Curtea de Apel Bucuresti anunta pe 27 aprilie sentinta in dosarul Santaj la RCS&RDS

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 13 aprilie 2016, 19:41 Dosare Anticoruptie


Magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti au terminat miercuri de judecat dosarul in care Dan Voiculescu si fiica sa, Camelia Voiculescu, sunt acuzati de santajarea administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei, urmand ca sentinta sa fie anuntata pe data de 27 aprilie, anunta Agerpres.

Dan Voiculescu nu a fost prezent in sala de judecata, el refuzand de altfel sa fie adus din penitenciar pe toata durata acestui proces.

In schimb, Camelia Voiculescu a cerut sa fie achitata, aratand faptul ca procurorului de sedinta i-a tremurat vocea atunci cand a cerut ca ea sa fie condamnata la inchisoare.

'Este foarte frustrant modul de rastalmacire a cuvintelor mele. Nu am stiut ca Sorin Alexandrescu se cunostea cu Bendei. Rechizitoriul incepe cu o minciuna, faptul ca sunt administrator, cand de fapt eu sunt actionar. Sunt placut surprinsa de faptul ca domnului procuror de la DNA i-a tremurat vocea cand a cerut pedeapsa cu inchisoarea pentru mine. Domnul Bendei a angajat trei avocati foarte buni pentru sustinerea minciunilor sale si unul dintre ei este Radu Pricop, ginerele fostului presedinte. In 20 de ani de activitate am semnat mii de contracte si nu mi s-a adus vreodata vreo acuzatie. Parchetul stie asta. Va rog sa dispuneti achitarea', a spus Camelia Voiculescu in ultimul cuvant in fata instantei.

La randul sau, directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, a declarat ca acest caz a inceput 'extrem de dur si nejustificat', iar dosarul trebuie judecat pe baza unor probe clare si concrete si nu pe prejudecati.

'Procurorul Lucian Papici a coordonat cazul si imediat dupa trimiterea mea in judecata a spus despre noi ca suntem rai si periculosi. Rechizitoriul a ajuns pe masa unei institutii de presa, inainte de a ajunge la instanta. Am fost arestat pentru demararea unei anchete jurnalistice de interes public. Apoi am inteles ca acea ancheta nu trebuia sa iasa public nicicum. Parchetul si-a dorit cu orice pret retinerea mea. In cursul urmaririi penale, nu a existat nicio intrebare privind demersul jurnalistic. O persoana a ales sa minta Parchetul inca din primul moment si, stiind ca a mintit, a incercat cu disperare sa produca probe care sa sustina minciunile sale. Sunt aici pentru ca o persoana a mintit si nu o data. A mintit pentru ca eu am descoperit un contract nelegal dintre RCS/RDS si Liga. Din start i-am spus ca scopul intalnirilor e un demers jurnalistic legat de informatii pentru o ancheta de interes public', a afirmat Sorin Alexandrescu.

El a explicat ca nu l-a amenintat sau santajat niciodata pe Ioan Bendei si nici nu putea sa il sperie cu ceva pe acesta.

La inceputul procesului, procurorul de sedinta a cerut instantei condamnarea la inchisoare a inculpatilor din acest dosar - Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, Sorin Alexandrescu, Serban Pop si George Daniel Matiescu, iar la individualizarea pedepselor sa se tina seama de practica judiciara in materie, respectiv de dosarul in care Dan Diaconescu a fost condamnat la cinci ani inchisoare tot pentru infractiunea de santaj prin intermediul unor mijloace media.

In opinia procurorului, instanta ar trebui sa dea in acest caz condamnari mai mari decat cele aplicate in dosarul lui Dan Diaconescu, deoarece este vorba de sume de ordinul milioanelor de euro.

In ceea ce-l priveste de Dan Voiculescu, procurorul a cerut ca pedeapsa pe care o va primi acesta sa fie contopita cu condamnarea de 10 ani inchisoare din dosarul ICA, la care sa se adauge un spor.

De asemenea, reprezentantul DNA a cerut ca Antena TV Group, Antena 3 si Intact Publishing sa fie condamnate la plata unei amenzi si publicarea deciziei instantei, precum si retinerea formei agravante a infractiunii de complicitate la santaj in varianta prevazuta de Legea 78/2008 privind combaterea infractiunilor de coruptie.

Directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, si Dan Voiculescu au fost trimisi in judecata pe 1 octombrie 2013, fiind acuzati de santajarea administratorului firmei RCS&RDS Ioan Bendei.

In acelasi dosar au mai fost deferiti justitiei fostul presedinte al ANAF, Serban Pop, Camelia Voiculescu, asociat si administrator al societatilor Antena TV Group, Antena 3 si Intact Production, care este si singurul asociat al SC Intact Publishing, George Daniel Matiescu, imputernicit al Intact Publishing, precum si firmele Antena TV Group, Antena 3 si Intact Publishing. Ei sunt acuzati in legatura cu folosirea acelor institutii media (televiziuni, publicatii online si scrise) pentru santaj cu scopul obtinerii de foloase materiale ilicite insemnate.

