Carmen-Carleta Bodea, director executiv al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau, trimisa in judecata de DNA pentru luare de mita

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 22 aprilie 2016, 18:08 Dosare Anticoruptie


Carmen-Carleta Bodea, director executiv al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau, a fost trimisa in judecata de procurorii DNA pentru 8 infractiuni de luare de mita si folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, daca fapta este savarsita in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (6 fapte), informeaza Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat.

Carmen-Carleta Bodea este arestata preventiv in acest dosar din 13 ianuarie 2016.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata de procurorii DNA Vlad Gheorghita, pentru luare de mita, precum si Fanel Bogos, Dumitru Vasiliu, Alexandru Scripcaru si Costel Panzaru, pentru dare de mita.


Ce spun procurorii DNA in rechizitoriul intocmit in acest caz:


La data de 26 octombrie 2015, inculpata Bodea Carmen-Carleta, in calitate de director executiv al DSVSA Bacau, cu ajutorul inculpatului Vlad Gheorghita a pretins si a primit suma de 2.700 lei de la inculpatul Panzaru Costel, administrator al unei societati comerciale cu obiect principal de activitate comert cu ridicata al carnii si produselor din carne.

Banii au fost pretinsi si primiti in legatura cu atributiile de serviciu referitoare la planificarea actiunilor si controalelor, autorizarea/inregistrarea obiectivelor supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, suspendarea/anularea autorizatiei/inregistrarii sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor si dispunerea masurilor complementare de sanctionare.

In perioada 12-27 octombrie 2015, in aceeasi calitate, inculpata Bodea Carmen-Carleta a acceptat promisiunea unor sume de bani de la inculpatul Vasiliu Dumitru, medic veterinar caruia i-a fost atribuita, prin concesionare, de catre DSVSA Bacau, o circumscriptie veterinara. Promisiunea remiterii unei sume de bani este in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu referitoare la emiterea deciziei privind constituirea comisiei de evaluare a achizitiilor de servicii sanitar-veterinare, avizarea documentatiei de participare la licitatie, avizarea raportului de atribuire a achizitiei si semnarea, in numele DSVSA Bacau, a contractului de servicii sanitar-veterinare, cu castigatorul procedurii de atribuire.

In acelasi context, inculpata i-a furnizat medicului respectiv informatii nedestinate publicitatii despre licitatia respectiva. Astfel, desi anuntul privind licitatia nu fusese publicat pe SEAP, inculpata Bodea Carmen-Carleta i-a comunicat persoanei respective conditiile ce vor fi prevazute in caietul de sarcini, precizandu-i ca acesta a fost modificat fata de cel folosit in precedentele licitatii, a avertizat-o in legatura cu dotarile pe care va trebui sa le aiba la data licitatiei si care ii vor asigura un punctaj favorabil, i-a transmis perioada in care va avea loc licitatia si componenta comisiei de licitatie care va fi numita prin dispozitia sa.

In perioada noiembrie - decembrie 2015, inculpata Bodea Carmen-Carleta, in calitate de director executiv al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau, cu ocazia unor concursuri organizate de institutia publica unde isi desfasura activitatea, a furnizat mai multor persoane, printre care se aflau si inculpatii: Budaca Iosif, Rotaru Bogdan si Ungureanu Ionela-Raluca, informatii nedestinate publicitatii, respectiv variantele de subiecte pentru proba scrisa. In acest fel inculpata a asigurat candidatilor respectivi un avantaj fata de ceilalti participanti la concurs si, totodata, obtinerea unui punctaj necesar castigarii concursului.

Acest lucru a fost posibil si datorita ajutorului oferit directorului executiv al DSVSA Bacau de inculpatii Budaca Vasile, Enea Laura, Preotu Ioan si Parsot Cristina-Mirela, care au avut rolul de intermediari.

La data de 17 decembrie 2015, inculpata Bodea Carmen-Carleta, prin intermediul inculpatei Parsot Cristina-Mirela, a primit un plic continand suma de 5.000 lei de la inculpatul Preotu Ioan, ruda unuia dintre candidatii favorizati. De asemenea, in acelasi scop, inculpata a mai primit de la candidatii Rotaru Bogdan si Ungureanu Ionela-Raluca suma de 200 euro respectiv un set de produse cosmetice, in valoare de 50 euro.

In ziua de 11 decembrie 2015, prin intermediar, inculpata Bodea Carmen-Carleta a primit de la inculpatul Scripcaru Alexandru, administrator al unei societati comerciale un ceas in valoare de 1.045 lei, in legatura cu atributiile sale de director executiv al DSVSA Bacau, respectiv aprobarea/dispunerea modificarii in baza de date - Sistemul National de Identificare si Inregistrare Animale - a rasei bovinelor proprietatea firmei acestuia din urma.

La data de 08 ianuarie 2016, inculpata Bodea Carmen-Carleta a primit de la inculpatul Bogos Fanel, administrator al mai multor societati comerciale, suma de 3.000 lei, in legatura cu atributiile sale de director executiv al DSVSA Bacau.

Banii respectivi au fost primiti de inculpata pentru a prelua probe (oua) puse la dispozitie de omul de afaceri, in scopul efectuarii analizelor asupra acestora cu incalcarea procedurilor interne privind achitarea contravalorii analizelor solicitate si in scopul influentarii rezultatelor analizelor asupra acestor produse alimentare.

In perioada decembrie 2014-decembrie 2015, inculpata Bodea Carmen-Carleta a primit de la un medic mai multe bunuri in valoare totala de 949 lei, in legatura cu atributiile sale de director executiv al DSVSA Bacau, respectiv reincadrarea acestuia din urma in functia de consilier principal in cadrul Serviciului Laborator.

In cauza, inculpatii Budaca Vasile, Budaca Iosif Ioan, Parsot Cristina-Mirela, Preotu Ioan, Rotaru Bogdan, Ungureanu Ionela-Raluca si Enea Laura au incheiat cu procurorii anticoruptie acorduri de recunoastere a vinovatiei.

In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra sumei de 10.000 lei ce apartine inculpatei Bodea Carmen-Carleta.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacau, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Directiei Generale Anticoruptie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























934 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by