Fostul primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, a fost trimis in judecata / Procurorii acuza un prejudiciu de peste 31,6 milioane lei

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 7 aprilie 2016, 15:51 Dosare Anticoruptie


Fostul primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, a fost trimis joi in judecata de procurorii DNA, intr-un dosar privind finantarea echipei de fotbal din orasul de pe Bega, procurorii acuzand un prejudiciu de peste 31,6 milioane lei.

Cine sunt persoanele trimise in judecata in acest dosar:
 • CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, la data faptelor primar al municipiului Timisoara,
 • COJOCARI IOAN, secretar al Consiliului Local Timisoara,
 • DUMITRU DELIA-ILEANA, consilier juridic in cadrul Primariei Municipiului Timisoara,
 • HARACICU SMARANDA MARIA, director al Directiei Economice din cadrul Primariei Timisoara,
 • MIHALACHE VIOLETA-TEODORA, la data faptelor director al Directiei Comunicare din cadrul Primariei Municipiului Timisoara,
 • in sarcina carora s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
 • ORZA ADRIAN ROMITA, la data faptelor viceprimar al municipiului Timisoara, 
 • MUNTEANU MIREL FLORIN si DIMITRIU MARIANA, la data faptelor economisti in cadrul Directiei Economice a Primariei Timisoara,
 • STAIA MARTIN, la data faptelor sef Serviciu Administrare Baze Sportive din cadrul Primariei Municipiului Timisoara,
 • MIUT NICUSOR CONSTANTIN, la data faptelor director al Directiei Patrimoniu din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, 
Acestia sunt acuzati de infractiunea de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
 • Mai este trimisa in judecata PINTILIE ALINA, functionar public in cadrul Primariei Timisoara, in sarcina careia s-au retinut doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Care sunt acuzatiile procurorilor:
 • In cursul anului 2008, Gheorghe Ciuhandu, la acea data primar al Municipiului Timisoara si Cojocari Ioan, secretar al Consiliului Local Timisoara, uzand de prerogativele conferite de functiile ce le indeplineau, au incalcat normele legale in vigoare ce reglementeaza posibilitatea virarii unor sume de bani de la bugetul Consiliului Local Timisoara in contul S.C. Politehnica Timisoara S.A. (fosta S.C. Fotbal Club Timisoara S.A., fosta S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A.).
 • In acest context, edilul, impreuna cu Dumitru Delia-Ileana, Haracicu Smaranda Maria si Mihalache Violeta-Teodora, a semnat un "Contract de asociere", in baza caruia a fost alocata anual, pe o perioada de 3 ani, suma de 9.000.000 lei, "pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Stiinta Timisoara", iar secretarul Consiliului Local Timisoara a avizat pentru legalitate H.C.L. nr. 127/2008 in baza careia era alocata anual suma mentionata mai sus.
 • De fapt, prin aceasta conduita nu se urmarea "sprijinirea" activitatii sportive, intrucat banii intrau direct in contul S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A., ci "sprijinirea" efectiva a acestei firme pentru redresarea financiara, imprejurare dovedita si de faptul ca, dupa incetarea finantarii de catre Consiliul Local Timisoara si Consiliul Judetean Timis, in anul 2011 S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A. a intrat in insolventa, in lipsa sumelor necesare desfasurarii in continuare a activitatii.
 • Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, atat la data semnarii contractului de asociere, cat si la momentul semnarii actelor aditionale de prelungire a acestuia pentru urmatoarele perioade bugetare, cum rezulta din actele de la dosar.
 • In acelasi context, inculpatii mentionati mai sus au beneficiat de sprijinul celorlalte persoane care au avizat din punct de vedere al realitatii, legalitatii si regularitatii si au semnat, cu incalcarea atributiilor de serviciu si a dispozitiilor legale, un numar de 40 de ordonantari de plata.
 • Potrivit Legii sponsorizarii, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ si urmareste obtinerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare.
 • Pentru a da o forma aparenta de legalitate intentiei de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Stiinta Timisoara (denumirea din acel moment a entitatii sportive) s-a procedat la aplicarea. in mod nelegal, indirect, a Legii educatiei fizice si sportului, nr. 69/2000 si a normelor de aplicare ale acesteia.
Primaria Municipiului Timisoara a comunicat ca se constituie parte civila cu suma de 31.669.417,71 lei.

In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor Miut Nicusor Constantin, Cojocari Ioan, Ciuhandu Gheorghe Coriolan, Staia Martin, Munteanu Mirel Florin, Pintilie Alina, Dimitriu Mariana si Haracicu Smaranda Maria.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timis, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1095 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Mare atentie! (Joi, 7 aprilie 2016, 20:53)

  Martinezu [utilizator]

  La sumele astea risca un an sau chiar 18 luni cu suspendare.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by