Inalta Curte: Deputatul Nicolae Paun, arestat preventiv

de I.C.     HotNews.ro
Sâmbătă, 27 februarie 2016, 15:08 Dosare Anticoruptie


Nicolae Paun
Foto: Agerpres
Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis sambata arestare preventiva a deputatului Nicolae Paun, presedinte al Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", urmarit penal pentru fapte de coruptie in legatura cu derularea unor proiecte cu fonduri europene, anunta Digi24.

Potrivit mediafax, solicitarea DNA de arestare preventiva a fost judecata vineri, insa instanta a amanat pronuntarea pentru sambata. Intre timp, Nicolae Paun a parasit sediul instantei, dupa ce i-a expirat ordonanta de retinere de 24 de ore.

Nicolae Paun a fost retinut joi in dosarul in care mai este cercetat si deputatul Madalin Voicu, fiind acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene; schimbarea fara respectarea prevederilor legale a destinatiei fondurilor europene; deturnare de fonduri; spalarea banilor; efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert incompatibile cu functia; cumparare de influenta si influentarea declaratiilor.

De asemenea, el este acuzat de evaziune fiscala si folosirea, cu rea-credinta, a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect.

Potrivit DNA, la initiativa Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", a fost realizat, in toate judetele Romaniei, in perioada 2010 - 2013, proiectul "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi", cu finantare din fonduri europene. Prin implementarea proiectului se urmareau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de munca si implicarea, in initiative de antreprenoriat social, a unui numar de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate.

DNA sustine ca grupul tinta, reprezentand 3.296 de persoane apartinand grupurilor vulnerabile, a fost constituit in baza unor formulare intocmite prin inscrierea unor date nereale privind participantii, acestia din urma neavand cunostinta despre faptul ca au facut parte din acest grup.

Procurorii mai arata ca Nicolae Paun a impus fiecarui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, sa vireze 5% sub forma de donatie organizatiei Asociatia Partida Romilor 'Pro Europa', iar obiectivele proiectului nu au fost realizate.

Anchetatorii mai declara ca sumele acordate ca finantare sunt neeligibile in integralitatea lor, astfel ca s-a creat un prejudiciu total de aproape 12,4 milioane lei (aproximativ 11 milioane lei reprezentand fonduri europene si aproape 1,5 milioane lei de la bugetul de stat), avand in vedere operatiunile ilicite derulate de conducerea asociatiei si de catre managementul proiectului.

In plus, tot prin Asociatia Partida Romilor "Pro Europa", in perioada 2010 ¬ 2013, s-a derulat si proiectul intitulat "Acces pe piata muncii ¬ O sansa pentru tine", cu finantare din fonduri europene, ce avea ca obiectiv sprijin pentru integrarea socio-profesionala si accesul la o calificare relevanta pe piata muncii pentru somerii tineri, de lunga durata, si persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie roma, din noua judete ale tarii ¬ Alba, Bacau, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Gorj, Mures si Vaslui.

DNA mentioneaza ca proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fara a se urmari instruirea temeinica a cursantilor si fara a se parcurge intr-un mod relevant cele 360 de ore prevazute de contractele de pregatire profesionala, astfel ca s-au irosit in mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European si din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finantare sunt neeligibile in integralitatea lor.

Procurorii au retinut ca a fost creat un prejudiciu de aproape 15 milioane lei (peste 13,3 milioane lei din bugetul Fondului Social European si peste 1,5 milioane lei din bugetul national).






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2260 vizualizari

  • +13 (15 voturi)    
    Lautar intre Brutari (Sâmbătă, 27 februarie 2016, 15:25)

    un domn [utilizator]

    programul teve de Revelion 2017 va cuprinde de la dresura de varan la Pauni diblari folclorishti, va dati seama ca Somitatile numite Pleava Romaniei au ceva bun ? vor genera programe artistice de divertisment evident literare la trecerea dintre anii 2016/2017
  • +24 (24 voturi)    
    Tara unde un "parlamentar" e arestat saptamanal (Sâmbătă, 27 februarie 2016, 15:59)

    SkyDan [utilizator]

    Tara in care 90% din populatie considera politicienii simplii hotzi.
    Tara in care 45% din populatie n-are o toaleta in casa.
    Tara in care avizele de functionare se dau pe bani.
    ....diplome platite, analfabeti doctori in stiinte, idioti scriitori de carti in puscarii, spaga la orice colt de strada, mizerie, furt si inselaciune.

    "Asta nu e tara bre..." I.L. Caragiale la plecarea spre Berlin.
  • +1 (1 vot)    
    Sa purtati asa la arest (Sâmbătă, 27 februarie 2016, 16:26)

    CititorulComentator [utilizator]

    http://www.wired.com/images_blogs/threatlevel/2023/10/ap_bostombombsquad_3f-660x826.jpg

    Ca sa nu aveti probleme cu cutitarul...
  • +12 (12 voturi)    
    Un cutzitar mai putin pe strada (Sâmbătă, 27 februarie 2016, 16:32)

    Kaladin [utilizator]

    Excelent.
  • +10 (10 voturi)    
    PAUNUL NATIEI ROMANES LA BULAU ! (Sâmbătă, 27 februarie 2016, 17:03)

    Susufler0 [utilizator]

    A ciugulit Nicolae "graunte" euopene la greu. Din cand in cand mai lasa cateva si amaratului de greier care, obisnuit pe vremea cand el era mic si taica-sau mare sa manance caviarul cu lopata, acum parca inghitea cu greu putinul lasat de barosan. In fine, uite ca dupa zilele frumoase in care Paun era lingusit si anturat de toti greii politicii romanesti, a venit timpul ca in afara de DNA si ICCJ sa nu-l mai bage nimeni in seama. Asta-i viata !
    PS. Paune, acum ar fi buna o lege de discriminare pozitiva, nu numai la bine ci mai ales la rau, in sensul ca la 10.000. de condamnari din randul majoritarilor, minoritarilor romi sa le revina 1(o) condamnare. Daca nu ti-a iesit aia cu amnistia si gratierea, poate reusesti cu asta. Hai, sanatate si multi ani !
  • +5 (5 voturi)    
    da ăl cu baticu' roș ? (Sâmbătă, 27 februarie 2016, 21:33)

    TRABI [utilizator]

    Mai este unu' cu baticu' roș la gât......zice c-ar sti sa cante la vioara....oare ...
    Infractorii parlamentari au blocat justitia inca o data..
    Sper ca se vor schimba legile existente si nu vor mai fi astfel de mârlani in parlament.....
    Daca-i vorba de blocajul justitiei , când se reia problema/// vosckganian , cathy politehnista..si altii ?
    Toti acestia nici nu merita sa mai fie adusi in discutie si sa-i uitam pentru totdeauna... Trecutul nu-l putem schimba , dar viitorul da...
    • +1 (1 vot)    
      medelin va boci..similar unei inundatii (Sâmbătă, 27 februarie 2016, 22:13)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui TRABI

      pacat de mobilierul din Parlament...sa se umezeasca
  • +2 (2 voturi)    
    Ce semnifica (Duminică, 28 februarie 2016, 22:17)

    adrian88000 [utilizator]

    " partida romilor ". E o parida de poker ? Sau de sah ?
    • +2 (2 voturi)    
      alba neagra Politica (Luni, 29 februarie 2016, 9:53)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

      asta inseamna !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by