DNA: Avocata Laura Vicol (fosta Voicu), trimisa in judecata

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 4 aprilie 2016, 16:08 Dosare Anticoruptie


Avocata Laura Voicu
Foto: Agerpres
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a avocatei Laura Vicol (fosta Voicu) din Baroul Bucuresti pentru favorizare a faptuitorului, complicitate la exercitarea fara drept a unei profesii sau activitati si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, informeaza Agerpres. In acelasi dosar, a fost deferit justitiei Niculae Learciu, pentru exercitare fara drept a unei profesii sau activitati si uz de fals, in forma continuata.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni, Laura Vicol (fosta Voicu), desi cunostea ca Niculae Learciu nu detine calitatea de avocat, l-a ajutat sa exercite fara drept aceasta profesie, prin aceea ca i-a pus la dispozitie imputerniciri avocatiale care atestau calitatea sa si care i-au permis sa indeplineasca unele sarcini si activitati specifice acestei profesii, si anume sa participe, fara drept, la acte de urmarire penala in dosare aflate in instrumentarea DIICOT sau DNA.

"In martie 2015, Laura Voicu, aparator ales al inculpatei Georgia Ioana Deaconu, la data faptelor aflata in arest preventiv (...), cunoscand faptul ca Learciu nu detine calitatea de avocat, fiind inscris in asa numitul 'Barou constitutional', l-a desemnat sa participe la activitati de urmarire penala ce urmau a se desfasura la sediul DNA in dosarul mentionat, precum si, in repetate randuri, in alte cauze aflate pe rolul DNA. In acest mod, cu referire la dosarul 189/P/2012, prin faptul ca l-a trimis la sediul DNA pe Niculae Learciu, pentru a acorda asistenta juridica unei inculpate aflate in stare de arest preventiv, a carei aparare este obligatorie potrivit legii, Laura Vicol a provocat, in mod constient, o stare de pericol pentru infaptuirea justitiei", sustin procurorii.

DNA precizeaza ca aceasta a creat conditiile ca desfasurarea urmaririi penale sa fie ingreunata prin imposibilitatea folosirii unor probe, despre care s-ar fi putut sustine ca au fost obtinute nelegal, riscand chiar declararea nulitatii fazei de urmarire penala in intregul ei, din cauza nerespectarii dreptului la aparare, imprejurare care ar fi putut fi constatata ori invocata, conform dispozitiilor Codului de procedura penala.

"De asemenea, pentru a-i facilita lui Learciu accesul in arestul DGPMB cu eludarea dispozitiilor legale care reglementeaza regimul vizitelor la care au dreptul persoanele private de libertate, Laura Vicol a emis si inmanat coinculpatului, spre a le folosi, un numar de 33 de imputerniciri avocatiale, in care a mentionat, in mod neadevarat, ca acesta ar detine calitatea de avocat al unei anumite persoane. Persoana respectiva, aflata in stare de arestat preventiv, era o prietena de familie a lui Learciu. Astfel, persoana respectiva a beneficiat, fara drept, de acces nelimitat, din punct de vedere al numarului prezentelor, in spatiul respectiv, in conditii speciale si nerestrictive", mentioneaza DNA.

Anchetatorii au retinut ca, in realitate, prezenta lui Niculae Learciu in arestul DGPMB raspundea unor interese personale ale persoanei private de libertate si nu tinea de acordarea asistentei juridice.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2329 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by