Fostul presedinte al CJ Buzau, Cristinel Bigiu, condamnat la cinci ani si doua luni de inchisoare cu executare

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 5 aprilie 2016, 16:01 Dosare Anticoruptie


Cristinel Bigiu
Foto: CJ Buzau
Magistratii Tribunalului Calarasi au decis marti condamnarea fostului presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Buzau, Cristinel Bigiu, la cinci ani si doua luni de inchisoare cu executare si interzicerea pentru doi ani a unor drepturi intr-un dosar de luare de mita, a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Tribunalului Calarasi, judecatorul Gabriela Tanase.

Totodata, acestuia i s-a confiscat suma de 45.000 de lei.

Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Cristinel Bigiu a fost arestat preventiv in decembrie 2014 in urma unui flagrant organizat de procurorii DNA in fata blocului in care locuia si a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita si conflict de interese in forma continuata si pentru tentativa de spalare a banilor.

Potrivit rechizitoriului DNA, Cristinel Bigiu a fost trimis in judecata pentru doua infractiuni de luare de mita in forma continuata, 12 infractiuni de conflict de interese in forma continuata si tentativa de spalare a banilor.

Conform sursei citate, in perioada decembrie 2013- decembrie 2014, Cristinel Bigiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul institutiei sa faca demersuri pentru declansarea procedurilor de achizitie directa, prin modificarea proiectului initial in cuantum de 400.000 de lei, legat de intocmirea Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Buzau pentru perioada 2014-2020 si impartirea acestuia in trei componente, astfel incat sa fie evitata procedura de licitatie publica, sa identifice firme dispuse sa semneze, in mod formal, aceste proiecte si sa intocmeasca efectiv proiectele.

Procurorii DNA sustin ca, dupa intocmirea acestor proiecte si dupa aprobarea platilor de catre Cristinel Bigiu, directorul respectiv din institutie urma sa ii dea mita presedintelui Consiliului Judetean jumatate din suma platita din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma sa recupereze banii de la firmele care figurau, in mod fals, ca executanti ai celor trei proiecte.

Anchetatorii au mai precizat ca in jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul din Consiliul Judetean Buzau i-a remis lui Cristinel Bigiu, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub forma de mita, reprezentand jumatate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, suma ce fusese virata unei firme identificate de director, careia i se atribuise anterior, in mod direct, contractul pentru prima componenta a Strategiei de dezvoltare durabila si anume principalele directii de dezvoltare si analiza S.W.O.T. Directorul, la randul sau, primise suma respectiva de la reprezentantul legal al firmei.

Ulterior, in luna august 2014, Bigiu l-a insarcinat pe acelasi director sa inceapa procedurile de atribuire directa, in aceleasi conditii, pentru cea de-a doua componenta a Strategiei de dezvoltare durabila, fiind declarata castigatoare aceeasi firma, urmand ca lui Bigiu sa ii fie remisa, ulterior, ca mita, jumatate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

Procurorii DNA mai precizeaza ca in 4 decembrie 2014 Cristinel Bigiu i-a solicitat in mod expres aceluiasi director sa ii dea pana cel mai tarziu in 8 decembrie suma convenita de 50.000 de lei, indicandu-i ca intermediar care urma sa primeasca banii in numele sau o persoana de incredere a acestuia.

"Bigiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul in care urmau a fi distribuiti, respectiv pastrati banii, solicitandu-i ca suma de 6.500 de lei sa fie remisa finului acestuia, Colgiu Florin Madalin, iar restul sumei de 43.500 lei sa fie pastrata, la dispozitia lui Bigiu Marian Cristinel, de catre intermediar. In aceeasi zi, intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Madalin, care cunostea ca suma respectiva fusese primita cu titlu de mita de catre Bigiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv", mai precizeaza procurorii DNA.

Cristinel Bigiu mai este cercetat in alte doua dosare penale, unul pentru spalare de bani, alaturi de fostul ministru de Interne, Cristian David si un altul, pentru trafic de influenta, alaturi de fostul sef al RAAPPS, Gabriel Surdu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.