DNA: Doi fosti directori ai Administratiei Parcului Natural Balta Mica a Brailei, trimisi in judecata

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 15 aprilie 2016, 18:20 Dosare Anticoruptie


Radu Gheorghe Moise si Alexandru Eduard Buricea, la data faptelor directori ai Administratiei Parcului Natural Balta Mica a Brailei, au fost trimisi in judecata intr-un dosar instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Galati al DNA, informeaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, Radu Gheorghe Moise este acuzat de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, iar Alexandru Eduard Buricea - de abuz in serviciu si complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Bogdan Paul Albu, Daniela Brezuica si Anca Elena Andrei, la data faptei membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul aceleiasi institutii publice, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Printre inculpati se mai numara Matei Constantin, administrator al SC Urban Serv SRL Braila, si Gheorghe Dutu, diriginte de santier, acuzati de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, precum si Nicoleta Bautu, administrator al SC Loracom SRL Braila, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de complicitate la abuz in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Pe lista inculpatilor se mai afla si societatile Urban Serv SRL si Loracom SRL, prima pentru folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, iar a doua pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit procurorilor anticoruptie, Radu Gheorghe Moise a depus, in cadrul unui proiect LIFE, cererea de finantare europeana nerambursabila privind "Conservarea, refacerea si managementul durabil in Insula Mica a Brailei". Costul total al proiectului a fost estimat la 978.419 euro, din care ajutorul financiar nerambursabil era de 489.209 euro.

"In cadrul acestui proiect aprobat, la data de 6 iulie 2009, inculpatii Moisei Radu Gheorghe, Albu Bogdan Paul, Brezuica Daniela si Andrei Anca Elena, in calitate de presedinte, respectiv membri ai comisiei de evaluare a ofertelor, au acceptat oferta SC Urban Serv SRL Braila, reprezentata de inculpatul Constantin Matei, desi cunosteau faptul ca aceasta societate nu avea dotarea tehnica necesara executiei lucrarilor hidrotehnice si nici nu a demonstrat experienta similara anterioara. Urmarea a fost incheierea, la data de 19 septembrie 2009, a unui contract de lucrari de reabilitare hidrologica a Baltii Mici a Brailei privind construirea unor canale pentru refacerea conexiunii fluviului Dunarea in vederea alimentarii din amonte a sistemului de lacuri din Insula Fundu Mare si construirea unor stavilare, totul in valoare de 67.200 euro", se precizeaza in comunicatul DNA.

Desi Matei Constantin nu a depus la dosar un proiect tehnic si nici nu a efectuat lucrarile la stavilarul Navodari, directorul Administratiei Parcului Natural Balta Mica a Brailei a avizat la plata catre SC Urban Serv SRL facturi in valoare de 282.939 de lei, reprezentand printre altele si lucrari care nu erau prevazute in proiectul ce a primit finantare europeana nerambursabila. Cu aceeasi ocazie au fost achitate lucrari care nu au putut fi verificate din punct de vedere al indeplinirii unor parametri tehnici, toate aceste actiuni conducand in final la neatingerea scopului urmarit, respectiv reabilitarea hidrologica a retelei de lacuri din parcul natural.

"Desi executia lucrarilor, conform contractului, a fost efectuata de SC Urban Serv SRL Braila, Administratia Parcului Natural Balta Mica a Brailei, prin directorul Moisei Radu Gheorghe, a incheiat suplimentar un contract de prestari servicii cu PFA Dutu Gheorghe pentru asistenta tehnica, in valoare de 3.000 euro exclusiv TVA", se mai arata in comunicat.

Gheorghe Dutu este acuzat ca, in calitate de diriginte de santier, a confirmat cu intentie, prin aplicarea vizei de verificare si conformitate, devizele de lucrari si situatiile de lucrari intocmite de firma administrata de Matei Constantin. Pentru "asistenta tehnica" acordata au fost emise de catre PFA Dutu Gheorghe si decontate de catre Administratia Parcului Natural Balta Mica a Brailei trei facturi, in valoare totala de peste 10.000 de lei.

In cadrul aceluiasi proiect, la data de 20 aprilie 2011, intre Administratia Parcului Natural Balta Mica a Brailei, reprezentata de Alexandru Eduard Buricea, si SC Loracom SRL Braila, reprezentata de Nicoleta Bautu, a fost incheiat un contract de lucrari avand ca obiect "Servicii de amenajare peisagistica - Realizare gard de imprejmuire", in vederea incadrarii cantonului Patap in aspectul rustic. Pretul contractului a fost stabilit la suma de 33.000 de lei, cu TVA inclus.

"In scopul obtinerii pe nedrept a acestei sume de bani de catre firma respectiva, inculpatul Buricea Alexandru Eduard, cu intentie, si-a incalcat atributiile de serviciu referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv si controlul gestiunii de fond asupra gospodaririi mijloacelor materiale si banesti, precum si inventarierea acestora in conditiile prevazute de lege precum si pe cele cu privire la respectarea legilor si regulamentelor Parcului Natural Balta Mica a Brailei, atat de personalul din subordine, cat si de alte persoane ca unitati locale, utilizatori de servicii si resurse oferite de Parcul Natural Balta Mica a Brailei", sustin procurorii.

Buricea este acuzat ca a acceptat la plata facturile emise de Nicoleta Bautu, desi stia ca documentele contabile emise de SC Loracom SRL Braila atestau in mod nereal furnizarea materialului lemnos si manopera aferenta executarii lucrarii, precum si faptul ca procesul-verbal de receptie prin care se atesta ca lucrarea contractata a fost executata pe o lungime de 300 de metri era fals.

"Mai mult, gardul respectiv, pentru care s-a achitat suma de bani mentionata mai sus, nu a fost realizat decat pe o lungime de 54 metri si de catre o alta persoana urmare a dispozitiei inculpatului Buricea Alexandru Eduard", se mai precizeaza in comunicatul DNA.

Prejudiciul constatat de anchetatori se ridica la 112.237 de lei, fiind produs in dauna Administratiei Parcului Natural Balta Mica a Brailei, care contribuie cu o parte de cofinantare de 50% la proiectul finantat din bani europeni.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile care apartin inculpatilor Radu Gheorghe Moisei, Gheorghe Dutu, Sc Urban Serv Srl Braila si Sc Loracom Srl Braila, dosarul fiind trimis spre judecare Tribunalului Braila.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























865 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by