UPDATE Cristian Rizea a recunoscut acuzatiile de trafic de influenta, spalare de bani si influentarea declaratiilor/ Lucian Coltea il avertizase ca il denunta - rechizitoriu DNA

de I.R.     HotNews.ro
Joi, 24 martie 2016, 11:35 Dosare Anticoruptie


Cristian Rizea
Foto: Agerpres
Deputatul PSD Cristian Rizea a recunoscut pe parcursul urmaririi penale acuzatiile de trafic de influenta, spalare de bani si influentarea declaratiilor, desi initial le-a respins, se arata in rechizitoriului prin care deputatul a fost trimis in judecata de procurorii DNA alaturi de omul de afaceri american Lucian Coltea, scrie Agerpres.

"Initial, inculpatul Rizea Cristian nu a recunoscut faptele pentru care este cercetat in prezentul dosar asa cum rezulta din declaratia acestuia din data de 2.03.2016. Pe parcursul urmaririi penale, inculpatul Rizea Cristian a revenit asupra pozitiei sale procesuale si in data de 17.03.2016 a declarat ca recunoaste savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, spalare de bani si influentarea declaratiilor asa cum au fost retinute in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale impotriva sa", se arata in rechizitoriu.

Conform aceleiasi surse, inculpatul Lucian Coltea a avut o pozitie procesuala sincera, prezentand faptele asa cum au fost retinute de anchetatori.

In rechizitoriu se mai arata ca Lucian Coltea l-a avertizat in anul 2010 pe Cristian Rizea ca il denunta la DNA, fiind nemultumit de intarzierea solutionarii cererilor de retrocedare a unor terenuri, demers pentru care ii daduse parlamentarului 300.000 de euro.

Banii au fost dati in decembrie 2009, iar in aprilie 2010, in contextul in care solutionarea retrocedarilor intarzia, Lucian Coltea l-a informat pe Cristian Rizea ca a intocmit un denunt impotriva lui si i-a spus ca il va inainta catre DNA in situatia in care nu i se restituie banii.

"Cei doi s-au intalnit si au discutat pe aceasta tema, iar ulterior s-au inteles sa nu inregistreze denuntul la DNA iar inculpatul Rizea Cristian sa ii transmita proprietatea a doua imobile ca o garantie a faptului ca in viitor o sa rezolve interesele lui Coltea Lucian la care se angajase si pentru care primise suma de 300.000 euro", se mentioneaza in rechizitoriu.

Ulterior, Rizea a incheiat doua antecontracte de vanzare-cumparare prin care s-a obligat sa-i vanda in viitor doua imobile lui Coltea. In respectivele antecontracte, cei doi au declarat in fals in fata notarului public ca s-a platit contravaloarea celor doua imobile in ziua incheierii tranzactiilor, adica pe 21 aprilie 2010.

Pe 22 martie, procurorii DNA l-au trimis in judecata sub control judiciar pe deputatul Cristian Rizea, pentru trafic de influenta, spalare de bani in forma continuata si influentarea declaratiilor.

In acelasi dosar a fost deferit justitiei Lucian Coltea, cetatean american, care este acuzat de savarsirea infractiunilor de cumparare de influenta si spalare de bani in forma continuata.

Ce acuza procurorii:

"In perioada septembrie - decembrie 2009, Rizea Cristian a pretins in mod direct, pentru sine, de la Coltea Lucian, om de afaceri cu cetatenie americana, suma de 300.000 euro disimulata sub forma a doua contracte de imprumut fictive, in schimbul promisiunii, indeplinite ulterior, ca va interveni la nivelul a doua autoritati, RAPPS si primaria comunei Chiajna, astfel incat sa fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor doua autoritati.

Potrivit intelegerii anterioare, in cursul lunii decembrie 2009, Rizea Cristian a primit de la Coltea Lucian, suma totala de 300.000 euro, pentru ca in schimb sa intervina la nivelul celor doua autoritati, astfel incat o persoana din familia lui Coltea Lucian sa beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat intr-o zona rezidentiala din municipiul Bucuresti, respectiv ca omul de afaceri sa obtina dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat in litigiu cu primaria comunei Chiajna. 

Pentru a disimula adevarata natura a provenientei sumei de 300.000 euro, primita de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenta, au fost intocmite patru contracte de imprumut false, cu caracter fictiv. 

In cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfasurarii prezentei anchete penale, Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori si le-a spus sa nu relateze adevarul organelor de urmarire penala, promitandu-le celor doi ca, in perspectiva ca va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spatiu comercial in zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.  

In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii. 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie."






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























6655 vizualizari

  • +18 (18 voturi)    
    hai si cu Dottore (Joi, 24 martie 2016, 11:39)

    un domn [utilizator]

    ashezamantul culturalo spiritual al P$D sa fie la brutarie !
  • +16 (16 voturi)    
    mda (Joi, 24 martie 2016, 11:42)

    maryus999 [utilizator]

    pai cum bre ? nu facea spume la gura in parlament cum ca e nevinovat ? i.a pacalit pe aia din parlament ?
  • +18 (18 voturi)    
    Sa intelegem asadar....... (Joi, 24 martie 2016, 11:49)

    gigiN [utilizator]

    ....ca s-a asigurat de o "aspra"sentinta de doi ani...cu suspendare ???
  • +17 (17 voturi)    
    i-auzi.... (Joi, 24 martie 2016, 11:49)

    nesuferitu [utilizator]

    pai parca ieri se batea cu pumnul in piept ca-i nevinovat, ba chiar era sustinut de ''colegii'' sai.
  • +14 (14 voturi)    
    Imi place de psd. (Joi, 24 martie 2016, 11:54)

    ouyang [utilizator]