Potrivit DNA, Sorin Alexandrescu si persoanele juridice Antena Tv Group si Intact Publishing sunt acuzate de santaj, Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, George Daniel Matiescu si SC Antena 3, de complicitate la santaj, iar Serban Pop, fost sef ANAF, in functie la data faptelor, de folosire, in orice mod, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, Sorin Alexandrescu a exercitat in mod repetat si gradual acte de constrangere asupra lui Ioan Bendei, amenintandu-l cu darea in vileag a unor presupuse fapte de coruptie, astfel incat sa il determine sa urmeze conduita impusa de inculpat.

'In mod concret, inculpatul Alexandrescu a exercitat acte de amenintare cu publicarea, prin intermediul entitatilor media, a unor documente care, in opinia sa, argumentau o pretinsa fapta de coruptie savarsita de partea vatamata, in situatia in care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune apartinand Antena TV Group la un pret dorit de inculpat. Semnarea contractului in conditiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare de 6.480.000 euro/an, pe o durata de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instantelor, oprirea campaniei media impotriva societatii pe care o reprezenta partea vatamata si a persoanelor din conducerea acelei societati', sustin procurorii.

Actele de constrangere, prin amenintare, s-au exercitat in mai multe feluri: verbal, prin afirmatii legate de perspectiva declansarii unui scandal mediatic; prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publica era informata ca vor fi facute dezvaluiri cu privire la presupuse fapte de coruptie in care ar putea fi implicata partea vatamata (realizat din dispozitia inculpatilor Camelia Voiculescu si Sorin Alexandrescu in 8 mai si difuzat in perioada 9 - 30 mai cu o frecventa de 5 ori pe zi - in total de 401 ori, de toate posturile TV apartinand SC Antena TV Group si Antena 3); prin inscrisuri avand caracter de somatie, emise de catre Intact Publishing, semnate de George Daniel Matiescu, in calitate de director general, si trimise catre partea vatamata si catre alte persoane, prin care, sub pretextul desfasurarii unei anchete jurnalistice, se solicitau relatii privind imprejurarea care facea obiectul santajului.

DNA precizeaza ca Sorin Alexandrescu, cu ocazia mai multor intalniri, i-a reamintit lui Bendei ca singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa si, implicit, activitatea pe care o desfasoara este semnarea contractului cu Antena TV Group, in conditiile impuse.

'Informatiile pe care s-a sprijinit Sorin Alexandrescu pentru a exercita actele de santaj la adresa partii vatamate au fost obtinute de la inculpatul Pop, presedinte ANAF. Astfel, in februarie, acesta din urma i-a remis lui Sorin Alexandrescu un set cu documente provenind de la angajatii Garzii Financiare, in conditiile in care, in calitatea sa de presedinte al ANAF, era obligat sa asigure confidentialitatea informatiilor obtinute, in virtutea functiei, de la angajati. In acest fel, Serban Pop i-a asigurat lui Sorin Alexandrescu un ascendent in discutiile cu partea vatamata si, totodata, un potential subiect de presa, iar pentru sine, ulterior, a obtinut promisiunea ca va fi sprijinit pentru mentinerea in functia de presedinte al ANAF', mai spun procurorii.

DNA mentioneaza ca Dan Voiculescu, prin demersurile sale, a sprijinit actiunile desfasurate de Sorin Alexandrescu care erau menite sa mentina si sa accentueze starea de presiune psihica asupra partii vatamate.

Prin intermediul site-urilor Income Magazin si Jurnalul National detinute de Intact Publishing, Matiescu ar fi girat publicarea unor stiri negative la adresa societatii reprezentate de partea vatamata, in scopul sustinerii actelor de santaj exercitate. De asemenea, el ar fi acceptat si semnat inscrisurile trimise in 24 aprilie 2013 catre Ioan Bendei si catre alte persoane, in conditiile in care acestea nu vizau niciun fel de investigatie jurnalistica, ci erau acte de constrangere prin amenintare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de coruptie, sustin procurorii.

DNA mai arata ca, in 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor inscrisuri a participat si Camelia Voiculescu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1081 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    un gand (Miercuri, 13 aprilie 2016, 19:58)

    hopshio [utilizator]

    Nu tin cu nimeni dar sper sa fie cu executare.
  • -6 (8 voturi)    
    cum naiba (Miercuri, 13 aprilie 2016, 20:04)

    xanti [utilizator]

    Pricop ,Camelia, toti au legatura cu fostul presedinte.
    In cazul asta Basescu a coordonat tot din cate se pare.
    Foarte ciudat.
    • +4 (4 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 13 aprilie 2016, 20:40)

      [anonim] i-a raspuns lui xanti

    • +3 (3 voturi)    
      Pai ce, tu acum ai aflat asta ? (Miercuri, 13 aprilie 2016, 21:39)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      Da' pe ce lume traiesti, omule ?
      PS. Calota glaciara se topeste accelerat tot din cauza lui. Odata cand a fost mic, a fost bolnav si avut febra si s-a pisat in mare iar jetul fierbinte a ajuns la Polul Nord si a inceput sa "lucreze". De-atunci tot lucreaza, tot topeste. Pt razboiul din Golf tot el e de vina dar asta ti-o povestesc altadata.
  • +1 (1 vot)    
    Curtea de Apel Bucuresti (Miercuri, 13 aprilie 2016, 22:53)

    Cataleya [utilizator]

    ...ii cam achita pe infractorii cu bani multi si cu relatii sus puse. Sau da numai cu suspendare.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by