Inculpatii din dosarul "Steriletul", achitati definitiv de instanta suprema

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 28 martie 2016, 17:12 Dosare Anticoruptie


Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis definitiv, luni, achitarea tuturor inculpatilor din dosarul cunoscut sub numele de "Steriletul", in care sunt judecati mai multi fosti oficiali din Ministerul Sanatatii, dar si un medic din Targu Jiu, acuzat ca i-ar fi mituit pe acestia, potrivit Mediafax.

Judecatorii instantei supreme au dispus achitarea lui Virgil Remus Baciu, (fost consilier personal pe probleme de control al fostului ministru al sanatatii Daniela Bartos), acuzat de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, a Daianei Elena Druta, (medic primar la Spitalul Clinic "Dr. I. Cantacuzino" Bucuresti), acuzata de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave si a lui Cristinel Spiridon Vodislav, (reprezentant legal al SC Vodimedicor SRL Targu Jiu), acuzat de savarsirea a doua infractiuni de dare de mita, doua infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, spalare de bani si instigare neurmata de executare la infractiunea de marturie mincinoasa, impreuna cu Adriana Ileana Deac, (avocat in cadrul Baroului Bucuresti), judecata pentru savarsirea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

La 19 octombrie 2007, DNA i-a trimis in judecata pe cei patru, dosarul vizand modul in care firma unui medic chirurg din Targu Jiu a furnizat Ministerului Sanatatii sterilete la preturi foarte mari in comparatie cu cele de pe piata libera, anchetatorii sustinand ca achizitiile la supra-pret s-au facut in schimbul achitarii unor spagi catre reprezentantii Ministerului Sanatatii.

"In perioada 13 decembrie 2002 ¬ 31 ianuarie 2003, inculpatii Baciu Remus Virgil si Druta Daiana ¬ Elena, in calitate de presedinte, respectiv membru al Comisiei de licitatie nationala organizate de Ministerul Sanatatii si Familiei in anul 2002 pentru achizitionarea de produse contraceptive, au inlesnit, cu incalcarea normelor legale, atribuirea catre S.C. Vodimedicor SRL Targu Jiu a unui contract de achizitie publica in valoare totala de 747.723,96 RON (223.000 USD), avand ca obiect achizitia a 16.200 de sterilete tip Cooper T 380 A. Prin acest contract, Ministerul Sanatatii si Familiei a achizitionat sterilete la pretul unitar de 46,15 RON, in conditiile in care pretul de import unitar al steriletului era de 1,54 RON, iar pretul mediu unitar al produselor similare valorificate la acea data prin reteaua farmaceutica era de 9,06 RON. Astfel, bugetul Ministerului a fost prejudiciat cu suma de 597.116,80 RON (178.000 USD)", a comunicat DNA, la momentul inaintarii rechizitoriului catre instanta de judecata.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1945 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    Cineva este vinovat aici (Luni, 28 martie 2016, 17:40)

    cartofil [utilizator]

    Daca procurorii au chinuit niste oameni (medici aici) din 2007 pana acum tarandu-i prin tribunale (poate si arestandu-i pe unii) atunci sa plateasca.
    Daca procurorii au fost incompetenti, faptele s-au petrecut iar ei nu au fost in stare sa gaseasca probe, iarasi trebuie sa plateasca.
    Daca faptele au existat, probele au existant dar instanta i-a scos basma curata iar cineva terbuie sa plateasca, de data aceasta judecatorii. Nu se poate, pentru un asemenea proces cineva trebuie sa plateasca . Sau cetateanul a fost bataia de joc a justitiei sau statul a fost bataia de joc a justitiei. Oricum ar fi, s-au intamplat niste lucruri peste care nu se poate trece, decat pedepsind niste vinovati. Lucrurile s-au intamplat, deci vinovati exista. Daca nu se ia nici o masura pentru pedepsirea vinovatilor inseamna ca inca suntem in Burkina-Faso nu in UE.
    • +1 (1 vot)    
      Imi permit o parere ! (Luni, 28 martie 2016, 21:31)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

      In cauza s-a pornit de la existenta a trei preturi / buc. sterilet :
      1) 1,54 RON, pret de import unitar ;
      2) 9,06 RON, pret mediu unitar al produselor similare valorificate la aceea data prin reteaua farmaceutica
      3) 46,15 RON, pretul unitar cu care s-a achizitionat.
      Daca excludem toate infractiunile care presupuneau un probatoriu relevant cu inscrisuri, martori, expertize ale scrisului (pt infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata), respectiv infractiunile de luare si dare de mita, de fals in inscrisuri sub semnatura privata, de spalare de bani si de instigare neurmata de executare la
      infractiunea de marturie mincinoasa ramanem cu 2 infractiuni de abuz in serviciu.... pt dovedirea carora, dupa umila mea parere, trebuie sa dovedesti doar ca inculpatii aveau cunostiinta de faptul ca existau pe piata oferte mult mai bune de achizitionare a steriletelor, lucru facil de demonstrat. Ei, cum naibii, de nu s-a facut asta ?
      Voi puteti crede asa ceva ? Eu, unul, nu pot !
  • +1 (1 vot)    
    Ce se intimpla la ICCJ? (Luni, 28 martie 2016, 20:37)

    D-or [utilizator]

    De la 1.54 lei la 46.15lei, frauda este evidenta, nimeni nu poate fi atit de timpit.

    Tot ICCJ a hotarit ca nu exista clauze abuzive, desi bancile insele au recunoscut intr-un studiu facut de BNR ca au clauze abuzive de miliarde de lei.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by