    Moaca astuia inca troneaza pe sediul de campanie vizavi de monumentul holocaustului. E in camasa zambitor (ca un om simplu ce e) si te invita sa faci sectorul mai frumos. El in prim plan, iar in spate inghesuiti o sleahta de indivizi photoshopati infiorator cu poze de rezolutii diferite, lumina diferita, perspectiva diferita etc. Tineti-o tot asa. Umpleti va rog iar tara de postere. Sa va asocieze lumea fata cu numele mai usor. Sa nu mai vedem greseli la urna.
  • +18 (18 voturi)    
    Acum sa-l pupe-n dos parlamentarii... (Joi, 24 martie 2016, 11:57)

    Cataleya [utilizator]

    ...care l-au scapat de arest.
    Ce plangacios era el de la tribuna parlamentului, ca tocmai a infiat un copil si ca e absolut nevinovat, ca vrea sa-si intemeieze o familie, bla-bla-bla.
    Acum, dupa ce a recunoscut tot, ce mai zic mardeiasii din Parlament?
    • +6 (6 voturi)    
      lista ucenicilor ALI BABA din Parlament (Joi, 24 martie 2016, 14:41)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

      care l au salvat pe Rizea, se poate ? redactia Hotnews ?
  • +13 (13 voturi)    
    Acest (Joi, 24 martie 2016, 12:05)

    vioridix [utilizator]

    Acest sobolan era clientul Antenei 3 si poza in justitiar si incoruptibil.
  • +11 (11 voturi)    
    mai mai (Joi, 24 martie 2016, 12:08)

    vodatepes [utilizator]

    Si sa vezi ca in instanta o intoarce ca la Ploiesti si nu mai recunoaste ca totul s-a facut sub presiune si ca e nevinovat etc, blabla
  • +12 (12 voturi)    
    tara asta (Joi, 24 martie 2016, 12:24)

    gica pantalon [utilizator]

    e canceroasa rau. cu toate ca multe capete cad, nu cred ca se potolesc golanii asa usor. pe principiul "eu sunt destept, nu ma prinde nimeni"
  • +13 (13 voturi)    
    Aha (Joi, 24 martie 2016, 12:28)

    avint [utilizator]

    A recunoscut sobolanul!
    Ce neprihanit se pretindea in Parlament!
  • +17 (17 voturi)    
    Acestia sunt ... (Joi, 24 martie 2016, 12:31)

    math_2 [utilizator]

    ... oamenii de baza ai PSD pe care ii vedeai nonstop explicand ce tare e Ponta si Dragnea, ce ticalosi corupti sunt ceilalti. Acestia sunt oamenii care ne conduc. Din pacate dupa 26 de ani am ajuns la concluzia ca PSD-ul este ca armata sovietica, oricati bagi in puscarie ei gasesc alte mii de impostori parveniti sa-i bage prin primarii, parlament, consilii judetene sau locale, scoli, spitale, min de interne, justitie,......pe scurt toate institutille sistemului care mentine Romania in divizia C dupa orice criteriu. Pe termen lung ! Desi situatia nu e catastrofala (ganditi-va ca putea fi Ponta presedinte si Dragnea premier !!??) nu am fost niciodata mai pesimist in legatura cu viitorul acestei tari.
  • +15 (15 voturi)    
    Acum 3 saptamini (Joi, 24 martie 2016, 12:33)

    Trojan.H [utilizator]

    N-am facut, n-am facut absolut nimic!
    https://www.youtube.com/watch?v=t0_BIoUwMQk
    • +3 (5 voturi)    
      asa au spus si despre Lovitura de Stat (Joi, 24 martie 2016, 14:41)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

      din 2012...nu noi..nu USLamul...ci "agenturili"...
  • +7 (7 voturi)    
    A fost torturat,ia-u smuls unghiile si a cedat ?! (Joi, 24 martie 2016, 13:44)

    Plagarus [utilizator]

    Conducerea PSDerbedeilor il considerau perfect pentru functia de sef al unei noi organizatii, intitulate “PSD Diaspora”, care reunea toate filialele social-democrate din strainatate. !
    Rizea si-a inceput mandatul de deputat in 2008 iar veniturile sale declarate au fost de 15.567 lei. Ce a reusit sa isi ia din aceasta suma?
    A cumparat in rate doua locuri de parcare. Pe unul a platit peste 100.000 de lei, iar pe celalat peste 50.000 de lei. Politicianul si-a luat si un apartament si a platit avansul pentru un Ferrari , model F 430 adica peste 16.000 de euro. In concluzie desi in acte a incasat 15.000 de lei penalul Rizea a investit de 15 ori pe atat.!!!!

    Nici in 2009 socoteala din contabilitate nu s-a potrivit cu cea de la cumparaturi. Familia Rizea a obtinut 63.000 de lei dar a investit 197.471 de lei. Pentru mai bine de 100.000 de lei deputatul nu are justificare. La fel si in 2010 insa de aceasta data diferenta dintre venituri si cheltuieli sare de un milion de lei.
    Rizea mai are dosar penal pentru deturnare de fonduri de la Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor, institutie pe care a condus-o din 2003 pina in 2006.
    Un control al departamentului antifrauda al Comisiei Europene arată că pentru intervalul 2003-2005 au fost gasiti 1,6 milioane de euro deturnaţi din Programul YOUTH de catre ANSIT al carui director era Rizea, finul fostului ministru al Educatiei, Alexandru Athanasiu.
    Daciana Sârbu Ponta, implicată şi ea în anii 2000 în organizaţia de tineret a PSD şi în diversele programe pentru tineri declara impotriva lui Rizea că „din 2003 ştiam de la organizaţiile de tineret că sunt probleme în derularea programului şi gestionarea fondurilor, dar Rizea era finul lui Athanasiu şi nu mă puteam înţelege deloc cu ministrul”.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by