Fostul director al Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, condamnat la doi ani si opt luni de inchisoare cu suspendare

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 21 aprilie 2016, 21:29 Dosare Anticoruptie


Fostul director al Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Constantin Chera, si fostul director al Directiei Judetene pentru Cultura, Virgil Lungu, au fost condamnati la inchisoare cu suspendare, pentru abuz in serviciu, respectiv conflict de interese, decizia nefiind definitiva.

Magistratii Tribnalului Constanta l-au condamnat, joi, pe Constantin Chera la doi ani si opt luni de inchisoare cu suspendare, pentru abuz in serviciu, suspendarea executarii pedepsei fiind dictata pe durata unui termen de supraveghere de trei ani de la ramanerea definitiva a sentintei penale de condamnare, transmite Mediafax.

Pe parcursul termenului de supraveghere, Constantin Chera va presta munca neplatita in folosul comunitatii, in cadrul Muzeului de Arta Constanta sau Biblioteca Judeteana "Ioan N. Roman" Constanta, pe o perioada de 60 de zile.

Instanta a dispus si pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii unor drepturi, intre care acela de a ocupa o functie publica, de a fi ales in randul autoritatilor publice sau in orice alte functii publice si dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat pe o durata de trei ani. Pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii drepturilor incepe de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executarii sub supraveghere a pedepsei.

Totodata, Constantin Chera a fost obligat la plata sumei de 224.627,51 lei catre Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, ca parte civila.

In cazul fostului director al Directiei Judetene pentru Cultura, Virgil Lungu, magistratii au hotarat condamnarea acestuia la pedeapsa de un an si sase luni de inchisoare, pentru conflict de interese in forma continuata, suspendand conditionat executarea pedepsei pe durata unui termen de incercare de trei ani si sase luni, de la ramanerea definitiva a sentintei penale de condamnare.

Totodata, instanta i-a obligat pe cei doi la plata sumei de cate 3.000 de lei, reprezentand cheltuieli judiciare catre stat.

Decizia instantei nu este definitiva, putand fi atacata cu apel in termen de 10 zile de la comunicare.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie, in luna noiembrie a anului 2008, in calitate de director al Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Constantin Chera a refuzat incheierea unui contract care viza supravegherea si cercetarea arheologica pe traseul lucrarilor la Autostrada A2 si la centura ocolitoare a municipiului Constanta, direct cu beneficiarul acestor servicii.

In schimb, el a permis ca o alta persoana juridica, SC Deprom SRL, sa se interpuna si sa incheie contractul, iar Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta a devenit prestator de servicii in beneficiul societatii respective, primind, in cadrul acestor relatii contractuale, sume inferioare celor de care ar fi beneficiat daca ar fi contractat direct cu beneficiarul lucrarilor prestate. In acest mod, procurorii anticoruptie au apreciat ca muzeului a fost adus un prejudiciu de 4.406.056,11 de lei.

La randul sau, Virgil Lungu, care la data respectiva era sef al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Constanta, este acuzat ca a inlesnit derularea unor activitati comerciale de catre SC Deprom SRL, societate asupra careia avea atributii de control, atat pentru activitatea prestata in domeniul arheologiei, cat si privind incasarea si virarea timbrului monumentelor istorice datorat din activitatea de librarie.

Astfel, Virgil Lungu este acuzat ca a facut recomandari scrise si verbale persoanelor interesate de incheierea de contracte de supraveghere arheologica, cercetare arheologica si conservare primara cu SC Deprom SRL, a intocmit, a semnat si a afisat o lunga perioada de timp, in interiorul sediului Directiei Judetene pentru Cultura Constanta, pe usa compartimentului care elibera avize, un inscris prin care comunica faptul ca SC Deprom SRL efectueaza lucrari de cercetare si supraveghere arheologica.

Totodata, in perioada iunie 2010 - decembrie 2011, Virgil Lungu, in calitate de director executiv al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Constanta, a emis mai multe certificate de descarcare de sarcina arheologica, in baza rapoartelor de cercetare arheologica intocmite de Muzeul National de Istorie si Arheologie Constanta, unitate la care era angajat in acelasi timp. "In temeiul acestor acte s-a realizat un folos material in favoarea muzeului care presta activitatile de cercetare in baza unor contracte incheiate cu beneficiarii", au aratat in rechizitoriu procurorii DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1163 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by