 8 ani din CV - fiind probabil în vremea aceea șeful mafiei personale a lui a. nastase. Vă dați seama ce se întâmpla dacă ieșea monta președinte? Hai DNA!
    • +1 (3 voturi)    
      in aia (Vineri, 13 mai 2016, 7:59)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

      8 ani de lipsesc din c.v., ii tinea scaunul luceafarului huilei, prin carciumile din Petrosani.
  • +10 (10 voturi)    
    Reforma din politie (Joi, 12 mai 2016, 20:56)

    Fanfan la tulipe [utilizator]

    Cand se reformeaza politia? E in aceeasi situatie ca sanatatea, totul e politizat, numirile in functii de conducere sunt netransparente, pe pile relatii, salarizarea politiei operative nesatisfacatoare, politia administrativa supradimensionata si cu functii mult prea bine salarizate, dotari insuficiente, logistica insuficienta, sedii improprii, achizitii pe ochi frumosi, etc. Politia judiciara ar trebui sa treaca exclusiv in subordinea procurorului pentru a se elimina orice interferente politice...Insa aceasta reforma nu o va face niciodata toba, este omul " sistemului", om subordonat politic, prietenul lui ponta care punea o vorba buna pt. colegul de la Mehedinti...Am vazut ce echipa a selectat, cel de la Prahova, trimis in judecata de DNA...Daca politia nu e independenta este afectat si sistemul judiciar penal...plus siguranta cetatenilor in general...
  • +6 (6 voturi)    
    Il arestam pe ///? (Joi, 12 mai 2016, 21:10)

    ouyang [utilizator]

    Sau ce asteptam? Dezincriminarea abuzului in serviciu?
  • +5 (5 voturi)    
    si lu' față de totem.... (Joi, 12 mai 2016, 22:25)

    TRABI [utilizator]

    Dati-i la greu si pentru distrugerea actelor , apoi si lu' ministru care stia si acum umblă cu fața de totem ..... Ce mai asteptam oare ? nu vrem sa mai stationam in frână..
  • +6 (6 voturi)    
    DEMISIE Toba ! (Joi, 12 mai 2016, 23:59)

    JohnDreptate [utilizator]

    Toba este pus de PSD in Guvernul Ciolos ca sa apere PORCARIA .
  • +4 (4 voturi)    
    distrugere ... (Vineri, 13 mai 2016, 8:48)

    astronaut [utilizator]

    de documente , fapte foarte grave mai ales acolo unde la cei ce aplica legea , sa auzim de mai multi ani!!
  • +5 (5 voturi)    
    Distrugere de probe =arest preventiv !! (Vineri, 13 mai 2016, 9:09)

    andreesanu [utilizator]

    Se apeleaza la arestul preventiv in situatia distrugerilor de probe (interes national !!) si actiuni de intimidare de influientare a martorilor !! , conform procedurii UMFLATIL !!,LA BECIUL DOMNES CU DERBEDEUL !!
    Cat Priveste pe DISCIPOLUL TOBA in mod normal o demisie il INOBILEAZA !!,da de unde nu-i nici DUMNEZEU nu cere !!.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by