Fostul deputat PSD Marian Ghiveciu, condamnat definitiv la 3 ani inchisoare cu suspendare

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 23 februarie 2016, 12:43 Dosare Anticoruptie


Marian Ghiveciu
Foto: Camera Deputatilor
Fostul deputat PSD Marian Ghiveciu a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, intr-un dosar legat de retrocedarea nelegala a unor terenuri din comuna Merei, judetul Buzau, potrivit Agerpres.

Un complet de trei judecatori de instanta suprema a respins ca nefondat apelul facut de Marian Ghiveciu si a mentinut decizia data de instanta de fond in mai 2015.

Magistratii au mai stabilit in cazul lui Marian Ghiveciu un termen de incercare pe o durata de 6 ani.

Marian Ghiveciu si-a dat demisia din Parlament in luna septembrie 2015.

Aceeasi pedeapsa, de trei ani inchisoare cu suspendare, au primit si Dumitru Borcan (seful Compartimentului de Cadastru si Agricultura din cadrul Primariei comunei Merei, judetul Buzau) si Nicolae Costache (membru in Comisia Judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor).

Judecatorii au mai dispus ca Marian Ghiveciu, Dumitru Borcan si Nicolae Costache sa plateasca in solidar 350.000 lei catre partea civila Luminita Marioara Vasile cu titlu de despagubiri materiale si 1.035.000 lei catre partile civile Luminita Marioara Vasile si Constantin Vasile cu titlu de despagubiri materiale.

Cei trei condamnati mai trebuie sa plateasca aproximativ un milion de lei catre mai multe parti civile, reprezentand despagubiri materiale ce reprezinta diferenta de valoare a terenurilor amplasate cu iesire si fara iesire la drumul european E 85.

Marian Ghiveciu a fost trimis in judecata de DNA in anul 2011, sub acuzatia de instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial, in forma calificata.

Alaturi de acesta au mai fost trimisi in judecata fostul director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Buzau Nicolae Costache, membru in Comisia Judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, si seful Compartimentului de Cadastru si Agricultura din cadrul Primariei comunei Merei, judetul Buzau, Dumitru Borcan, membru in Comisia Locala Merei pentru aplicarea legilor fondului funciar.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2005-2006, instigati de Marian Ghiveciu (administrator al mai multor societati comerciale la momentul comiterii faptelor), Dumitru Borcan si Nicolae Costache au profitat de functiile detinute si prin incalcarea atributiilor de serviciu au contribuit la eliberarea in mod nelegal a doua titluri de proprietate pentru terenuri in zone cu potential imobiliar, datorita vecinatatii cu drumul european, in favoarea unor persoane care nu erau indreptatite sa primeasca acele titluri de proprietate.

In acest scop, Dumitru Borcan a falsificat mai multe inscrisuri oficiale, emise de Primaria Merei si inregistrate la OCPI Buzau.

Ulterior, aceste terenuri au fost cumparate de Marian Ghiveciu de la persoanele care au obtinut titlurile in modalitatea descrisa mai sus.

'Persoanele care detineau titluri de proprietate pentru terenurile respective, emise anterior in mod legal, au fost prejudiciate cu suma totala de 1.956.010 lei. Totodata, avantajul patrimonial realizat in modalitate descrisa mai sus este de 3.247.945 lei, reprezentand valoarea reala a terenurilor obtinute in baza actelor de proprietate emise nelegal si cumparate de Ghiveciu Marian', mai afirma DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1620 vizualizari

  • +20 (20 voturi)    
    panarama sa fi (Marţi, 23 februarie 2016, 12:46)

    Cata79 [utilizator]

    in parlament ajungi.
    La asa fatza asa nume asa comportament....
    • +10 (10 voturi)    
      Comment sters de user (Marţi, 23 februarie 2016, 14:53)

      Pastrati-l pe Conta [anonim] i-a raspuns lui Cata79

    • +5 (5 voturi)    
      in Wikipedia a fi P$D ist va fi scris (Marţi, 23 februarie 2016, 15:53)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Cata79

      Penal-Shpagar-Distrugator
  • +12 (12 voturi)    
    Sentinta (Marţi, 23 februarie 2016, 13:17)

    CititorulComentator [utilizator]

    Este pur si simplu un ghiveci!
  • +8 (8 voturi)    
    N-am auzit de tine (Marţi, 23 februarie 2016, 13:40)

    John M. [utilizator]

    si nici nu vreau.
    Puscarie usoara in putoarea celulei din vara asta.
  • +9 (11 voturi)    
    Exact (Marţi, 23 februarie 2016, 13:44)

    valahiandusk [utilizator]

    Tipul politicianului incult si arogant de provicie
    • +1 (1 vot)    
      Ești arogant ca și ei. (Marţi, 23 februarie 2016, 17:11)

      asavreau [utilizator] i-a raspuns lui valahiandusk

      Ți-am dat plus,dar de ce crezi că numai un politician de provincie este incult și arogant?Cei din București sunt manierați și cu DEX-ul în tărtăcuță?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by